Bendtner på landsholdet? Nej, nej og bestemt ikke!

Sportspsykolog mener, Åge Hareide virkelig skal tænke sig om, inden han udtager Nicklas Bendtner – selv i topform - tre eksperter er ikke i tvivl: Angriberen bliver IKKE udtaget

Er han klar nu? Til november? Eller skal Nicklas Bendtner have kørt den britiske vinter ind i benene, før han for alvor gør sig forhåbninger om et comeback til det danske fodboldlandshold?

Åge Hareide udtager mandag kl. 11.00 den trup, der skal ride stormen af i Polen og spille hjemme mod Montenegro hhv. den 8. og 11. oktober. Nordmanden kan med professionel kendermine, egne øjne live og via tv og med udtræk af talrige statistikker finde alt, der med decimaler taler for – og imod – at trække Nicklas Bendtner ind i landsholdsvarmen igen.

AP SNTV: Bendtner om landsholdscomback: Nottingham i første rækkeIfølge Bendtner selv afholder én ting ham fra et comeback til landsholdet.

Sportsligt er sagen enkel nok, når det handler om at tælle kilo, kilometer og kasser for Nottingham Forest. Det tricky spørgsmål er: Hvad vil hanløvens indtog i Helsingør og Parken betyde for en næsten helt ny, ung og måske skrøbelig trup, der sekund for sekund forsøger at finde sig selv, sit spil og et hierarki UDEN en Daniel Agger-type til at sætte alt, alle – og i særdeleshed Nicklas Bendtner – på plads.

Eksempelvis, når der skal skydes straffespark…

43524647.jpg
- Jeg tror, Åge Hareide gør sig mange overvejelser. Først og fremmest skal Bendtner jo bevise sig på banen, men det skal han så sandelig også udenfor, hvor mange af de sociale ting jo ofte er slået i stykker for ham. Det kan landstræneren ikke lukke øjnene for, siger Erik Østenkjær.

Sportspsykologen lufter faktisk det lettere ekstreme synspunkt, at landstræneren virkelig skal tænke sig om, inden han i fremtiden udtager Nicklas Bendtner – om han så er i topform!

- Det var jo en anden historie, hvis Åge Hareide havde en trup, der har fungeret i to-tre-fire år med et hierarki, der havde sat sig og en naturlig ledertype i front – en type, jeg ikke kan se på det nuværende hold hverken aktuelt eller i den nærmeste fremtid. Jeg ville nok sige, at risikoen for uro betyder mere for mig end at råde over en mand, der måske kan score nogle mål – problemet er jo også, at Bendtners bundniveau er lige så dybt som top-niveauet er højt, siger Erik Østenkjær.

- I en opbyggende fase ville jeg helt sikkert vægte de mentale og sociale ting omkring holdet højere end den rent sportslige vurdering ved at lukke en type som Bendtner ind. Nu er det jo heldigvis i klubben, han skal bevise sig, og der når han vel næppe heller topniveau inden november, så man kan sige, Åge Hareide formentlig vinder tid vinteren over, siger Erik Østenkjær.

Men det vil jo være umuligt for Hareide at se bort fra Bendtner, hvis han scorer ti basser i oktober og et hattrick søndagen inden næste landsholds-udtagelse!

- Ja. Derfor ville det være dejligt, hvis der var en ledertype a la Agger, der kunne se ham i øjenhøjde og sætte ham på plads. Nu kender jeg ikke Åge Hareide alt for godt, men jeg kunne til gengæld se, at Morten Olsen ikke magtede det. Fordi han blev venner med dem. Han havde sin garde, han udtog gang på gang og beskyttede uanset, hvordan det gik, siger Erik Østenkjær.

Hvad er risikoen ved at udtage Bendtner?

- Han kan hurtigt ’smadre’ de andre angribere, der jo typisk er de mest følsomme på et hold, fordi de skal præstere hver gang – og det er ikke nok at spille godt. De skal også score mål. De får jo en konkurrent og kollega ind, der fylder meget. Ikke bare på holdet – men i mediebilledet, hvor alle andre angribere vil blive målt og vejet mod ham. Det kan godt være, han er glad og sjov, men han fylder også meget, fjerner fokus fra de andre og vil med garanti slå hul i hierarkiet. Det er der, den store fare ligger, siger Erik Østenkjær.

I en anden tid og et andet sted ville vi jo slet ikke snakke om det her…

- Nej, og jeg tror da bestemt også, at de fleste landsholdsspillere vil tage så godt som muligt imod ham – de er jo under alle omstændigheder magtesløse – men ét er jo, hvad vi udenforstående ser, noget andet hvad der sker i truppen. Nogle vil sige: Fedt nok! Men der vil helt sikker også være nogle, der tænker: Åh nej, skal vi nu til at bøvle med det!

43524648.jpg
- Man skal jo huske, at det er et helt nyt, skrøbeligt hold, der er bygget fra smulder, og Victor Fischer eller en hvilken som helst angriber – de jo er de typer, de er – vil blive påvirket. Det var noget andet med Peter Møller, der til fulde accepterede sin rolle som joker – HVIS Nicklas Bendtner ville gøre det, ville det måske være til at sluge for de andre.

Er det her ikke en frygteligt blødsøden diskussion?

- Jo, men det er jo mange år siden, det skred og man vedtog, at unge mennesker helst ikke må møde modgang, og intet må gøre ondt. Når jeg er ude at holde foredrag i klubberne, spørger jeg tit, hvornår de sidst lod spillerne løbe ti km til træning og får hver gang svaret, at uha nej… Det går søreme ikke, for det vil den fysiske omsorgsgruppe ikke have, og de risikerer jo at rende ind i skader. Denne snak var aldrig gået med en Gravesen, vel, men det er andre tider nu. Kulturen er en anden.

 

Nicklas Bendtner: Jeg vil stadig leve mit eget liv

Bendtner kom på banen - og så tabte Nottingham

Nej, nej og atter nej! Bendtner bliver ikke udtaget

Spørgsmål:

1: Udtager Åge Hareide i dag Nicklas Bendtner til truppen?

2: Er du enig?

3: Er det for tidligt?

4: Hvad er risikoen?

5: Holdet har spillet 3-5-2 – og glimrende uden ham. Passer han ind?

6: Tror du, han nogen sinde når sit max?

7: Hvorfor/hvorfor ikke?

Jan Kalborg, DR:

1: Nej! Bestemt ikke. I hvert fald ikke i første omgang – det kan være, han lader en plads eller to stå åbne.

2: Ja, han skal glæde sig på Nicklas Bendtners vegne, ønske ham pøj-pøj, og så ser vi, hvordan det går til november.

3: Ja, for Åge Hareide har gang i et ualmindeligt spændende projekt, og det skal have lov til at gro.

4: Hierarkiet vil blive udfordret, for der er ingen tvivl om, at Nicklas Bendtner vil kræve sin ret og sin plads. Lad os først lige se, at han mener det alvorligt denne gang. Hvis han gør, så er det fint. Men lige nu ville han suge al for meget opmærksomhed fra en trup, hvor alle står sammen om et fælles mål – det kan hurtigt blive slået i stykker.

5: Ja, det vil han altid gøre. I topform er han vores absolut bedste angriber, så ham skal der – som i tilfældet Christian Eriksen – kunne skabes plads til. Men det er sidste skud i bøssen for Bendtner, hvis vi skal tage ham alvorligt.

6: Det tror jeg, han gør, for denne gang virker det som om, han har truffet det helt rigtige valg ved at træde et skridt ned.

7: Fordi, det er gået op for ham selv, at det er NU. Det virker som om, han er modnet og har reflekteret over sin situation. Da jeg hørte, han skulle til England, tænkte jeg: Åh nej, hvilken form møder han så op i? Men der har han jo overrasket alt og alle.

 

Stig Tøfting, Ekstra Bladet og Viasat:

1: Nej!

2: Ja, jeg har set Nicklas Bendtner spille, og der er intet, der indikerer, at han lige rammer topformen de næste 14 dage. Det ville også være unaturligt, når man har ligget stille så længe, som han har.

3: Det er det helt klart. Man skal også tænke på den belastning, han skal vænne sig til efter ikke at have spillet kampe i så lang tid.

4: Jeg går da ud fra, at Åge Hareide har clearet betingelserne af og haft en samtale med Bendtner, hvis han nogen sinde kommer i tanke om at udtage ham. Kan Bendtner indordne sig? Vi hører jo ikke, at han IKKE kan.

5: Jeg kan ikke forestille mig, det skulle blive et problem. Hvis Bendtner er god nok, så er det ikke et spørgsmål, om vi spiller med en eller to angribere.

6: Altså, der må jeg nok have lidt hjælp, for hvornår var han på max? Var det i Arsenal? Var det til EM i 2012, hvor han så havde en måned, der var topniveau… Det er svært. Til gengæld ved jeg, at han tidligere har været dømt ude, og så har han alligevel leveret på landsholdet. To mål mod Italien…

7: Jeg tror, han ved, det er sidste chance. Hvis det her kikser, finder han ikke en klub et andet sted, og jeg tror og håber, han kommer back on track. Når selv Arsene Wenger forholder sig til ham, er han jo et navn, og det må give han et skub, at der er folk i hele verden, der ønsker han det bedste. Jeg vil da også gerne se ham tilbage og spille god fodbold.

 

Allan Olsen, sportsredaktør

1 Nej!

2 Ja, fuldstændig. Han har ikke på så kort tid i Nottingham Forrest bevist, at han på nogen måde skulle være landsholdsklar.

3 Ja. Forhåbentlig skal der mere end to indhop og en enkelt startplads til i den næstbedste engelske række, før man får en billet.

4 Åge Hareide har skabt en god, homogen landsholdstrup uden de helt store egoer. Med Bendtner tilbage så vil hierarkiet blive udfordret, og man ved bare, at Bendtner skaber masser af støj på linjen. Derudover kan der ligger alle de forkerte signaler i at udtage en mand, der stadig er langt fra kampformen.

5 Ja, han kan sagtens fungere sammen med enten Nicolaj Jørgensen eller Viktor Fischer. Hareide vil gerne spille direkte og hurtigt frem mod mål, og det er måske ikke Bendtners spidskompetence, men han vil stadig være værdifuld i feltet, selv om Andreas Cornelius lige nu ligner et bedre bud på den type.

6 Hvad er Bendtners maksimum? Men altså ... nej, han har toppet.

7 Han har smidt for mange år, hvor han skulle have udviklet sig yderligere gennem masser af kampe, og med al respekt for Championsship er der ikke dér, at man udvikler sig til en verdensklasse-angriber. Så hvis ikke han kommer til en større liga, så er løbet kørt for den bedste udgave af Nicklas Bendtner.

TV: Husker du, hvad Bendtner kan? Ellers gense otte lækre Bendtner-basser i klippet herunder

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.