Dansk fodbold-boss tager affære: - Ingen skal dø for et VM

Formændene fra de nordiske fodboldforbund rejser til Qatar til januar og vil lægge pres på værtsnationen

Jesper Møller drager sammen med formændene fra de nordiske fodboldforbund til Qatar for at lægge pres på de kommende VM-værter. Foto: Lars Poulsen
Jesper Møller drager sammen med formændene fra de nordiske fodboldforbund til Qatar for at lægge pres på de kommende VM-værter. Foto: Lars Poulsen

Valget af Qatar som værtsnation for VM-slutrunden i 2022 har været kontroversiel.

Udfordringer med menneskerettigheder og arbejdsforhold for migrantarbejdere har klæbet til Qatar og skabt debat i forbindelse med VM-slutrunden.

Derfor er det også emner, der vil være på dagsordenen, når formændene fra de nordiske fodboldforbund samlet rejser til Qatar til januar.

Her skal delegationen mødes med VM-arrangøren, og de nordiske formænd vil blandt andet understrege nødvendigheden af at overholde menneskerettigheder samt at forbedre forholdene for de migrantarbejdere, der arbejder med stadionbyggerierne i Qatar.

Ifølge Jesper Møller, der er formand i Dansk Boldspil-Union (DBU), er der et klart formål med rejsen.

- Ingen skal dø for et VM i fodbold. I Norden er vi kendt for et højt niveau af demokrati, good governance og arbejdstagers rettigheder.

- Derfor står vi sammen om at lægge et pres på Qatar for at sikre bedre arbejdsforhold i forbindelse med VM-forberedelserne, siger Jesper Møller i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under billedet ...

VM-byggeriet i Qatar har været genstand for massiv kritik med beskyldninger om brud på menneskerettighederne.  Foto: Ritzau Scanpix
VM-byggeriet i Qatar har været genstand for massiv kritik med beskyldninger om brud på menneskerettighederne. Foto: Ritzau Scanpix
 

Ud over fodboldforbundene fra de fem nordiske lande deltager også Morten Skov Christiansen, der er næstformand i Landsorganisationen (LO) i Danmark.

Næstformanden fra den norske arbejderbevægelse, LO Norge, vil også være med på turen sammen med deltagere fra menneskerettighedsorganisationen Finish League for Human Rights.

Ud over møder med VM-arrangøren skal der i Qatar også holdes møde med den uafhængige, internationale sammenslutning af fagforeninger, Building and Wood Wokkers International (BWI), der arbejder for at sikre de mange tusinde migrantarbejderes rettigheder i landet.

Senest er det netop lykkedes BWI at indgå en aftale med Qatars myndigheder om fælles inspektioner af arbejds- og boligforhold for migrantarbejderne, skriver DBU i pressemeddelelsen.

- Vi skal tage debatten med Qatar igen og igen. Vi skal italesætte de problemer, der er i landet og påpege dem overfor myndighederne som en samlet nordisk sammenslutning. Kun på den måde kan der komme reel forandring i Qatar, siger Jesper Møller.

DBU-formanden er enig i, at det er en kontroversiel beslutning at placere VM i Qatar.

FIFA behandler vildt forslag: Vil ændre VM som vi kender det

Heldig Hareide: Otte danskere kunne stille op for andre lande

Debriefing fra Abu Dhabi: Haas kæmper for 400 millioner - anklaget for hykleri

Brøndbys kontrakt-kvaler: I transfer-strid med deres 'onde ånd'

Tennis-baben henrykker: Så skulle du se hendes søster

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.