Annonce:
Annonce:

Toptrænere modsiger Olsen: Derfor bliver Eriksen dårlig

Ifølge to toptrænere har Olsen ret i sin kritik af Eriksen, men kun fordi at Eriksen ikke får de værktøjer, han har brug for af landstræneren

For lidt plads. Eriksen mangler plads til udfoldelse. (Foto: Lars Poulsen)
For lidt plads. Eriksen mangler plads til udfoldelse. (Foto: Lars Poulsen)
Annonce:
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

Det gibber i ens danske hjerte, når Christian Eriksen sender den ene lækre sukkerbold af sted efter den anden i Tottenham-trøjen. Hvis bare Christian kunne overføre formen til landsholdet, så ville vi komme sikkert med til EM i Frankrig.

Men det sker desværre oftere, at Eriksen forlader banen uden at vise det, vi alle får lov til at se i den engelske Premier League.

Det har irriteret Morten Olsen så meget, at landstræneren onsdag sendte en skarp kritik af sted mod Eriksens præstationer på det seneste. Ifølge Olsen var Eriksen ikke god nok til at byde sig til i opspillet, lige som at Olsen savnede, at Eriksen tog mere ansvar på banen.

Der er altid to sider af den samme sag. Når Morten Olsen kritiserer Christian Eriksen, har han ifølge Peter Sørensen og Ove Pedersen ret, men kun delvist.

Annonce:

- Jeg mener, at der har været rigtig god grund til at fremstille en kritik af Christian Eriksen på landsholdet, fordi han har spillet ganske, ganske få gode landskampe. Til gengæld spiller han rigtig godt for Tottenham, så vi ved, at han har niveauet. Isoleret til kampen mod Portugal præsterer samtlige af de offensive spillere på så ringe et niveau, at man ikke kan forvente at få hverken mål eller sejre på baggrund af det, siger Sørensen

Mangler kvalitet omkring ham
Ifølge Peter Sørensen ligger forklaringen i de spillere, som Eriksen er omgivet af på landsholdet.

- Christian Eriksen er, hvis vi skal være rigtig grove, den eneste dansker med internationalt format på den offensive del af banen. Eriksen er en spiller, som befinder sig i et rum centralt på banen mellem modstanderens bagkæde og midtbane. I Tottenham er han omgivet af folk, der løber dybt, som spiller bolden fremad og som sørger for at strække modstanderens hold.

Annonce:

- Hvis alle løber ind i det rum, hvor Eriksen er så god, så har han ingen andre at spille bolden til, og så er der ingen plads. Det er den bagerste kæde, man spiller over for, og når man ikke truer dybt, så bliver pladsen mellem modstanderens bagkæde og midtbane mindre. Det vil sige, at vores spil aldrig bliver farligt. Man skal kunne true rummet bag modstanderens bagkæde, og det gør vi stort set aldrig.

Derfor fungerer Eriksen ikke på landsholdet

Den nybagte OB-træner Ove Pedersen er enig.

- Det man skal tænke på, det er, at Christian spiller sammen med dygtigere spillere på klubholdet. Når vi sammenligner Christians præstationer for Tottenham med Christians præstationer for Danmark, så skal vi huske, at der er en forskel i kvaliteten på holdene. Som jeg ser det, passer spillerne i hans klub bedre til ham, siger Ove Pedersen til Ekstra Bladet.

Ifølge Ove Pedersen er det ikke kun kvaliteten, den er gal med.

- Det er ingen hemmelighed, at der ikke har været bevægelse i det danske landshold indtil ganske for nyligt. Ikke siden Rommedahl har vi haft offensive spillere, der løber dybt og giver plads til en type som Christian Eriksen, siger Pedersen, der samtidig mener, at Morten Olsen allerede har taget delvist fat i problematikken.

Tøffe overrasket over Olsen: Usædvanligt angreb

Annonce:

- Eriksen skal have bevægelige spillere omkring sig. Det har Olsen taget fat i ved at bruge Lasse Vibe og en Peter Ankersen. Når de to er med, får holdet mere bevægelse omkring Christian, og så spiller Christian bedre. Han skal omgives af spillere, der søger væk fra ham i stedet for tættere på ham, siger Ove Pedersen.

Mangler bevægelser omkring ham
Selv om det bliver en smule fodboldteknisk, er vi nu kommet nærmere en forklaring på, hvorfor vi ikke ser den samme Eriksen på landsholdet, som vi ser på TV i England. Peter Sørensen uddyber:

- Når Morten Olsen eksempelvis sender Lasse Vibe på banen, så gør han det ikke for at få mere kvalitet på banen. Så gør han det fordi, han gerne vil have en anderledes type spiller, som kan bidrage med andre aspekter. Vibe løb derhen, hvor det gjorde ondt på modstanderne, og Eriksens spil blev med det samme bedre, for nu havde han en spiller foran sig, som løb dybt og skabte mere plads til de andre danske offensive spillere, siger Sørensen.

Annonce:

- Så det minder om situationen i Brøndby, da Simon Makienok spillede der. Makienoks manglende hurtighed gjorde, at modstanderholdet kunne trække bagkæden langt frem, da de ikke blev truet i dybden, hvilket tvang Brøndby til at starte det opbyggende spil for langt væk fra modstanderens mål?

- Ja, det kan du sige, men hvis jeg siger det, så kan jeg angribes med argumenter som, at Albanien og Armenien også stod dybt. Og det er jo rigtigt. Men det centrale her er, hvor stor afstand der er mellem bagkæden og midtbanen, for det er afstanden, der definerer, hvor mellemrummene er. Altså der hvor alle de danske spillere gerne vil spille. Vi spiller bolden til hinanden, uden at være fremragende til det vel og mærke, og hvor det aldrig gør ondt.

Se de danske karakterer: Offensiven flopper

- Når vi møder hold som Albanien og Armenien, der er tilfredse med at spille uafgjort, så vil de gerne have, at Danmark har bolden foran deres bagerste fire. Så længe vi står der, er der ingen trussel mod målet, medmindre vi skyder udefra, men det har ikke ligefrem været en stor succes heller. Det begynder først at gøre ondt, når man kommer bag bagkæden, siger Sørensen.

Annonce:

- Så kan man sige, at hvis vi presser på, så kan vi drive dem til vanvid, så de begår flere fejl og laver frispark på os. Men det gør vi heller ikke, for der kommer så uendelig mange server, alle fra Eriksen, og det er ufarligt hver gang. Måske gør han bare, som han bliver bedt om af sin træner. Jeg kan bare konstatere, at de bolde han slår, og de frispark vi har, er stort set ufarlige for modstanderen, siger Sørensen.

Nu skulle der så ikke være nogen tvivl længere. Ifølge Peter Sørensen og Ove Pedersen underpræsterer Christian Eriksen på landsholdet, men det er dels fordi, at han er omgivet af mindre kvalitet end han er på klubholdet, men også fordi at landsholdet ikke spiller fodbold på en måde, som får det bedste ud af Eriksen.

Se en ægte Eriksen-perle herover.

Hvad synes du selv omkring Olsen og Eriksen? Stem herunder.

Olsen vs. Eriksen

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
LIGE NU

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: