DBU forsvarer sig: Derfor skal landsholdet til Abu Dhabi

Ligalandsholdets tur i 2018 går formentligt til Abu Dhabi, hvor det er ulovligt at være homoseksuel. DBU havde tidligere på året en kampagne mod homofobi, men de ser turen som en mulighed for at udbrede den mangfoldighed, vi har i dansk fodbold

Regnbue-flaget vejede til landskampen mod Tyskland som en del af kampagnen mod homofobi. Foto: Jens Dresling/ritzau/
Regnbue-flaget vejede til landskampen mod Tyskland som en del af kampagnen mod homofobi. Foto: Jens Dresling/ritzau/

Vi siger snart farvel til et fantastisk år for det danske herrelandshold i fodbold.

Når kalenderen skifter til 2018, kan vi dog glæde os til et år, hvor den står på VM i Rusland. Først skal Åge Hareide dog finde ud af, hvilke spillere, der skal trække i de rød-hvide farver på Putins baner.

Det skal han blandt andet gøre på en tur, der formentligt går til Abu Dhabi, hvor et landshold bestående af Superliga-spillere, spillere fra andre nordiske ligaer, samt U21-landsholdsspillere fra 6. januar og ti dage frem skal træne og spille træningskampe.

Abu Dhabi, der er et af de syv emirater i De Forenede Arabiske Emirater, er dog et ikke helt ukontroversielt valg. Blandt andet er homoseksualitet ulovligt og strafbart i Emiraterne.

Tidligere på året var DBU en del af et samarbejde mellem landsholdsspillerne, Spillerforeningen, Amnesty International Danmark og Danske Fodbold Fanklubber, der skulle kæmpe for at gøre op med homofobi i dansk fodbold.

Derfor kan det da også umiddelbart undre en del, at landsholdet formentligt vælger Emiraterne som destination for deres ligalandsholdstur, nu hvor boldspilsunionen tidligere i år har gjort så meget for gå imod homofobien i dansk fodbold.  

- Det, vi generelt hører fra regionen er, at det er rigtig farligt at blive mistænkt for at være homoseksuel. Det gælder både i det hele taget, men også i politiets varetægt, og i fængslerne risikerer du at blive banket og mishandlet, så det er bestemt rigtig alvorligt, siger Amnesty International Danmarks generalsekretær, Trine Christensen, til Ekstra Bladet, om situationen i Emiraterne.

DBU har et stort ansvar
Dette er dog langt fra det eneste problem, der knytter sig til land, hvor det danske ligalandshold måske skal træne.

- Man kan sammenligne en hel del af del af Emiraterne med det, der sker i Qatar. Der har været et ekstremt hårdt slag på ytringsfriheden og forsamlingsfriheden, der er under et ekstremt pres.  

Endnu en ting Qatar og Emiraterne har tilfælles, er det såkaldte Kafala-system, der handler om manglende rettigheder for migrantarbejdere. Ifølge Trine Christensen er det op imod 90 procent af arbejdsstyrken i Emiraterne, der er en del af det system.

- De har ikke rigtig nogen rettigheder. Deres pas bliver taget fra dem, de må ikke skifte arbejdstagere, der er problemer med at få udbetalt sin løn, eller så er den meget lavere end det, de blev lovet, da de blev rekrutteret. Der er masser af problemer med forfærdelige arbejdsforhold, så vi må forvente, at der er stor sandsynlighed for at de stadions eller træningsfaciliteter, hvor der skal spilles fodbold, er opført under de samme arbejdsforhold, vi har talt så meget om i forbindelse med Qatar, siger Trine Christensen, der dog også fortæller, at Amnesty endnu ikke ved så meget om ligalandsholdets tur, men at de har kontaktet DBU og spurgt ind til, hvad planerne er.

Amnestys generalsekretær, Trine Christensen. Foto: Amnesty International
Amnestys generalsekretær, Trine Christensen. Foto: Amnesty International

Med den perlerække af brud på menneskerettighederne, hvor især den hårdhændede behandling af homoseksuelle skær i øjnene, DBU’s kampagne taget i betragtning, har Amnesty da også en klar opfordring til DBU, nu hvor de skal besøge landet.

- Vores anbefaling er bestemt, at de tager nogle af de her forhold op med værterne, så det ikke bare bliver en glansbillede tur. Det er et tilvalg at tage dertil som træning og ikke en turnering, hvor de kan undslå sig. Det gør det ekstra vigtigt, at man gør noget for at gå op imod, så man ikke bare bliver en del af det, man besøger, men i stedet spørger sig selv, hvad for nogle tiltag man kan gøre for at tage afstand. Det er selvfølgelig ikke noget de enkelte spillere nødvendigvis skal gøre, det må hver person gøre op med sig selv, men som fodboldforbund, der har DBU et kæmpe ansvar her i forhold til, hvad de bliver en del af, siger Trine Christensen.

Brug regnbuefarvet anførerbind
I LGBT Danmark kan de også godt undre sig en smule over, hvorfor DBU sandsynligvis vælger at sende ligalandsholdet til et land, hvor homoseksualitet er ulovligt.

- Jeg er ærgerlig over situationen. Det følger ikke i særlig god tråd med den kampagne, som de lancerede tidligere på året. Det er jo ærgerligt. For det er generelt sådan, at sporten er vigtig kulturelt og symbolsk. Når de deltager på den måde, så kan det let ses som en legitimering af styret. Jeg synes, DBU skal kigge på egne værdier, som de selv har nedskrevet. Måske har de et forklaringsproblem, det synes vi i hvert fald, at de har, siger forperson for LGBT Danmark, Peder Holk Svendsen.

Christian Eriksen i det regnbuefarvede armbind. Foto: Jens Dresling/ritzau/
Christian Eriksen i det regnbuefarvede armbind. Foto: Jens Dresling/ritzau/

Hvor Amnesty opfordrer til dialog mellem DBU og værterne, har Peder Holk Svendsen et meget konkret forslag til, hvordan den danske boldspilsunion og spillerne kan vise, at vi i Danmark har et andet syn på homoseksualitet.

Når de sender dem af sted med, så tag et regnbuefarvet anførerbind med. Hvis de mener deres værdier ordentlig, så må de mene dem både ude og hjemme. Det er en kærkommen og naturlig mulighed for at vise de værdier.

DBU bekæmper enhver form for diskrimination
DBU’s kommunikationschef, Jakob Høyer, slår fast, at der endnu ikke en endelig aftale om, at landsholdets tur går til Abu Dhabi, men at det er den destination, DBU satser på.

- Abu Dhabi opfylder det, vi gerne vil i forhold til klima og faciliteter, samt at vi får lov til at møde Sverige, der er en rigtig god modstander. Vi har også lagt vægt på, at svenskerne tidligere har været dernede og har gode erfaringer med det. Når vi vælger destination for vores landshold, så har vi en dialog med Amnesty, hvor de sender en rapport, vi kan præsentere for staben, om forholdene i de lande, vi skal hen, siger Jakob Høyer.

Det er blandt andet med den viden, DBU får fra Amnesty, at de får et indblik i, under hvilke arbejdsforhold faciliteterne er blevet til.

- Det er vigtigt for os, at Amnesty på det her område ikke opfordrer os til at boykotte. Danmark som nation, fra regeringen og folketingets side, boykotter heller ikke Abu Dhabi.

Jakob Høyer står fast, at DBU står mangfoldighed i dansk fodbold. Foto: Philip Davali/ritzau/
Jakob Høyer står fast, at DBU står mangfoldighed i dansk fodbold. Foto: Philip Davali/ritzau/

Til spørgsmålet om, hvordan det kan hænge sammen, at DBU bekæmper homofobi i dansk fodbold, men nu – sandsynligvis – besøger et land, hvor det er ulovligt, ser Jakob Høyer det som en mulighed for, at DBU kan forsvare de værdier, de netop viste i deres kampagne.

- Vi kan stå på mål for de værdier og holdninger, vi har i dansk fodbold, og så kan vi prøve at udbrede den i resten af verden, og det kan vi jo blandt andet gøre, når vi rejser på den her måde. Vi mener ikke, at vi partout skal afvise alle lande, der ikke er 100 procent enige med, hvad vi gør i Danmark. Så kunne vi også tage en diskussion om, hvorvidt vi overhovedet skal til USA, hvor vi sender kvindelandsholdet over til januar. I USA har de dødsstraf, og det er jo ikke fordi, vi er tilhængere af dødsstraf her i Danmark eller i DBU, men jeg vil da gerne understrege her, og det kommer vi også til at understrege for dem, der måtte spørge i Abu Dhabi, at vi har meget stærke værdier for mangfoldighed i dansk fodbold og bekæmpelse af enhver form for diskrimination og heriblandt homofobi, siger Jakob Høyer til Ekstra.

Jakob Høyer regner dog ikke med, at DBU vil følge LGBT’s opfordring om at iføre spillerne det regnbuefarvede anførerbind.

- Jeg synes, vi skal passe på ikke at bruge spillerne som et politisk talerør. Spillerne er der for at koncentrere sig om fodbold, og det er for nogle af spillerne en mulighed for at kvalificere sig til en VM-trup senere på årerne, så jeg tror, vi skal passe på med at blande tingene.

FIFA har testet lodtrækning: Danmark i skrækpulje

Hareide genopliver ligalandsholdet

Seneste nyt

Benny bekræfter vores bange anelser om regeringen

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.