Balladen i DBU: Det endelige opgør med Olsen

ANALYSE: De, der bestemmer i DBUs bestyrelse, har fået nok af Morten Olsen – han skal væk hurtigst muligt

Foto: Lars Poulsen
Foto: Lars Poulsen

Er det tilfældigt, at DBU ’glemmer’ at invitere Morten Olsen til Dansk Fodbold Award?

Er det tilfældigt, at DBU ikke spørger Morten Olsen til råds, når der skal ansættes elitechef og talentudviklingschef?

Er det tilfældigt, at fronterne mellem Morten Olsen og DBU/Divisionsforeningen er kørt op i en spids præcist samtidig med, at DBU er i konflikt om en aftale med landsholdsspillerne?

Svaret er et klart og rungende nej til alle tre spørgsmål.

Jakob Høyer, kommunikationschef i DBU anser forhandlingerne med Spillerforeningen for brudt sammen. (Foto: Claus Bonnerup) Landsholdsfodbold - 15. mar. 2015 - kl. 21:57 Landsholdsforhandlingerne brudt sammen igen

Modstanden mod Morten Olsen som landstræner er vokset i takt med, at Jim Stjerne Hansen forlod generalsekretærjobbet sidste år, og Allan Hansen samtidig trak sig tilbage som formand.

Siden Morten Olsen 29. august 1999 skrev sin første aftale med DBU, har der altid været modstand i bestyrelsen mod ham som landstræner. Men dengang var oprørerne klart i mindretal.

Se også: Drop det landshold, Morten!

Nu er modstanden mod ham vokset. Og specielt fra de mest magtfulde i DBU's bestyrelse.

Sidder på Divisionsforeningens stemmer
Allan Hansen havde de seneste år massiv støtte som formand fra alle lokalunionerne. Han sad derfor på et solidt mandat og behøvede ikke stemmerne fra Divisionsforeningen.

Men i dag blæser der helt nye vinde i toppen af dansk fodbold.

Siden Jesper Møller overtog formandsposten er verden vendt på vrangen i DBU-toppen. Jesper Møller havde kun delvis støtte fra lokalunionerne. Men det var reelt Divisionsforeningens formand, Thomas Christensen, der sikrede ham formandsposten i DBU.

Derfor er Thomas Christensen, der er næstformand i DBU's bestyrelse, lige nu den stærke mand i dansk fodbold. Det er ham, der reelt bestemmer meget af det, der foregår.

Se også: Chok: Superliga-udvidelse er realistisk

Det gør han, fordi han på vegne af Divisionsforeningen sidste år landede historiens største tv-aftale. En aftale, der har en samlet værdi på 2,4 mia. kr. over seks år fra 2016-2021. Altså 400 mio. kr. om året.

Derfor vil alle gerne være venner med Thomas Christensen, fordi det er ham som julemand, der deler penge ud til Divisions-klubberne, bredde-fodbolden og til dels DBU.

Bredden er lige nu ved at forhandle en aftale på plads med Divisionsforeningen. Derfor skal næstformand Bent Clausen ikke have klinket noget. For han ved, at der venter et millionbeløb fra Divisionsforeningen om kort tid.

Se også: Ekspert: Morten Olsen ved han er færdig

En torn i øjet
Den store tv-aftale kan Thomas Christensen bruge i det aktuelle spil om magten i DBU. Og netop landstræner Morten Olsen har i flere år været en alvorlig torn i øjet på Thomas Christensen og hans bagland i Divisionsforeningen.

Hver gang Morten Olsen kalder Superligaen for en udviklingsliga, er Thomas Christensen ved at eksplodere af raseri, fordi han føler landstræneren taler ned om statussen af den danske liga.

Morten Olsen er i modvind (Foto: Lars Poulsen)
Morten Olsen er i modvind (Foto: Lars Poulsen)
 

Det behager heller ikke Thomas Christensen og superligaklubberne, at landstræneren kun yderst sjældent viser sig ude på et Superliga stadion og derfor aldrig stiller op til et sponsorarrangement i klubberne.

For dem er Morten Olsen fuldstændig usynlig.

Se også: Bullshit-bingo fra ny DBU-boss

Derfor har DBU på opfordring fra baglandet taget kampen med Morten Olsen nu. Landsholdskonflikten kom oven i, men det har ikke den store betydning, fordi Divisionsforeningen ikke har noget på spil. De har ikke meget at tabe.

Når det opgør kom nu, var det ingen overraskelse, at turen med ligalandsholdet blev aflyst for andet år i træk. Den tur hader Superligaklubberne for et godt ord, fordi den kommer på tværs af opstarten.

Derfor var det en triumf for Thomas Christensen, da han sammen med sit bagland – divisionsklubberne – igen i år fik den aflyst.  Flere kilder siger samstemmende, at DBU sagtens kan finde 1,5 mio. kr. til sådan en tur, hvis man virkelig prioriterer det højt. Specielt fordi halvdelen af pengene – 750.000 kr. ryger retur til klubberne i kompensation for at afgive spillerne.

Se også: Beskidt opgør i DBU: Olsens ven har vendt ham ryggen

DBUs formand Jesper Møller tiltrådte sidste år med budskabet om, at DBU skulle forandre sig. Organisationen ville være mere åbne og imødekomne overfor offentligheden. Men den åbenhed gik hurtigt fløjten. Måske er formandens telefon gået i stykker. Han har i hvert fald ikke besvaret sin telefon de seneste uger, mens ’balladen’ har kørt på sit højeste. Og han har heller ikke levet op til tiltrædelses-budskabet: Jeg ringer altid tilbage!

Jesper Møller er indadtil også modstander af Morten Olsens regime, men han optræder som altid på listefødder. For ham gælder det om at finde balancen. Ellers falder hammeren fra Danmarks stærke mand i DBU – Thomas Christensen. Og så kommer formandsposten lige pludselig i farezonen. Men det er en helt anden historie.

Se også: Godt skifte: Krohn-Dehli hentet til storklubs startopstilling

Se også: Bendtner glad: Nu er han rigtig 'Lord'

DBU ærgrer sig: Nu kræver spillerne flere penge

44 kommentarer
Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere