DIF er enig i hårde sanktioner mod Rusland

Rusland skal straffes hårdt for manipulation af dopingdata, mener Danmarks Idrætsforbund ligesom Wada-panel

Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

En udelukkelse af Rusland i fire år fra alle større sportsbegivenheder er passende, efter at det er kommet frem, at der er manipuleret med russiske dopingprøveresultater.

Det mener Danmarks Idrætsforbund (DIF), efter at et panel under Wada har anbefalet en række historiske sanktioner mod Ruslands Antidopingagentur (Rusada), heriblandt udelukkelse i fire år.

- Det er rystende afsløringer, som bekræfter alle vores bange anelser. Ruslands fik en fremstrakt hånd af Wada og en chance for at gøre rent bord. I stedet valgte de at manipulere igen, siger DIF-direktør Morten Mølholm i en pressemeddelelse.

I 2015 rullede afsløringerne om statsstøttet doping i Rusland. Rusland har været mistænkt for at fuske med atleternes prøveresultater.

I januar fik Wada udleveret data fra et laboratorie i Moskva, men i september kom det frem, at russerne havde manipuleret med disse data.

Artiklen fortsætter under billedet...

Chefen for Ruslans Antidopingagentur, Yuri Ganus, forventer, at Wada vil udelukke Rusland i fire år. Det sagde han tirsdag til AFP. Foto: Jennifer Lorenzini / Ritzau Scanpix.
Chefen for Ruslans Antidopingagentur, Yuri Ganus, forventer, at Wada vil udelukke Rusland i fire år. Det sagde han tirsdag til AFP. Foto: Jennifer Lorenzini / Ritzau Scanpix.

Angiveligt er nogle prøveresultater blandt andet blevet fjernet og tidspunkter på prøver er ændret.

9. december skal Wadas bestyrelse på et møde i Paris afgøre, om indstillingen om de hårde sanktioner skal følges. I så fald står Rusland blandt andet til at blive udelukket fra OL i 2020 og 2022, og landet må ikke afholde større sportsbegivenheder.

- Det er nogle uhørt hårde sanktioner, som bliver anbefalet af Wadas uafhængige ekspertkomité, men jeg synes, at de er på sin plads. Og jeg anbefaler Wadas bestyrelse at følge anbefalingerne på sit kommende møde i begyndelsen af december.

- Doping er undergravende for sportens troværdighed og fascinationskraft. Derfor skal det også have ekstraordinære hårde konsekvenser, når der bliver snydt og manipuleret i en størrelsesorden, som vi har oplevet i denne sag, siger Morten Mølholm.

Chefen for Ruslands Antidopingagentur, Yuri Ganus, forventer, at Wada vil udelukke Rusland i fire år, sagde han tirsdag til AFP.

Wada-komité anbefaler hårde straffe til Rusland

Et udvalg under Wada anbefaler udelukkelse af Rusland ved store sportsbegivenheder i fire år.

En ekspertkomité under Wada, Det Internationale Antidopingagentur, anbefaler en række straffe til Rusland.

Blandt andet anbefaler udvalget, at Rusland udelukkes fra alle større sportsbegivenheder i fire år, fordi landet har set stort på antidopingregler og har manipuleret med dopingprøveresultater tidligere i 2019.

Anbefalingerne fra Wadas ekspertkomité er blandt andet:

* At Rusland som nation udelukkes fra alle større sportsbegivenheder i fire år. Herunder blandt andet OL i 2020 samt vinter-OL i 2022.

* At kun russiske atleter, der kan bevise, at de ikke har været en del af dopingprogrammet, må deltage i store idrætsevents.

* At Rusland i de kommende fire år ikke må byde på eller få tildelt store idrætsvents.

* At Rusland skal fratages værtskabet for alle de events, landet skulle afvikle i løbet af de næste fire år – med mindre det af praktiske årsager er umuligt at flytte værtskabet til et andet land.

* At det russiske flag ikke må flages i forbindelse med store idrætsevents i en fireårig periode.

* At russiske regeringsrepræsentanter ikke må vise sig til store idrætsbegivenheder som eksempelvis OL og VM.

* At ingen ledende medlemmer af den russiske olympiske komité i en fireårig periode må deltage ved OL eller ved andre store idrætsevents.

* At det russiske antidopingagentur (Rusada) bliver erklæret non-compliant, hvilket betyder, at landet ikke lever op til Wadas standarder og retningslinjer.

Wada træffer en afgørelse på et møde 9. december.

Kilder: DIF og Wada.

Mystisk melding fra Zlatan: Er det hans nye klub?

Speciel detalje udløste den store jubel

EM i fare: Dansk modstander risikerer udelukkelse

Gør Mourinho Eriksen til vinder eller taber?

Underskrift sikrer FCM-træner voldsomt lønhop

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+