Annonce:
Annonce:

Officielt: Qatar frikendes som VM-vært

Der er ikke fundet beviser for, at Qatar eller Rusland fik tildelt VM-værtskab takket være bestikkelse

Al-Rayyan Stadium er et af de forrygende bygningsværker, der skal stå klar i 2022, når VM skal afvikles i Qatar. (Foto: AP)
Al-Rayyan Stadium er et af de forrygende bygningsværker, der skal stå klar i 2022, når VM skal afvikles i Qatar. (Foto: AP)
Annonce:
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

Der bliver ikke en ny afstemning om værtskabet for fodbold-VM i 2022, som Qatar blev tildelt tilbage i december 2010.

En rapport, som er udarbejdet for det internationale fodboldforbund Fifas etiske komité, afslører ganske vist, at der var flere episoder i processen frem mod afstemningen, som ikke var helt fine i kanten, men de er angiveligt i småtingsafdelingen.

- Effekten af disse hændelser på processen som helhed er langt fra den tærskel, der ville kræve en tilbagevenden til budrunden eller genåbne den, skriver komitéens formand, Hans Joachim Eckert, i et 42 sider langt resumé af rapporten.

Specifikt om Qatar hedder det:

- Der er visse indikationer på potentiel problematisk opførsel af bestemte personer i forhold til Fifas etiske regler.

Annonce:

Der har også været et tæt parløb mellem den daværende præsident for det asiatiske fodboldforbund, qatareren Mohamed Bin Hammam og delegationen fra Qatar, men der er ifølge komitéen ikke fundet konkrete beviser på korruption.

Således hævder rapporten, at de fem millioner dollar, som Mohamed Bin Hammam betalte til fodboldofficials verden over i 2010 havde til hensigt at styrke hans egen kampagne for at blive ny Fifa-præsident og ikke var bestikkelse for at få slutrunden til hans hjemland.

På samme måde påstår komitéen, at det ikke havde indflydelse på stemmeafgivningen, at Qatar sponsorerede det afrikanske fodboldforbunds kongres i 2010 med 1,8 millioner dollar.

Afviser at offentliggøre hele rapporten
Rapporten siger desuden, at der heller ikke er grund til at pille ved Ruslands værtskab for VM-slutrunden i 2018.

Det sker dog på en meget lidt oplyst baggrund, idet russerne ikke har bidraget særligt meget til opklaringen af, hvad der er foregået.

- Den russiske budkomité har kun stillet et begrænset antal dokumenter til rådighed. Det skyldes angiveligt, at de computere, der blev brugt, var leasede.

Annonce:

- De blev senere returneret til deres ejere, og ejeren har bekræftet, at de i mellemtiden er blevet tilintetgjort, står der i rapporten.

Til gengæld får England kritik for at have gjort det tidligere eksekutiv medlem Jack Warner fra Trinidad og Tobago en række tjenester, som kunne have til formål at vinde hans stemme.

Det drejer sig blandt andet om at afholde en træningslejr for Trinidad og Tobagos U20-landshold og at sponsorere en gallamiddag for det caribiske fodboldforbund til en pris af flere hundrede tusinde kroner.

Fifa har afvist at offentliggøre den fulde rapport på flere hundrede sider, fordi der er personer, der har afgivet forklaring under betingelse af anonymitet.

Selv om rapporten ikke får konsekvenser for de lande, der har været involveret i budrunderne, så har Fifa varslet, at der vil blive rejst sager mod unavngivne enkeltpersoner, der har handlet ulovligt.

Annonce:

Fifa har i øvrigt i kølvandet på kritikken ændret proceduren for, hvordan kommende VM-værtskaber tildeles. Fremover er det den samlede Fifa-kongres, der træffer beslutningen i modsætning til tidligere, hvor det var den snævrere kreds i eksekutivkomitéen, der havde magten.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: