Det har vi lært med Åge - Skal Bendtner med til Japan?

Seks ting vi har lært om landsholdet efter de to første kampe med Hareide som chef

Bendtner og Boilesen har før været foretrukket på landsholdet. Mod Island og Skotland var de ude i kulden. Skal de med til Japan? (Foto: Lars Poulsen)
Bendtner og Boilesen har før været foretrukket på landsholdet. Mod Island og Skotland var de ude i kulden. Skal de med til Japan? (Foto: Lars Poulsen)
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

GLASGOW (Ekstra Bladet): Tro, tryghed, kreativitet og selvtillid!

Åge Hareide fodboldfilosofi skåret ned til blot fire ord. Landsholdsspillerne blev første gang præsenteret for tankegangen sidste uge på taktikmødet forud for testkampen mod Island.

Det er ingen revolution i forhold til at præstere på højeste niveau. Men opfyldes de fire forudsætninger er rammerne i hvert fald på plads for store præstationer.

Nu har de to første kampe under den 62-årige nordmand vist, at der ikke sker mirakler, fordi der kommer en ny træner med nye ideer. En træner, der skifter system og vælger et par andre spilletyper.

Aggers dårligste landskamp: Slagtet i jubilæum

2-1 sejren over Island skabte en umiddelbar glæde og tro på landsholdet. Til gengæld viste 0-1 nederlaget mod Skotland, at spilsystemet og filosofien bestemt ikke sidder i skabet på nuværende tidspunkt hos spillerne.

Der var store udfald, spillet var usammenhængende, og angrebsmæssigt var der slet ikke kvalitet nok i de ting, som Nicolai Jørgensen, Yussuf Poulsen og Martin Braithwaite foretog sig.

Danmark har tre kampe tilbage, før det går løs mod Armenien 4. september i Parken i den første VM-kvalifikationskamp op til VM i Rusland i 2018. I juni spiller holdet to kampe mod Bosnien, Bulgarien eller Japan. Og i august slutter forberedelserne med en kamp mod Liechtenstein.

Iskolde danskere: Vent lige med at give Hareide karakter

                                  Det har vi lært

Åge har sine udvalgte
Det kan blive svært at spille sig til en plads på landsholdet. Åge Hareide har tilsyneladende valgt sit hold. Han har i hvert fald signaleret, hvem han foretrækker til sin startopstilling.

De signaler kan svække lidt på motivationen hos enkelte spillere, når de ser, at de er milevidt fra en startplads. Testkampe er normalt kampe, hvor træneren prøver flere forskellige ting. Missionen hos Hareide er en anden: Han vil have spillet sit hold ind, før kvalifikationskampene begynder.

Udfordringen for ham til de kommende testkampe er at få spillet Michael Krohn-Dehli ind. Det bliver formentlig på bekostning af enten Thomas Delaney eller Pierre Emile Højbjerg.

Mod Skotland var det første gang i næsten fire år, at Danmark stillede det samme mandskab to kampe i træk. Ikke siden EM-slutrunden til kampene mod Holland og Portugal har det danske landshold haft den samme startformation to kampe i træk.

***

 

Eriksen får friheden

Christian Eriksen havde problemer med at vise sit høje Premier League niveau de seneste par år under Morten Olsen. Han fandt sjældent pladsen og virkede ofte låst i sit spil, uanset om udgangspunktet var centralt eller på kanten.

Ét af de positive aftryk fra de to landskampe mod Island og Skotland har været, at han falder meget bedre ind i sin rolle i det nye 3-5-2 system. Der er mere plads og ikke mindst mere frihed til ham.

Pierre Emile Højbjerg og Thomas Delaney dækker ham af defensivt, så kræfterne primært kan bruges på modstanderens banehalvdel. Mod Skotland glimtede han med fine oplæg og et par frispilninger, der burde have givet scoringer.

Eriksen har fået mere plads at boltre sig på under Hareide. Det klæder ham. (Foto: Lars Poulsen)
Eriksen har fået mere plads at boltre sig på under Hareide. Det klæder ham. (Foto: Lars Poulsen)
 

***

Bendtner kan få en rolle i Japan

Nicolai Jørgensen og Yussuf Poulsen virker til at være den angrebsduo, som Åge Hareide foretrækker. Men niveauet er meget svingende hos dem. Yussuf Poulsen er sjældent stabil, og i landsholdsregi er bundniveauet ofte for lavt.

Det samme kan man i i nogen grad sige om Nicolai Jørgensen, der har mange udsving. Martin Braithwaite fik lidt spilletid mod både Island og Skotland, men virker ikke som den permanente løsning. Lasse Vibe er til gengæld længst fra spilletid.

Om et par måneder spilles to testkampe i Japan mod enten Bulgarien, Japan eller Bosnien. Det bør være en overvejelse værd, om Nicklas Bendtner skal med på turen.

For Hareide er tvunget til at tænke frem mod 4. september, hvor Danmark møder Armenien i den første kval-kamp mod VM i Rusland. Det er her, han skal stille sit stærkeste mandskab.

Og man må gå ud fra, at Nicklas Bendtner finder en ny klub og får spilletid i august frem mod kval-kampen. Det helt åbenlyse spørgsmål er så, om den meget stationære Nicklas Bendtner kan fungere i et to mands angreb. Det kan Hareide få prøvet af i Japan.

Bendtner var ikke med mod Island og Skotland. Det betyder ikke, at han er fortid på landsholdet. (Foto: Lars Poulsen)
Bendtner var ikke med mod Island og Skotland. Det betyder ikke, at han er fortid på landsholdet. (Foto: Lars Poulsen)
 

***

Durmisi savner konkurrence

Riza Durmisi var en af landsholdets bedste i efteråret. Han debuterede sidste sommer mod Montenegro og spillede samtlige kval-kampe i efteråret. Foråret – i både Superligaen og på landsholdet - har indtil videre vist, at træerne ikke vokser ind i himlen.

Den hurtige og offensivt stærke back savner et højere bundniveau. Der er mange udsving, og så er indlæggene mildest talt elendige. Han slår mange af dem, men oftest rammer de ikke en medspiller.

Der bliver sparket i blinde. Jonas Knudsen var med i truppen i de to testkampe, men det er tilsyneladende ikke en spiller, som Hareide satser på her og nu.

Derfor bør det være en overvejelse at tage Nicolai Boilesen med til Japan. Han er slet ikke i kampform til juni, men det kommer han frem mod september efter et sommer-klubskifte og spilletid i en ny klub.

Og Hareide er på juni-turen tvunget til at tænke frem mod 4. september, hvor kval-kampene begynder. Her bør Boilesen være et kort, nordmanden kan spille ud.

Durmisi har etableret sig som en fast mand på venstrebacken, men Åge bør måske også skule mod Nicolai Boilesen. (Foto: Lars Poulsen)
Durmisi har etableret sig som en fast mand på venstrebacken, men Åge bør måske også skule mod Nicolai Boilesen. (Foto: Lars Poulsen)
 

***

Tre-mandsforsvar kræver øvelse

Det var godt set af den nye landstræner med et tre mands forsvar, når man nu har syv stoppere på et internationalt niveau (Daniel Agger, Simon Kjær, Andreas Christensen, Jores Okore, Erik Sviatchenko, Jannik Vestergaard og langtidsskadede Andreas Bjelland). Men læresætningen efter to testkampe må være, at det kræver mere øvelse at få tingene til at fungere optimalt.

Det var en stor succes mod Island, til gengæld sejlede det lidt specielt de første 15 minutter mod skotterne.

Ideen med at skubbe Andreas Christensen op på midtbanen for at skabe overtals situationer og skabe mere offensiv frihed til Christian Eriksen er rigtig god. Men det stiller store krav til 19-årige Andreas Christensen om, hvornår han skal støde frem, og på hvilket tidspunkt han skal trække sig. Simon Kjær er steppet op i hierarkiet og er nu viceanfører efter Daniel Agger (når William Kvist ikke er på banen).

Med rutinerede spillere som Kjær og Agger bør aftalerne komme på plads frem mod Armenien-kampen til september, fordi Andreas Christensen samtidig er så klog en fodboldspiller.

Nej, aftalerne var langt fra på plads, da Danmark gæstede Skotland. (Foto: Jens Dresling)
Nej, aftalerne var langt fra på plads, da Danmark gæstede Skotland. (Foto: Jens Dresling)

***

Skyggeholdet skal holdes til ilden

Åge Hareide har sit skyggehold. Et hold med spillere, der skal kunne træde ind, når de bedste ikke kan spille. Og spillerne skal helst ind på positioner, hvor de føler sig trygge. Et eksempel fra de to første kampe er Lasse Schöne.

Han er den direkte afløser for Christian Eriksen på den offensive midtbane. Ajax-spilleren må indstille sig på en reserverolle, fordi han ikke har udsigt til fast spilletid.

Det åbenlyse spørgsmål er, hvordan Åge Hareide vil holde sit skyggehold til ilden, når han tilsyneladende er tilhænger af meget få udskiftninger. Umiddelbart virker spilletid meget langt væk for spillere som Daniel Wass, Lasse Vibe, William Kvist, Jonas Knudsen og Jores Okore.

Hareide kunne eksempelvis have set Daniel Wass som højre back og Jonas Knudsen som venstre back, men han holdt fast i Henrik Dalsgaard og Riza Durmisi. Det valgte han ikke. Det kan på sigt godt give lidt gnidninger i en spillertrup, hvis spillerne føler, at de – uanset hvad de gør – er milevidt fra spilletid.

Hareide roterer ikke meget på holdet. Det er gået ud over en spiller som Wass. (Foto: Lars Poulsen)
Hareide roterer ikke meget på holdet. Det er gået ud over en spiller som Wass. (Foto: Lars Poulsen)
 

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+