Don Ø om sin ven Guld-Haralds død: Utrolig trist

Flemming Østergaard udnævnte Harald Nielsen til at være det første æresmedlem af FC København i 2007

Harald Nielsen var involveret i skabelsen af FC København, hvor han var bestyrelsesformand i årene 1992-1997. Her ses han til Flemming Østergaards afskedsreception som bestyrelsesformand i Parken Sport og Entertainment. (Foto: Anthon Unger)
Harald Nielsen var involveret i skabelsen af FC København, hvor han var bestyrelsesformand i årene 1992-1997. Her ses han til Flemming Østergaards afskedsreception som bestyrelsesformand i Parken Sport og Entertainment. (Foto: Anthon Unger)

Den danske fodboldhelt Harald Nielsen - bedre kendt som Guld-Harald - er død i en alder af 73 år. I sin tid som både professionel og pensioneret fodboldspiller har han sat sit markante præg på sporten, og fodbold-Danmark er blevet en legende fattigere.

Dødsfaldet påvirker også Flemming Østergaard, der blev nær ven med Harald Nielsen i løbet af deres fælles tid i FC København.

- Det er utrolig trist. Jeg ved, at han har lidt meget. Jeg tænker på hans familie, siger Flemming Østergaard - også kendt som Don Ø - til Ritzau natten til onsdag.

Han har for bare få uger siden været i kontakt med Harald Nielsens søn, der bor i San Francisco.

Er netop her kl. 0120 blevet ringet op af Ritzau med den kedelige oplysning om at Harald Nielsen er død efter lang tids sygdom. Mine tanker går til Rudi , HeidiHenrik og børnebørn. Æret være Harald's minde..

Posted by Flemming Østergaard on 11. august 2015

Fodbold-legenden Harald Nielsen og hustru Rudi. (Foto: Jan Sommer) Landsholdsfodbold - 12. aug. 2015 - kl. 01:37 Sådan mindes vi Guld-Harald

Harald Nielsens hustru, Rudi Nielsen, oplyser til Ritzau natten til onsdag, at den danske fodboldstjerne er død efter længere tids sygdom.

Harald og Rudi Nielsen begyndte at importere skindprodukter fra Italien. (Foto: Thomas Wilmann)
Harald og Rudi Nielsen begyndte at importere skindprodukter fra Italien. (Foto: Thomas Wilmann)

Stor i FCK
Flemming Østergaard udnævnte Harald Nielsen til æresmedlem i FC København i 2007. Guld-Harald blev dermed den første med den titel i klubbens historie efter 14 års virke i FCK's bestyrelse.

Egentlig var det meningen, at Guld-Harald skulle stå i spidsen for FC København i en periode på tre år, men det endte med fem et halvt år som formand for klubben. Efterfølgende sad han som bestyrelsesmedlem frem til sin æresudnævnelse.

Guld-Harald var en af aktørerne bag klubfusionen FC København og var endnu tidligere en af hovedfigurerne i processen med at få professionel fodbold i Danmark.

Sammen med Helge Sander, der dengang var arrangementschef i A/S Herning-Hallen, tog Harald Nielsen i 1977 initiativ til en professionel, dansk liga.

De mente, at hvis Dansk Boldspil-Union (DBU) ikke ville tillade professionel fodbold i Danmark, ville de oprette deres egen Superliga, hvor de bedste danske hold skulle kæmpe om trofæet.

Dermed blev første skridt for indførelsen af betalt fodbold i Danmark taget med Harald Nielsen som en af foregangsmændene.

Guld-Harald blev optaget i DBU's Fodboldens Hall of Fame i 2010.

Harald Nielsen vendte sidste år tilbage til Bologna på 50-året for sæsonen, hvor klubben vandt mesterskabet, og Guld-Harald blev topscorer. (Video: Bologna F.C.)
Harald Nielsen vendte sidste år tilbage til Bologna på 50-året for sæsonen, hvor hans gamle klub vandt mesterskabet, og Guld-Harald blev topscorer med 21 kasser. (Video: Bologna F.C.)

Verdens dyreste angriber:

Harald Nielsen var på toppen af sin karriere i 1960'erne regnet for en af verdens bedste angribere.

Ved OL i Rom 1960 fik de italienske storklubber øjnene op for talentet. Den 18-årige frederikshavner blev topscorer med seks mål og Danmark vandt sølvmedaljer.

Her nogle højdepunkter fra Harald Nielsen karriere:

* 1959: Debuterer for Frederikshavn. Scorer i to sæsoner 44 mål i 50 kampe.

* 1959: Debuterer på landsholdet som 17-årig.

* 1960: Scorer seks mål ved OL og bliver turneringens topscorer. Danmark vinder sølv.

* 1961: Skriver kontrakt med Bologna. Scorer 104 mål i 182 liga- og pokalkampe.

* 1962/63: Bliver delt topscorer i Serie A med 19 mål.

* 1963/64: Bliver topscorer i Serie A med 21 mål.

* 1963/64: Vinder mesterskabet i Italien.

* 1967: Bliver den tids dyreste fodboldspiller i verden, da han skifter til Internazionale i Milano for et beløb svarende til omkring seks millioner kroner.

- På grund af skader bliver det kun til to mål i en håndfuld kampe for Milano-klubben.

- De næste to sæsoner spiller Harald Nielsen for Napoli og derefter Sampdoria.

* 1970: Indstiller karrieren.

5 kommentarer
Vis kommentarer