Berygtet matchfixer på spil: Dansk VM-test udsat for korrupt dommer

Matchfixer-syndikat havde manipuleret dommeren i Sydafrika-Danmark før VM 2010

Det danske landshold og træner Morten Olsen var nær blevet offer for matchfixing i 2010. (Foto: Lars Krabbe)
Det danske landshold og træner Morten Olsen var nær blevet offer for matchfixing i 2010. (Foto: Lars Krabbe)

Verdens mest berygtede matchfixer, Dan Tan, havde gennem sin håndlanger, Wilson Raj Perumal, manipuleret testkampen mellem Danmark og Sydafrika før VM 2010. Og havde matchfixerne ikke dummet sig på kampdagen, så var deres plan lykkedes.

Ifølge Wilson Raj Perumal havde han ved at bestikke personer i det Sydafrikanske Fodboldforbund, SAFA, havde fået kontrol over, hvilke dommere der skulle lede Sydafrikas testkampe op mod VM.

Derfor var det efter matchfixernes ønske dommeren Charles Mbaga fra Tanzania, der skulle styre kampen Sydafrika-Danmark, der skulle afvikles i Johannesburg 5. juni 2010. Det fremgår af Dansk Boldspil-Unions egen kampoptakt til kampen.

– Den oplevelse jeg har er, at jeg er til et organisationsmøde aftenen før kampen. Der er også en dommertrio fra Tanzania med til gennemgangen af kampen, og der er ikke nogen tegn på, at noget ikke er, som det skal være, forklarer Dansk Boldspil Unions tidligere generalsekretær Jim Stjerne Hansen til Ekstra Bladet.

Spillesyndikat fra Singapore var verdens størstePolitiet fanger en af verdens største matchfixereDen berygtede matchfixer Dan Tan
Den berygtede matchfixer Dan Tan


Ifølge Wilson Raj Perumal var Charles Mbaga kaldt til Sydafrika som nødløsning, fordi fixernes tre primære dommerpar allerede havde dømt så mange straffespark i Sydafrikas foregående testkampe, at fixerne frygtede, at deres forehavende ville blive afsløret, hvis de genbrugte en af dommerne.

Wilson Raj Perumal beskriver planen i bogen ’Kelong Kings’, der netop er udkommet:

" Vi havde udset Charles, vores backup-dommer fra Tanzania, til at styre kampen, men vi havde bedt ham om at simulere en skade, så vi kunne erstatte ham med Ibrahim (sandsynligvis Ibrahim Chaibou fra Niger, red.) kort før kickoff.’

– Bare giv ham besked på at varme op. Efter 30 minutter får han en forstrækning, og så sender vi Ibrahim i aktion, fortalte jeg til Anthony (pengekurér for matchfixerne, red.)."

Lavede otte selvmål på ti minutterPremier League-spiller indrømmer matchfixing

Men en mystisk sygemelding tidligt op morgenen gjorde det sydafrikanske forbund mistænksomme, og kort før tid valgte de, i samråd med DBU, at udskifte dommeren med hjemlandets bedste. Derfor endte kampen med at blive ledt af en sydafrikansk dommer - til trods for, at det var Sydafrika, Danmark mødte.

Kampen endte med dansk nederlag på 1-0.

Læs alt om, hvordan kampen skulle manipuleres, og hvordan planen blev forpurret i sidste øjeblik. Læs også hvor mange penge, der var på spil, og hvordan DBU reagerede.

Derfor gik det galt: Landsholdet i kløerne på matchfixerHan er fodboldens dystre magtfaktor