Danmark i EM-finalen efter gigantisk straffe-drama

De danske fodbolddamer fortsætter opturen og er klar til kampen om guldet, efter at Østrig blev besejret fra straffesparkspletten

Danskerne gik videre efter en vild straffesparkskonkurrence. Foto: Tariq Khan
Danskerne gik videre efter en vild straffesparkskonkurrence. Foto: Tariq Khan

BREDA (Ekstra Bladet): Danmark er i EM-finalen! 

Og det efter et drama uden sidestykke! Triumfen i semifinalen blev først en realitet efter en omgang højspænding, der måtte afgøres i straffesparkskonkurrence.  

Danmark scorede på de to første forsøg fra pletten og missede på det tredje. Men da Østrig brændte deres tre første tilbud, kunne Simone Boye booke finale-pladsen ved at score på sit forsøg. Det gjorde hun, og dermed blev drømmen om en finale indfriet.

Foto: Tariq Khan
Foto: Tariq Khan
 

Der er efterhånden gyser-garanti, når de danske EM-kvinder er i vælten, og torsdagens semifinale mod Østrig blev ingen undtagelse. Der var spænding fra start til slut i en forestilling, som spillemæssigt var til glemmebogen, men som går over i historien af helt andre årsager.

Og med triumfen føjes endnu et kapitel til fortællingen om en gruppe damer, der er blevet en del af et eventyr. En del af noget større, ville DBU nok kalde det. Begge udsagn er helt på sin plads.  Line Røddik, Pernille Harder og resten af de danske landsholdspiger er blevet til ’os’ frem for ’dem’. Den slags kan man ikke tale sig til, om end underholdende interviews og pressemøder har udgjort et værdigt forsøg gennem hele turneringen.

Foto: Tariq Khan
Foto: Tariq Khan
 

Men der er opstået en speciel aura omkring EM-flokken efter, at kvinderne tog hele det tyske landshold - og store dele af Danmarks befolkning - på sengen i kvartfinalen.

Og det i en sådan grad, at bilerne blev pakket i adskillige danske hjem onsdag aften. Ligesom fans i rødt og hvidt hoppede på busser midt om natten for tage turen ned til Breda. Ned til de nye heltinder i Holland.

Foto: Tariq Khan
Foto: Tariq Khan
 

Så selv om de lokale hollandske aviser ikke brugte nogen spalteplads på de danske semifinalister op til torsdagens brag, gjorde de tilrejsende tilhængere til gengæld deres for at hylde flokken i gadebilledet. Et lille område i det centrale Breda blev i løbet af eftermiddagen ikke kun badet i sol, men også belejret af danske fans. De fik, hvad de kom efter.

Semifinalen startede som et offensivt festfyrværkeri og et defensivt mareridt. Det var underholdende, men også utilsigtet uforudsigeligt. Det var som om, at det kunne gå hvad vej, vinden blæste. Og det lignede da også, at Østrig skulle få gavn af medvinden tidligt i første halvleg, da der blev fløjtet for straffespark, fordi Maja Kildemoes tog hånden til hjælp i feltet.

Sarah Puntigam hamrede bolden over mål på spillets største chance, og så kunne det danske landshold glæde sig over, at det ikke blev til en ny åbnings-dukkert, som tilfældet havde været mod Tyskland.

Foto: Tariq Khan
Foto: Tariq Khan
 

Det var dog tydeligt, at de danske damer ikke rigtig havde fundet opskriften på, hvordan Østrigs offensiv skulle nedbrydes.  Landstræner Nils Nielsen og hans udvalgte var ellers advaret efter 4-2-nederlaget til selvsamme modstander i den afsluttende testkamp forud for slutrunden.

Men Østrig er en svær størrelse at blive klog på. Akkurat som opdækningen var det i talrige tilfælde i begge ender, hvor straffesparksfeltet var tilfældighedernes legeplads.

Anden halvleg blev ligesom første en åben slagsudveksling. Begge hold forsøgte at satse uden at blive straffet den modsatte vej. Men resultatet blev en nervøs omgang nervekrig. Pernille Harder var tæt på i indledningen efter sidebyttet, men Østrigs keeper, Manuela Zinsberger, pillede forsøget fra den danske anfører.

Større tilbud kom der i den forlængede spilletid, hvor trætheden hos særligt Østrig var slående. Men heller ikke her var de danske sigtekorn indstillet korrekt. Derfor måtte det hele afgøres fra 11-meterpletten.

Her var danskerne bedst, og nu står den på EM-finale.

Den spilles på søndag kl. 17.

Nu er Neymar ikke længere Barcelona-spiller

Voldsom fremgang: Nicklas Bendtner er fantastisk