Danske stortalenter undrer sig: Vi hører aldrig fra DBU

Fodboldunionen glimrer ved sit fravær og risikerer at tabe stortalenter på gulvet

Andreas Thorsén, Gonzalo Jørgensen og Frederik Fisker er tre af de danske talenter, der spiller i udlandet og igen og igen bliver overset af DBU. (Foto: Raith Rovers FC, Ejder Akbal og Nottingham Forest FC)
Andreas Thorsén, Gonzalo Jørgensen og Frederik Fisker er tre af de danske talenter, der spiller i udlandet og igen og igen bliver overset af DBU. (Foto: Raith Rovers FC, Ejder Akbal og Nottingham Forest FC)
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

Det skorter ikke på talent i dansk fodbold i disse år, hvilket A-landsholdet de seneste par sæsoner har nydt godt af.

Senest nåede U21-landsholdet EM-semifinalen for halvandet år siden, hvorfra stort set hele truppen i dag er professionel i udenlandsk fodbold, mens en lang række af profilerne for længst har debuteret på A-landsholdet.

Og de næste kuld er tilmed godt på vej personificeret af Emil Riis i Derby og Jacob Bruun Larsen i Dortmund, der begge er fast inventar på ungdomslandsholdene. 

Men de to er undtagelserne. For et kig på ungdomslandsholdene viser, at der stort set ikke er plads til de talenter, der til daglig spiller i udenlandske klubber.

Ekstra Bladet har været i kontakt med en stribe af de spillere, og flere af dem fortæller, at de ikke alene trives i deres klubber, de får masser af spilletid og udvikler sig som månederne går.

Men DBU hører de ikke fra.

Dobbelt statsborgerskab
Nogle, heriblandt dansk-spanske Gonzalo Jørgensen i Atlético Madrid, har tidligere været inde omkring DBU’s ungdomslandshold. Andre som Andreas Thorsén i skotsk fodbold samt Oliver Urso i italiensk fodbold har aldrig hørt fra DBU, selvom deres talent er indiskutabelt.

I både Gonzalo Jørgensen og Oliver Ursos tilfælde er der tale om spillere med dobbelt statsborgerskab. Gonzalo har spansk mor og er født i Spanien. Han taler meget begrænset dansk.

Oliver Urso flyttede til Rom med sin familie, da han var ni år. Hans far er italiener, og Oliver erkender, at italiensk er han bedre til end dansk.

Dansk stortalent slås for karrieren i Italien: Det har ikke været nemt

Udover at være fortrinlige med en fodbold, så erkender de begge, at de føler sig danske og da pokkers gerne stiller op, hvis de får chancen for at være med i landsholdsregi en dag. Det samme medgiver Andreas Thorsén.

- Du er ikke noteret for nogle ungdomslandskampe for Danmark. Har du på noget tidspunkt været i dialog med DBU?

- Nej, aldrig.

- Ved du hvorfor?

- Aner det ikke. Men jeg er helt sikker på, at DBU skal nok kontakte mig, når jeg har gjort det godt på de store stadions i Skotland det kommende år, siger han.

Læs Andreas' specielle historie her:

Men, som Gonzalos danske far, Thomas, formulerer det overfor Ekstra Bladet:

- Han har været meget taknemmelig over at få chancen tidligere. Men vi har ikke hørt fra DBU længe, så han er vist ved at være ligeglad.

Og man skal ikke lede ret længe for at finde eksempler på spillere, der har været i samme situation og truffet et valg.

Har mistet flere topspillere
I efteråret stoppede Lasse Jürgensens dilemma. Den dansk-tyske ungdomsanfører i FC Augsburg valgte at stille op for Tyskland. DBU hørte han ikke fra, og så valgte han at give Tyskland en chance.

Emil spillede på Old Trafford: Det var helt urealistisk

Før ham har Emre Mor, Youssef Toutouh og Winston Reid truffet lignende beslutninger: Valgt Danmark fra og i stedet stillet op for andre nationer.

Meldingen fra DBU er overfor Ekstra Bladet som den har været overfor Lasse Jürgensen og eksempelvis Youssef Toutouh: Vi vil ikke give garantier over for enkelte spillere. Det handler om talent, flid og kampe. Hvis unionen har bedre alternativer, bliver disse udtaget. Og så er det ligegyldigt om man render rundt og mænger sig med stjerner i Madrid, Dortmund eller HB Køge.

Emre Mor i aktion for Tyrkiet under EM i Frankrig. (Foto: AP)
Emre Mor i aktion for Tyrkiet under EM i Frankrig. (Foto: AP)
 

Det har fået flere til at vælge Danmark fra.

I Nottingham Forest er forsvarsklippen Frederik Fisker Nielsen på kontrakt. Det har han været, siden Championship-klubben hapsede ham i Viborg FF i efteråret 2014. Da var han noteret for seks U-landskampe på et år. Siden skiftet har han ikke været udtaget en eneste gang.

- Det synes jeg faktisk – helt ærligt – er super mærkeligt. At man kommer fra at være på landsholdet i Viborg, men så kommer jeg til Nottingham, og så er jeg pludselig ude, fortæller Frederik Fisker til Ekstra Bladet.

Dansk stortalent er ved at miste tålmodigheden

Ret irriterende situation
Elias Sørensen skiftede sidste sommer til Newcastle United fra HB Køge. Han vil meget gerne understrege, at han nok klarer sig, selvom DBU ikke ringer så ofte. Han var med inde over en samling i 2016 men er kun noteret for en enkelt kamp – for et år siden.

I mellemtiden er han lynhurtigt blevet forfremmet fra U18- til U23-truppen i Newcastle og blevet omtalt som 'Wonderkid' i avisen Newcastle Chronicle.

I Madrid sidder Thomas Jørgensen, Gonzalos far, og undrer sig.

- Situationen, som vi befinder os i lige nu, er ret irriterende. Han var senest med til en U18-samling i Tilst i oktober 2015. Og da gik det virkelig godt. Men siden er der ikke sket noget, fortæller han.

Som flere andre, Ekstra Bladet har talt med, tilføjer Thomas Jørgensen, at man må formode, at DBU udtager de spillere, der rent faktisk er bedst på de pågældende pladser.

- De (DBU) ser ham ikke. Hvordan kan de vide hvor god han er, spøger han retorisk og tilføjer, at han i flere omgange har sendt videomateriale til landstræner Henrik Clausen.

Det er der endnu ikke kommet noget ud af.

- I stedet udtager han spillere fra forskellige danske klubber. De er sandsynligvis også gode fodboldspillere. Men Gonzalo spiller i Atlético Madrid. Og uden at fornærme nogen så vil jeg tro, at man holder et højere niveau i Atlético, siger han.

At der kan være noget om snakken vidner kampen lørdag i Madrid om. Gonzalo Jørgensen spillede 91 minutter, da Atlético slog bysbørne fra Real Madrid med 3-1.

 

DBU: Vi kan ikke se dem alle

 

Egentlig gider han ikke tage snakken. Det har han gjort flere gange før, og det er ifølge ham ved at være lidt trivielt. For DBU kan ikke holde snor i alle danske talenter.

- Der er 14.000 ungdomsspillere på hver årgang. Og cirka 13.700 har vi ikke direkte kontakt til, siger Flemming Berg, der er talentudviklingschef i unionen.

Han påstår, at han har fuldstændig styr på alle de talenter, der er på kontrakt i udenlandsk fodbold og understreger, at DBU, når eller hvis man har i sinde at indkalde de enkelte spillere, vil tage kontakt til dem.

- Det er klart, at vi ikke ser en spiller som Gonzalo nær så meget som en Brøndby-spiller. Det giver sig selv. Men når det er sagt, gør vi brug af alle de hjælpemidler, vi kan komme i kontakt med. Har vi eksempelvis video-materiale, så gør vi selvfølgelig brug af det – og det har vi som oftest, siger Flemming Berg.

Ekstra Bladet forelægger ham svarene fra spillerne, der aldrig har hørt fra DBU.

- Vi scouter løbende og tager så kontakt til dem, når vi udtager dem.

- Men ville det ikke være en god idé at lade dem vide, at I scouter dem, så de har en idé om, at DBU er interesseret?

- Jo. Det kan du have ret i. På et eller andet givent tidspunkt, siger Flemming Berg.

- Vi vil ikke love dem noget, som vi ikke er sikre på, at vi kan overholde. Det er et princip vi har i DBU, siger han.

Flemming Berg tilføjer, at man i DBU er mere end godt tilfreds med den aktuelle status for de danske U-landshold.

- Sidste sæson var vores bedste nogensinde, så vi er meget fortrøstningsfulde. Vi ligger nummer fem i Europa, og U21-landsholdet har ikke tabt på hjemmebane siden 2008, siger han.

Her er talentkuldet i dag: To pletskud og en flok strejfere

Sådan er det gået stortalenterne fra årgang 85

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+