Det passer ikke - skal vi virkelig holde med Sverige?

Danmark skal enten til Balkan eller det tidligere Sovjetunionen, hvis man vil kvalificere sig til EM via Nations League. Og så kan UEFA ende med et regulært hovedbrud, hvis det ender uafgjort i Stockholm i aften

Mikael Lustig, Andreas Granqvist og resten af det svenske landshold jubler over en scoring mod Tyrkiet. I aften kan de spille sig tættere på EM. Foto: AP
Mikael Lustig, Andreas Granqvist og resten af det svenske landshold jubler over en scoring mod Tyrkiet. I aften kan de spille sig tættere på EM. Foto: AP
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

Svensk sejr over Rusland tirsdag aften i Nations League kan vise sig at være noget af det bedste, der er sket for dansk fodbold, siden...ja, siden sejren over Wales i fredags.

For vore evige rivaler og bedste/værste venner kan dermed forhindre Rusland i at nå de playoff-kampe, som Danmark allerede har kvalificeret sig til i marts 2020. Og det kan meget vel vise sig at være en fordel for Åge Hareides tropper i bestræbelserne på at kvalificere sig til EM via den nyoprettede turnering.

To ting ligger fast efter Danmarks sidste kamp i Nations League-gruppespillet mandag aften:

1) Danmark vinder gruppen, hvilket giver adgang til playoffs om en EM-billet i marts 2020.

2) Den semifinale, Danmark måske skal spille, bliver på udebane, da Danmark slutter som én af de to dårligste gruppevindere i League B.

Både Bosnien-Herzegovina og Ukraine har opnået flere point i deres respektive grupper, fordi Danmark blandt andet ikke formåede at slå Irland mandag i Aarhus. Og derfor er én af dem - muligvis dem begge - sikret hjemmebanefordel i knald-eller-fald-kampen om mere end et år, hvor nummer ét møder nummer fire, og nummer to møder nummer tre.

Den aktuelle stilling for de fire gruppevindere - inden Sverige-Rusland:

1 Bosnien-H. 4 5-1 +4 10
2 Ukraine 4 5-5 0 9
3 Danmark 4 4-1 +3 8
4 Rusland 3 4-1 +3 7

 

Bosnien-Herzegovina er sikret hjemmebanen med ti point. Ukraine kan blive overhalet tirsdag aften, hvis Rusland slår Sverige i Stockholm. Gør VM-værterne det, slutter de på samme pointtal som bosnierne, og så er det UEFA's komplicerede regler, der dikterer, at Rusland slutter øverst. Mere om det nedenfor.

Kun svensk sejr gør, at Danmark ikke slutter sidst i regnskabet. Så slutter svenskerne til gengæld sidst, og det giver hjemmebanefordel til Bosnien-Herzegovina og Ukraine.

Her er de mulige scenarier

1. Sverige slår Rusland, bliver gruppevinder, hvilket giver følgende stilling blandt gruppevinderne:

1 Bosnien-H. 4 5-1 +4 10
2 Ukraine 4 5-5 0 9
3 Danmark 4 4-1 +3 8
4 Sverige 4 ? ? 7

Note: Sveriges målscore inden kampen er 3-3

Konklusion: Bosnien-Herzegovina møder Sverige hjemme, Ukraine møder Danmark hjemme.

2. Sverige og Rusland spiller uafgjort, hvilket giver følgende stilling blandt gruppevinderne:

1 Bosnien-H. 4 5-1 +4 10
2 Ukraine 4 5-5 0 9
3 Rusland 4 ? +3 8
4 Danmark 4 4-1 +3 8

Note: Ruslands målscore inden kampen er 4-1, hvorfor de er sikre på at gå forbi Danmark med uafgjort, da de vil have scoret minimum det samme antal mål som Danmark - og derfor vil slutte højere, da de i skrivende stund har fået færre gule kort end Danmark. Skulle russerne få ét gult kort mod Sverige, står holdene også lige her, og så vil Rusland stadig være bedre som følge af en højere koefficient i UEFA-regi. Får russerne mere end ét kort i en uafgjort kamp, slutter Danmark over Rusland.

Ud over at Danmark ender sidst, betyder det uafgjorte resultat, at Rusland og Ukraine støder sammen. Det vil UEFA - samt de to involverede parter - nok meget gerne have sig frabedt grundet Ruslands militære intervention på Krim-halvøen, annekteringen og den deraffølgende spændte situation mellem de to tidligere Sovjet-republikker.

Den aktuelle situation betyder, at man fra UEFA's side har taget forbehold ved alle lodtrækninger for såvel lands- som klubhold, så de undgår hinanden.

3. Rusland vinder over Sverige.

1 Rusland 4 ? +4 10
2 Bosnien-H. 4 5-1 +4 10
3 Ukraine 4 5-5 0 9
4 Danmark 4 4-1 +3 8

Note: Rusland vil uanset størrelsen på sejren blive bedste gruppevinder, da selv en 1-0-sejr vil stille dem helt lige med bosnierne, og det derfor er reglen om flest scorede udebanemål, der tæller. Her vil russerne være minimum ét bedre end Bosnien-Herzegovina.

Sagt med andre ord: Det er sikkert, Danmark skal spille på udebane, hvis vi ikke formår at spille os til slutrunden gennem den normale kval. Men afhængig af resultatet i Stockholm, er der tre forskellige modstandere at se frem til.

Det er i samme ombæring udelukket, at Danmark kan rende ind i svenskerne, som vi gjorde i efteråret 2015, da Zlatan Ibrahimovic effektivt sørgede for, at Danmark ikke kom med til EM i Frankrig.

Umiddelbart kunne man få den tanke, at det er fuldstændig ligegyldigt, om Danmark skal til Bosnien-Herzegovina eller Ukraine og spille. Det er to langt fra lette modstandere på udebane. Men det er samtidig ikke Europas absolutte top og dermed et sted, hvor der er god mulighed for et godt, dansk resultat.

Sådan kommer man til EM

Nations League

I alt er der fire EM-billetter på spil. En billet til hvert niveau. Således også Danmarks niveau, der er det næsthøjeste.

Alle hold skal igennem et gruppespil, og vinderne af gruppen kvalificerer sig til playoffs i foråret 2020, hvor der for Danmarks vedkommende er tale om fire hold, der mødes i to semifinaler, inden de to vindere mødes i en finale.

Vinderen kvalificerer sig til EM.

EM-kvalifikationen

Der er 20 EM-billetter på spil. Ingen hold er på forhånd kvalificeret, da en egentlig værtsnation ikke er udpeget, da turneringen foregår i mange lande.

Lodtrækningen finder sted 2. december i Dublin.

De 55 hold bliver placeret i ti grupper: Fem grupper med fem hold og fem grupper med seks hold. Seedningen til dette sker på baggrund af Nations League-resultaterne.

De fire bedste hold i Nations League - vinderne af de fire grupper i League A - er sikret en placering i de små grupper, der har to kvalifikationskampe færre, da deres playoff ligger i juni 2019 - og dermed midt i selve EM-kvalifikationen.

Så hvad er det for nogle udebaner, der kan komme i spil?

Det blæser fuldstændig i vinden, hvis Danmark skal møde Ukraine. I VM-kvalen 2016-2017 brugte man både Kiev, Odessa og Kharkiv, mens også Lviv er taget i brug et par gange i både betydende og mindre vigtige kampe.

Mere sikkert er det, at Danmark skal til provinsbyen Zenica tre timers kørsel nord for Sarajevo, hvis Bosnien-Herzegovina bliver modstanderen. I Zenica ligger Bilino Polje, der er et af to stadions, det bosniske landshold spiller på. I seks kampe siden 2016 har man endnu ikke tabt her og blandt andet spillet uafgjort med Grækenland og slået Østrig, Nordirland og Estland.

Alternativt har landsholdet spillet i hovedstaden Sarajevo på enten Stadion Grbavica eller City Stadium Kosevo.

Med offensive kræfter som Vedad Ibisevic og Edin Dzeko er Bosnien-Herzegovina langt fra nogen let modstander for et dansk landshold. Foto: Amel Emric/AP
Med offensive kræfter som Vedad Ibisevic og Edin Dzeko er Bosnien-Herzegovina langt fra nogen let modstander for et dansk landshold. Foto: Amel Emric/AP
 

Ens for Ukraine og Bosnien-Herzegovinas hjemmebaneresultater de seneste tre sæsoner er det, kan man vist roligt konstatere, at det ikke er de mest overbevisende præstationer, der skræmmer. Mod store modstandere er det gået galt, mod mellemvaren har man klaret sig fint, og mod bunden har man vundet sikkert.

Russerne må være værste modstander
Det kunne lige så godt have været Danmark.

Den værst tænkelige modstander må være Rusland, hvilket er et paradoks, da russerne frem til VM i sommer måtte betragtes som en ønskemodstander. Men miraklerne på hjemmebane har ændret utrolig meget - især i russernes egen bevidsthed.

Siden begyndelsen af 2016 har russerne spillet et hav af hjemmekampe, hvilket naturligvis hænger sammen med VM-værtsskabet i sommer.

Russerne var ikke en del af kvalifikationen, spillede en stribe træningskampe på hjemmebane og opnåede på imponerende vis hele fem kampe under slutrunden. Alle der i denne sammenhæng noteret som hjemmekampe – i og med de foregik på russisk grund.

Sejren i VM-1/8-finalen over Spanien er en kendsgerning, og de russiske værter leverer en regulær sensation. Foto: Manu Fernandez/AP
Sejren i VM-1/8-finalen over Spanien er en kendsgerning, og de russiske værter leverer en regulær sensation. Foto: Manu Fernandez/AP

Generelt har landsholdet spillet et hav af steder i det store land. Moskva og Skt. Petersborg er de mest foretrukne med Zenits hjemmebane Petrovsky samt legendariske Luzhniki i Moskva som de mest benyttede. Alternativer kunne være Sochi, Krasnodar eller Kazan.

I Nations League spillede de 0-0 med Sverige i Kaliningrad og slog Tyrkiet 2-0 i Sochi.

Vi skal dermed gerne undgå russerne. De må altså ikke slutte bedst af de fire gruppevindere, hvorfor de ikke må slå Sverige i Stockholm i aften.

Kogt ned til marmelade: Vi skal altså håbe på minimum ét svensk point.

Er du enig? Eller er Ekstra Bladet helt blank i sin vurdering? Råb op i Nationen!-feltet herunder.

Mere fra Ekstra Bladet+

Der skides grønne grise i Statsministeriet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind