Delaney om anførervalg: - De kommer til at høre på mig uanset hvad

- Det er ikke så afgørende om jeg er anfører, de kommer til at høre på mig uanset hvad, siger Thomas Delaney

Hør mere om landsholdets forberedelser i Cardiff her. (Producer: Martin Lorentsen)
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

CARDIFF (Ekstra Bladet): Hvis Åge Hareide har været det mindste i tvivl om, hvem der skal afløse Simon Kjær som landsholdets anfører mod Wales og Irland i de to Nations League kampe, kunne han bare slå op i et af de seneste numre af det ansete tyske fodboldmagasin Kicker.

Her fortæller Thomas Delaney over to sider under overskriften: ”Ich bin ein leader” (jeg er en leder) om den måde han optræder på banen uanset hvem han spiller for. Om de naturlige lederegenskaber han har, når han træder ind over grønsværen. Uanset hvor mange stjernespillere, han spiller sammen med.

Thomas Delaney og Christian Eriksen er kandidater som vikaranfører i fraværet af Simon Kjær. Men uanset hvem Hareide vælger, vil Delanery altid råbe op. Foto: Lars Poulsen
Thomas Delaney og Christian Eriksen er kandidater som vikaranfører i fraværet af Simon Kjær. Men uanset hvem Hareide vælger, vil Delanery altid råbe op. Foto: Lars Poulsen
 

Jeg vil altid tage ansvar
- Det kan godt virke lidt påtaget, når man kommer som lille dansker og siger: Her bestemmer jeg. Sådan er det jo ikke. Men jeg bliver god ved at få ansvar og tage ansvar. Når det ikke sker, er jeg tættere på at være middelmådig, forklarer Thomas Delaney.

Nu har Hareide kendt Delaney og fulgt hans udvikling i flere år og netop i den periode er den tidligere FCK-spiller vokset ind i en mere markant rolle i landsholdsregi.

I starten stod han lidt i skyggen af William Kvist, men siden nordmanden tog over, har Delaney fået en central lederrolle. Derfor var det også oplagt og helt naturligt han fik pladsen i landsholdets spillerråd, da William Kvist lagde støvlerne på hylden efter VM.

- Christian Eriksen er yngre end mig, og han kommer til at spille flere kampe end mig. Det er rigtig nok, at Christian ikke snakker så meget. Men om jeg skal være anfører sker ikke lige foreløbig. Det er ikke noget jeg tænker så meget over. Men jeg er da en af de fire (Simon Kjær, Kasper Schmeichel og Christian Eriksen, red.) som fra Åges Hareides side forventes tager et større ansvar på banen. For mig går det nok uden et anførerbind. De kommer til at høre på mig uanset hvad, siger Thomas Delaney.

Thomas Delaney skal dirigere og indtage en lederrolle både i Dortmund og på det danske landshold. Her fra Champions League kampen mod Atletico Madrid. Foto: Manu Fernandez, AP
Thomas Delaney skal dirigere og indtage en lederrolle både i Dortmund og på det danske landshold. Her fra Champions League kampen mod Atletico Madrid. Foto: Manu Fernandez, AP
 

Vænner sig til 80.000 tilskuere
Thomas Delaney har fået en fremragende start i Dortmund, der aktuelt fører Bundesligaen. Han har fået spilletid i ni af sæsonens 11 kampe. Senest blev han dog ’kun’ skiftet ind som afløser for Jacob Bruun Larsen i de sidste otte minutter i 3-2 sejren over Bayern München.

- Selvfølgelig havde jeg gerne spillet mod Bayern, men jeg er meget tilfreds med den spilletid, jeg foreløbig har fået i starten af sæsonen.

- Det passer mig rigtig godt at spille i en klub, hvor vi skal vinde hver gang. Det pres lever jeg fint med. Og jeg har også vænnet mig til, at der sidder 80.000 på lægterne, hver gang vi spiller på hjemmebane, forklarer han.

Thomas Delaney har taget noget af det med sig, han lærte af Ståle Solbakken i FC København. Det gælder ikke mindst tankegangen om at tænke defensivt, vinde dueller, før han begynder at tænke offensivt.

Og så har han fundet ud af, at der ikke er plads til dårlige dage. Heller ikke på træningsbanen.

- Den største forskel, jeg oplever, er niveauet til træning. En af de første dage trænede vi let. Jeg var på det forkerte hold, og det blev bare en løbetræning i de 50 minutter, vi trænede, fordi det hele bare går så stærkt, forklarer han.

Skal tage fat
Borussia Dortmund havde en klar plan, da klubben for et beløb i omegnen af 150 mio. kr. hentede Delaney i Bremen. Til trods for at stjernerne står i kø, var danskeren tiltænkt en særlig plads i klubhierarkiet.

- I Bremen gik jeg fra Mr. Nobody til at være Champions League-stjerne på et halvår, da de pludselig begyndte at se Superliga. I Dortmund er det anderledes. Jeg er hele tiden blevet påduttet af Michael Zorc (sportsdirektør i Dortmund, red.) og Sebastian Kehl (klubbens tidligere anfører og nu med i den sportslige ledelse, red.), at jeg skulle være ham der tager fat.

- Det kan godt være nogle af de gamle ræve tænker, hvad fanden laver ham den ’lille’ dansker. Men det er trods alt en nemmere kamp at tage, end at ledelsen kommer og siger, hvad er det for en spiller vi har købt. Det var ikke, hvad vi forventede.

- Jeg er ikke købt, fordi jeg skal løbe og drible. Det må jeg gerne, men det har vi andre spillere til. Jeg er hentet for at skabe balance og få mentalitet ind i holdet, så vi undgår at tabe de lette kampe, forklarer Thomas Delaney.

Storkampe og mange millioner: Så meget står på spil for Danmark

Historiske Danmark: Se tallene for verdens bedste defensiv

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind