DBU-formand: Blatter får måske kun én modkandidat

DBU har endnu ikke meldt ud, hvem forbundet støtter til FIFA-valg, da Blatters modkandidater kan falde fra

DBU vil gerne vælte Sepp Blatter, men vil endnu ikke pege på en modkandidat (Foto: AP)
DBU vil gerne vælte Sepp Blatter, men vil endnu ikke pege på en modkandidat (Foto: AP)

Den siddende FIFA-præsident, Sepp Blatter, har tre modkandidater til det kommende præsidentvalg i det internationale fodboldforbund, men det vil sandsynligvis ændre sig før valget den 29. maj.

Det vurderer formand for Dansk Boldspil-Union (DBU), Jesper Møller, der vil have væltet Blatter.

Det kan vise sig, at det bedst kan ske ved, at flere lande - deriblandt Danmark - samles om én kandidat.

- Jeg har ikke bestemt, hvem DBU og Danmark skal stemme på af den grund, at jeg ikke tror, at alle fire kandidater er der, når jeg skal stemme.

Se også: Ny bog afslører kyniske Blatter: Sådan kom VM til Qatar

- Det vil være dumt at melde noget ud nu, hvis vedkommende ikke er kandidat på dagen, siger Jesper Møller, som mandag havde besøg af to af kandidaterne, hollænderen Michael van Praag og Jordans prins Ali Bin Al Hussein, i København.

Den tredje kandidat, portugiseren Luis Figo, var forbi Danmark i slutningen af februar.

Sepp Blatter er godt i gang med at fiske stemmer uden for Europa, og Jesper Møller erkender, at det bliver svært at vælte schweizeren af FIFA-tronen.

- Spørgsmålet er, om vi skal have tre modkandidater eller reducere, så der kun er én modkandidat.

- Vi er meget optaget af det taktiske spil, men kandidaterne stiller op med hver sin profil, hvilket betyder, at de hver især tiltrækker forskellige typer lande.

- Figo taler med de portugisisk talende lande og van Praag med de hollandsk talende lande - Surinam har netop offentliggjort, at man støtter ham.

- Ingen af dem vil endnu melde ud, om de trækker sig, men en eller to af dem kunne godt finde på at gøre det, vurderer DBU-formanden.

En stor joker i valgkampen kan falde dagen før valget, hvor præsidenten for det europæiske fodboldforbund (Uefa), Michel Platini, måske kommer med en udmelding.

- Det bliver efterspurgt, at Platini på vegne af UEFA melder ud, hvem vi skal stemme på. Nogle lande i Europa har ikke bestemt sig, og der er indkaldt til Uefa-møde dagen før valget klokken 12.30, siger Jesper Møller.

Alle de skandinaviske og baltiske forbund var mandag i København for at tale med Michael van Praag og Jordans prins Ali Bin Al Hussein.

Se også: Blatter vil give Nord- og Mellemamerika ekstra VM-plads

Det er endnu uvist, om man vil stemme på den samme kandidat i samlet flok.

- Det tror jeg ikke, at vi gør. Men vi er tæt på at være på bølgelængde, siger DBU-formanden.

Under besøget i Danmark luftede hollænderen Michael van Praag og Jordans prins Ali Bin Al Hussein også tanker om at ændre på sammensætningen ved VM.

I mange år har der været et vist pres på Europa, der med 13 pladser er bedst repræsenteret af alle verdensdele ved VM.

- Sepp Blatter vil holde turneringen på 32 hold som nu, men give en ekstra plads til Nord- og Mellemamerika, hvilket betyder, at han skal tage en plads et andet sted fra.

Mane Garrincha i hovedstaden Brasilia er verdens næstdyreste stadion, og nu står det tomt. Foto: AP Sport og Spil Brasiliens største VM-nederlag: Stadions i total forfald

- Alle ved, at han vil tage pladsen fra Europa. Det har allerede været fremme, siger Michael van Praag.

- Det er jeg imod. Jeg går til valg på at udvide VM til 40 hold. På den måde kan man give Europa, Oceanien og Nord- og Mellemamerika et ekstra hold.

- Desuden kan den forsvarende vinder komme med. Og der er også plads til en eller to værtsnationer, siger hollænderen.

- Nogle vil mene, at 40 lande er for meget til et VM, men det er altså kun 20 procent af FIFAs medlemslande.

- Hvis man sammenligner med EM, så skal der nu 24 hold med, og det er 50 procent af de europæiske forbund, siger Michael van Praag.

Se også: Sådan arbejder Blatters tæskehold

Jordans prins Ali Bin Al Hussein er også med på at udvide VM, men han ønsker en forudgående analyse og vil ikke tage VM-pladser fra nogle verdensdele.

- Jeg mener, at det tekniske niveau ved det seneste VM i Brasilien var så højt, at man sagtens kan udvide, men det skal ske gradvist og efter en analyse.

- Det skal ikke være som nu, hvor der vil blive taget en beslutning lige efter valget. En udvidelse skal foretages i konsensus og ikke fordi, at én mand (Sepp Blatter) har en holdning til det, siger prinsen.

1 kommentar
Vis kommentarer
Seneste Sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere