DBU svarer for sig: FIFA-demokrati ønskede VM til Qatar

Danske politikere kan ikke altid få deres ting igennem i FN, og samme udfordring har DBU inden for fodbolden

DBU-formand Jesper Møller vil da gerne svare kulturminster Marianne Jelved på, hvorfor VM havnede i Qatar. Det skete via demokrati i FIFA. (Foto: Lars Poulsen)
DBU-formand Jesper Møller vil da gerne svare kulturminster Marianne Jelved på, hvorfor VM havnede i Qatar. Det skete via demokrati i FIFA. (Foto: Lars Poulsen)

Kulturminister Marianne Jelved (R) opfordrede onsdag Dansk Boldspil-Union (DBU) til at presse det internationale fodboldforbund (FIFA) for at få et svar på, hvorfor diktaturstaten Qatar for fem år siden fik tildelt værtskabet for VM i fodbold i 2020.

Tildelingen af VM til Qatar har skabt stor debat - dels på grund af mistanke om korruption, og dels fra politisk hold fordi diktaturstaten har svært ved at overholde menneskerettighederne.

DBU-formand, Jesper Møller, fortæller, at unionen gentagne gange har opfordret til, at FIFA offentliggør en hemmeligholdt rapport omkring valget.

- Vi skal have den rapport offentliggjort i sin helhed. Hvis der er foregået uregelmæssigheder omkring tildelingen af VM, så skal det uafhængige disciplinærsystem kigge på det, og så skal det sanktioneres.

- Indtil videre er der ingen indikationer på det.

- Hvorfor et politisk flertal i FIFA's eksekutivkomité valgte, som det gjorde, er svært at sige. Man stemmer jo efter sin overbevisning, så de må have haft en overbevisning om, at Qatar havde det bedste tilbud. Det går jeg ud fra, siger Jesper Møller.

Se også: Fodboldligaer truer FIFA: Vinter-VM kan ende i retten

DBU-formanden fortæller, at man fra dansk side støtter en langt mere åben og demokratisk linje i FIFA og den europæiske pendant, UEFA. Det har allerede ført til ændringer.

Det betyder blandt andet, at det ikke længere er de få medlemmer af FIFA's eksekutivkomité, der i fremtiden skal vælge VM-værten. Det er i stedet FIFA's kongres med deltagelse af mere end 200 lande.

Selv om FIFA på den måde er blevet mere demokratisk, så har DBU svært ved at stå på mål for alle FIFA-beslutninger.

- Danske politikere har også svært ved at komme igennem med ting i FN, og FIFA har flere medlemslande end FN.

- Hvis eksempelvis Afrika, Asien og Sydamerika bliver enige om, hvem der skal have VM, så bestemmer de det. Men det er en bedre demokratisk proces end tidligere, og alle lande er en del af den, siger Møller.

Se også: VM i Qatar: Klubber får halvanden milliard

Formanden fortæller, at åbenheden også gælder i UEFA, der sidste år valgte EM-værten for 2020, hvor slutrunden spredes ud til 13 forskellige lande.

- Da vi i Danmark fik tildelt fire kampe ved EM i 2020, lagde UEFA stemmetallene frem. Samme dag blev afstemningsresultaterne fremlagt for netop at skabe gennemskuelighed, siger Jesper Møller.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere