Dansk EM-chok er historiens største

UEFA har lavet en liste over de største overraskelser ved en EM-slutrunde i kvindefodbold, og her topper Danmarks sejr over Tyskland listen. Og vi er endda repræsenteret med andre overraskelser

De danske fodboldkvinder har stået for EM-historiens største sensation, hvis man spørger UEFA. Foto: Hollandse Hoogte.
De danske fodboldkvinder har stået for EM-historiens største sensation, hvis man spørger UEFA. Foto: Hollandse Hoogte.

UEFA har talt. Danmarks (chok)sejr på 2-1 over Tyskland for få dage siden i kvartfinalen ved EM i kvindefodbold er historiens største overraskelse.

Intet mindre.

Forbundet har lavet en udførlig liste med de største overraskelser/sensationer/choksejre i kvindefodboldens EM-historie. Og her er Danmark såmænd repræsenteret med hele fem ud af listens seks største overraskelser i historien.

Hvis listen skal forstås rangordnet efter største og mindste overraskelse, er den friske sejr over de seneste seks EM-slutrundevindere fra Tyskland den allerstørste.

Om den sejr skriver UEFA:

- Da Danmark slog Tyskland med 3-1, 3. juli 1993, i kampen om tredjepladsen ved EM i kvindefodbold, havde få af de 500 fans i italienske Cesenatico troet, at de ville overvære noget, som ville gentage sig i løbet af det næste kvarte århundrede. Der skulle gå mere end 24 år, før Tyskland tabte endnu en knockoutkamp ved EM, skriver UEFA og uddyber:

- Danmark leverede et comeback i Rotterdam og vandt 2-1 over Tyskland takket være Nadia Nadim og Theresa Nielsen, som sagde: 'Alle drømmer om at score, men at gøre det er en anden ting! Hvorfor ikke i dag?', skriver UEFA.

Det er altså noget af en liste og kåring af UEFA.

Danmarks stærke fodboldkvinder har ifølge UEFA stået for flere af historiens største EM-overraskelser. Blandt andet er den seneste sejr over de tyske favoritter på listen. Foto: Hollandse Hoogte.
Danmarks stærke fodboldkvinder har ifølge UEFA stået for flere af historiens største EM-overraskelser. Blandt andet er den seneste sejr over de tyske favoritter på listen. Foto: Hollandse Hoogte.
 

De andre sensationer på listen følger her i kronologisk rækkefølge:

EM 2017 - Norge-Belgien 0-2 (gruppekamp):

- At Holland slog Norge i åbningskampen må tælle som et chok, hvis ikke det var, fordi de havde nogle fordele, mens få havde forudset, at Rusland ville slå Italien, og at Østrig slog slutrundedebutanterne fra Schweiz. Men alle de resultater blev overgået af Belgiens sejr over sølvmedaljevinderne fra 2013, Norge, på grund af belgiernes Elke Van Gorp og Janice Cayman, skriver UEFA.

EM 2013 - Frankrig-Danmark 1-1, 2-4 til Danmark efter straffe (kvartfinalen):

- Frankrig nåede semifinalerne ved VM i 2011 og ved OL i 2012, og det var forventet, at de ville gøre det samme ved EM i 2013, efter de let havde spillet sig videre fra gruppen med tre sejre. På en eller anden måde havde den danske målmand Stina Petersen holdt Danmark inde i kampen frem til straffesparkskonkurrencen. I straffesparkskonkurrencen forhindrede Petersen Necib i at score, og Danmark sørgede for Frankrigs andet kvartfinalenederlag i træk ved EM,skriver UEFA.

EM 2009 - Danmark-Holland 1-2 (gruppekamp):

- Holland havde vundet deres debutkamp mod Ukraine, men tabte til Finland, og det betød, at de havde brug for ét point mod Danmark for at komme videre fra gruppen. De mere erfarne danskere dominerede, men i anden halvleg scorede Sylvia Smit og Manon Melis hurtigt. Selvom Danmark reducerede, gik Holland videre. Derefter slog de Frankrig i kvartfinalen, inden de tabte til England i semifinalen, skriver UEFA.

Nadia Nadim og de andre danske stjerner fejrer hendes scoring mod favoritterne fra Tyskland. En scoringer, der altså var med til at sende Danmark videre til semifinalen. Foto: All Over Press.
Nadia Nadim og de andre danske stjerner fejrer hendes scoring mod favoritterne fra Tyskland. En scoringer, der altså var med til at sende Danmark videre til semifinalen. Foto: All Over Press.
 

EM 2005 - Finland-Danmark 2-1 (gruppekamp):

- Fire år før Danmarks drømme blev smadret af Holland, led de samme skæbne imod Finland. Danmark førte faktisk gruppen inden kampstart mod Finland med fire point, tre foran Finland. Men tidlige scoringer af Laura Kalmari og Heidi Kackur viste sig at være nok for Finland, selvom Cathrine Paaske Sørensen gjorde sit med en scoring for Danmark, skriver UEFA.

EM 2001 - Danmark-Norge 1-0 (gruppekamp):

- Så hvis Danmark altid taber til underdoggen, hvorfor var de så overhovedet favoritter til at begynde med? Altså, se bare på 2001, hvor Merete Pedersens sene scoring sikrede Danmark en sejr over de regerende olympiske mestre fra Norge og sendte Danmark i semifinalen som gruppevindere. Det var noget af en hævn for Danmark, der fire år forinden havde tabt med 5-0 til Norge - den største sejr i turneringen nogensinde - indtil England scorede seks gange mod Skotland om onsdagen, skriver UEFA.

Hvis de danske fodboldkvinder torsdag vinder over Østrig og spiller sig i EM-finalen, vil det til gengæld ikke være nogen kæmpe sensation. Det vil 'bare' være vanvittigt flot.

Kampen fløjtes i gang klokken 18 og live-dækkes naturligvis her på Ekstra Bladet.

EM-kvindernes hemmeligheder: Flugt fra Taliban og holdfoto med Messi

Kæmpe sensation: Danmark slår Tyskland i EM-gyser

Dansk EM-stjerne taler syv sprog: På grænsen til et geni

Helle Thorning er skuffet: Sådan vil hun ændre dansk kvindefodbold

Danske EM-profiler snydt af UEFA: Det er lidt lilleput-agtigt