Annonce:
Annonce:

DBU-formand sender landshold til nation, som bomber børn

Jesper Møller vil ikke aflyse januars træningslejr i Abu Dhabi - til gengæld vil han af med Ruslands VM-chef

Aage Hareide står i spidsen, når et kombineret liga- og U21-landshold drager til Abu Dhabi efter nytår. Foto: All Over Press
Aage Hareide står i spidsen, når et kombineret liga- og U21-landshold drager til Abu Dhabi efter nytår. Foto: All Over Press
Annonce:
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

I begyndelsen af januar sender DBU et kombineret liga- og U21-landshold på en ti dages lang træningslejr i Abu Dhabi i De Forenede Arabiske Emirater.

Det kan virke paradoksalt i betragtning af, at DBU for blot nogle år siden stoppede med at sende U-landshold på træningslejr i nabolandet Qatar. Begrundelsen var blandt andet de mange overtrædelser af menneskerettighederne i landet.

Forholdene i Abu Dhabi er ikke bedre. Systemkritikere bliver fængslet og tortureret. Migrantarbejdere lever under slavelignende forhold. Homoseksuelle bliver forfulgt. Kvinder har kun meget få rettigheder, medmindre de tilhører den regerende sheik-familie. For nylig er otte prinsesser fra Abu Dhabi blevet dømt i Belgien for menneskehandel.

Annonce:

Bomber skoler
Sammen med Saudi-Arabien deltager Abu Dhabi og resten af De Forenede Arabiske Emirater i krigen mod Yemen. Her har de bombet skoler, hospitaler, markedspladser, bryllupper og begravelser. Ifølge FN er der mere end 1000 børn blandt de 5000 civile, som er dræbt siden marts 2015.

DBU’s formand, Jesper Møller, siger, at landsholdets tur til Abu Dhabi ikke har været diskuteret i bestyrelsen.

- Siden vi stoppede turene til Qatar, har der været en god debat i Folketinget og hos idrætsorganisationerne. Vi er blevet enige om, at vi ikke boykotter nogen, medmindre regering og folketing gør det. Når vi kommer til de her lande, forsøger vi i stedet aktivt at påvirke dem med vores værdier.

- Jeg skulle havde haft møde med Amnesty International om situationen i Abu Dhabi inden jul. Det nåede vi ikke, så det bliver i begyndelsen af det nye år. Men vi tager ikke vores sportsfolk som gidsler.

- Kunne I ikke have valgt et andet sted til jeres træningslejr end Abu Dhabi?

- Vi kunne have valgt Dubai.

- Det er stadig De Forenede Arabiske Emirater. Gør det ikke indtryk, at de bomber børn i Yemen?

- Vi skal fortælle dem, at det er forkert og uacceptabelt.

Annonce:

- Vil du fortælle dem, at de skal lade være med at torturere folk i fængslerne?

- Jeg er ikke helt sikker på, at jeg skal med. Men hver gang jeg er et sted, italesætter jeg de udfordringer, jeg blandt andet får fra Amnesty.

- Hvis du ikke skal med, hvem skal så på DBU’s vegne fortælle, at vi ikke bryder os om, at de bomber børn?

- Det skal den administrerende direktør.

- Og det gør han?

- Det går jeg stærkt ud fra. Det plejer han ikke at have problemer med. Hvis anledningen er der. Men nu er det en træningslejr. Vi skal ikke møde Abu Dhabi.

Artiklen fortsætter under billedet

Jesper Møller forsvarer rejsen til Abu Dhabi. Foto: Tariq Mikkel Khan
Jesper Møller forsvarer rejsen til Abu Dhabi. Foto: Tariq Mikkel Khan
 

- Tror du på, at I kan forandre noget ved at tage til Abu Dhabi?

– Det kan jeg ikke vide. Men det er den diskussion, vi løbende har med Amnesty. Tingene flytter sig i den rigtige retning ved, at vi presser på. Baggrunden for at vi tager til Abu Dhabi er nok, at svenskerne var der sidste år, og denne gang er vi der sammen.

Annonce:

- Rosenborg fra Norge skulle også have været på træningslejr i Emiraterne. Men efter pres fra klubbens fans valgte de at ændre planer. Hvor mange af landsholdets fans skal protestere, før DBU træffer samme beslutning?

- Det ved jeg ikke. Det vil under alle omstændigheder blive en overordnet diskussion. Det er nemmere for et land end for en klub at stille sig frem og sige, at den kamp tager vi selv. Den kamp kan DBU tage.

- Kunne I ikke bare have valgt at tage til Sydportugal i stedet?

- Det må du spørge landstræneren om. Som udgangspunkt er det en faglig, sportslig beslutning, hvor man rejser hen. Og vi boykotter ingen lande, medmindre regeringen gør det.

- Her er der ikke tale om en boykot. I kunne blot have valgt et andet land til jeres træningslejr.

- Det kunne vi godt. Men det kommer til at ligne en boykot, hvis der er lande, vi ekskluderer.

- Ville du også tage til Nordkorea med dit landshold?

- Det ligger nok ikke lige først for.

- Betaler I selv opholdet i Abu Dhabi eller betaler sheikerne jeres tur?

- Jeg går stærkt ud fra, at vi selv betaler, men det ved jeg simpelt hen ikke.

- Du ved det ikke?

Annonce:

- Vi har givet nogle instrukser til, hvordan vi håndterer besøg i de her lande. Jeg har en klar forventning om, at vi følger de rammer, vi har. Vi modtager ikke gaver og lignende, siger Jesper Møller.

Efter interviewet med Jesper Møller oplyser DBU's pressechef, Jacob Høyer, at DBU selv betaler hele opholdet i Abu Dhabi.

***

Vil af med Ruslands VM-chef

Formændene for de nordiske fodboldforbund planlægger en fælles aktion, der skal sikre, at den russiske vicepremierminister, Vitaly Mutko, bliver fjernet som chef for Ruslands VM-komité.

Kravet vil blive stillet i begyndelsen af det nye år til FIFA’s præsident Gianni Infantino. Initiativet kommer, efter at den Internationale Olympiske Komité, IOC, i november udelukkede Mutko fra al olympisk sport på livstid.

Udelukkelsen af Mutko skyldes, at han som tidligere sportsminister spillede en helt central rolle i den store statsorganiserede dopingskandale, som involverede mere end 1000 russiske sportsfolk. 

Tidligere i år blev Mutko kendt uegnet til at sidde i FIFA’s bestyrelse. Her er han blevet afløst af sin landsmand Alexey Sorokin, som også er en del af den russiske VM-komité.

Annonce:

Ud over at være chef for VM-komiteen er Mutko også formand for det russiske fodboldforbund. 

DBU’s formand Jesper Møller siger, at han sammen med sine nordiske kolleger finder det underligt, at Mutko stadig er formand for VM-komitéen i Rusland.

- Vi i de nordiske lande har aftalt at mødes i januar i Lausanne. Der skal vi diskutere den her sag.

- Hvordan forestiller du dig, at I kan gribe det an?

- Måske vil vi skrive et fælles brev til FIFA’s præsident, Gianni Infantino. Vi tager det også op i de organer, hvor vi sidder. Der kommer også nogle dialogmøder i foråret. Der er god tid. Vi vil bare gerne koordinere det. Det er bedre, end at Danmark eller Norge går ud alene.

- I vil forlange, at Mutko trækker sig fra de poster, han har?

- Når han er udelukket af IOC, er det ikke nogen god idé, at han er formand for VM-komitéen i Rusland. Vi kommer også til at tale med UEFA's præsident, Aleksander Ceferin, om sagen til januar, siger Jesper Møller.

Annonce:

Men måske kommer russerne selv de nordiske fodboldformænd i forkøbet. I hvert fald oplyser russiske medier, at Mutko selv overvejer at trække sig som VM-chef. Han vil dog blive som vicepremierminister.

Russisk avis: Mutko trækker sig som VM-chef

DIF-boss jubler, mens DBU-toppen gemmer sig

Topboss bryder tavsheden: Frygtede DBU-konflikt kunne smadre eliteidrætten

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Gå nu hjem, Thorkild
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: