Beckham angriber afskyelige FIFA

- Fodbold skal ikke ejes af nogle få individer i toppen. Det er tid for forandring i FIFA, og det skal vi hilse velkommen, siger han

David Beckham er forfærdet over det, der afsløres med FIFA-skandalen (Foto: AP)
David Beckham er forfærdet over det, der afsløres med FIFA-skandalen (Foto: AP)

FIFA-skandalen har fået en af verdens mest feterede fodboldstjerner til tasterne.

- Selv om det ikke har været rart at læse nogle af overskrifterne, håber jeg, at vi nu bevæger os i den rigtige retning, siger David Beckham i en pressemeddelelse, refereret af goal.com.

He's got the whoooole world in his hand...Sepp Blatter demonstrerer, hvordan man holder styr på hele verden på samme tid. (Foto: AP) Fodbold Møgsagerne hober sig op: Se Blatters synderegister

- Nogle af de ting, som vi nu ved er sket, var afskyelige, uacceptable og frygtelige for det spil, vi elsker så højt’, fortsætter den tidligere Manchester United- og Real Madrid-stjerne, som også går til angreb på magtkoncentrationen hos nogle få topfolk:

- Fodbold skal ikke ejes af nogle få individer i toppen. Den tilhører de millioner af mennesker rundt på kloden, som elsker denne sport. Det er tid for forandring i FIFA, og det skal vi hilse velkommen, siger Beckham.

Sepp Blatter har udvist en helt særlig evne for kontroversielle udtalelser. (Foto: AP) Intl. fodbold Ah, hvad?! Blatters mest latterlige udtalelser

FIFA-skandalen tog for alvor fart, da Sepp Blatter trådte af som FIFA-præsident efter massive beskyldninger om korruption. Onsdag indrømmede den tidligere FIFA-boss Chuck Blazer så, at han og flere andre FIFA-medlemmer tog imod bestikkelse før tildelingen af værtsskabet ved VM 1998 og VM 2010.

Plus Her er sandheden om FIFAs onde magtspil: Mafia-bosser, drab og korruption

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Tirsdag har den 79-årige schweizer Sepp Blatter meddelt på en pressekonference, at han går af som præsident for det internationale fodboldforbund, Fifa.

Forstå hvorfor her:

* Fifa er ramt af en stor sag om bestikkelse, der opstod før det præsidentvalg, hvor 79-årige Sepp Blatter blev genvalgt til sin femte regeringsperiode.

* Onsdag blev en række topfolk i Fifa anholdt i Zürich, hvor de opholdt sig op til fredagens præsidentvalg.

Forstå sagens detaljer:

* Ni topfolk i Fifa og fem andre personer er af amerikanske myndigheder anklaget i forskellige sager om bestikkelse til et samlet beløb på mere end 150 millioner dollar - over en milliard kroner.

* Bestikkelsespengene er brugt til at sikre, at fodboldturneringer og tv-rettigheder er endt på bestemte hænder.

* Anklageskriftet omfatter beskyldninger om korruption i en periode på 24 år fra 1991 til 2015. Bestikkelsesanklagerne berører blandt andet tildelingen af VM i 1998 og 2010 til henholdsvis Frankrig og Sydafrika.

* Schweiziske myndigheder er ifølge USA's justitsminister, Loretta Lynch, i gang med separate undersøgelser af valget af Rusland og Qatar som VM-værter i henholdsvis 2018 og 2022.

Hvad lyder de konkrete anklager på?

* USA's justitsminister, Loretta Lynch, fortæller, at Fifa-ansvarlige i 2004 har taget mod bestikkelse, da Sydafrika blev valgt som VM-vært seks år senere.

* Lynch hævder, at den tidligere vicepræsident i Fifa Jack Warner modtog 10 millioner dollar (69 millioner kroner) fra den sydafrikanske regering. Sydafrika har afvist og kræver beviser for anklagerne.

* Ifølge anklageskriftet modtog Jack Warner også bestikkelse forud for valget af Frankrig som VM-vært i 1998, hvor også Marokko bød ind på værtsskabet. Frankrig vandt afstemningen 14-10.

* Fifa-præsidentvalget i 2011 er også nævnt i anklageskriftet. Det nævnes, at fodboldledere modtog kuverter med 40.000 dollar (270.000 kroner) i bestikkelse - angiveligt for at støtte Sepp Blatters daværende modkandidat Mohamed Bin Hammam.

* Flere af bestikkelsessagerne er knyttet til sponsorrettigheder i forbindelse med en række internationale turneringer i Sydamerika samt Nord- og Mellemamerika. Blandt andet Copa America, Copa Libertadores og Copa do Brasil.

Beckham fyldte 40 år tidligere på året:

7 kommentarer
Vis kommentarer