Efter dansk nedtur: ’Hareide hænger i tynd tråd’

Ekstra Bladets fodboldkommentator Stig Tøfting har svært ved at se Åge Hareide fortsætte som dansk landstræner, hvis kvalifikationen til VM glipper

Åge Hareide og Jon Dahl Tomasson er i farezonen, hvis VM-kvalifikationen glipper, siger Stig Tøfting. (Foto: Gregers Tycho)
Åge Hareide og Jon Dahl Tomasson er i farezonen, hvis VM-kvalifikationen glipper, siger Stig Tøfting. (Foto: Gregers Tycho)
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

Det blev en tung tirsdag i Parken for det danske landshold, og nederlaget til Montenegro sender Åge Hareides tropper langt bagud i forhold til kampen om VM-billetterne.

Nul point i de seneste to kampe efterlader Danmark med et hul på fire point op til både Polen og Montenegro – og så er der lige Rumænien på mellemhånd, som også har distanceret danskerne.

Kvalifikationen er endnu i sin tidlige fase, men der er stor grund til bekymring ifølge Ekstra Bladets fodboldkommentator Stig Tøfting, som ikke har megen tiltro til, at Danmark bliver en del af VM-slutrunden i 2018. Akkurat som troen på, at Hareide får en lang periode som landstræner, heller ikke er blevet styrket i takt med de seneste dages resultater.

- Vores kvalifikationsmuligheder hænger i en tynd tråd. Og det samme gælder Åge Hareide. For hvad skal vi med ham, hvis det viser sig til marts, at vi rent faktisk ikke kan komme til VM? Han er afhængig af, at spillerne kæmper for ham, og jeg kan ikke forestille mig, at han får forlænget sin aftale, hvis ikke vi kvalificerer os. Det samme gælder Jon Dahl Thomasson, der jo også er en del af det her, siger Stig Tøfting.

'Det var for dumt'
Den forhenværende landsholdsspiller er forundret over, at den norske frontfigur for landsholdet ikke forsøgte sig med en ny taktisk formation fra begyndelsen af kampen mod Montenegro, når præstationen i Polen havde vist, at danskerne kom dårligt ud af starthullerne.

- Jeg kan ikke se idéen i, at Åge Hareide så hårdnakket holder fast i det system (3-5-2, red.). Det var for dumt, at man ikke lærte af det, der skete nede i Polen, siger Tøfting.

- Montenegro kom jo ikke med noget, der kunne overraske os. Det var ret tydeligt, hvad de ville. De ville spille på omstillinger og dødbolde. Vi har bolden i 68 procent af tiden, og Kasper Schmeichel har én redning. Alligevel får vi håret i postkassen, fordi vi ikke er kyniske og effektive nok, lyder analysen.

Artiklen fortsætter under billedet...

Der var stor skuffelse at spore hos de danske spillere efter nederlaget til Montenegro.
Der var stor skuffelse at spore hos de danske spillere efter nederlaget til Montenegro.

Ingen undskyldninger
Frustrationen hos de danske spillere var da også tydelig efter nederlaget. Specielt Viktor Fischer var rystet over præstationen i nationalarenaen, og med en udtalelse om, at han og flere af de øvrige landsholdsspillere havde ageret som en flok pattebørn uden hår på brystet, kom den talentfulde århusianer i modvind.

Efterfølgende trak Fischer i land og forklarede, at hans udbrud i tv-interviewet med Kanal 5 slet ikke var ment på den måde, men derimod var et udtryk for umiddelbar skuffelse.

- Der er ingen tvivl om, at man skal være varsom, når man udtaler sig om andres indsats. Man kan sagtens være kritisk over for sig selv, siger Stig Tøfting om episoden.

- Jeg synes dog, det er let købt at få den lagt over på Viktor i forhold til, at han kommer med et udbrud, som mest af alt bunder i, at han er skuffet over indsatsen og den tabte kamp. Det er også en formildende omstændighed, at han ikke frikender sig selv, men siger ’vi’ i sin vurdering. Og et eller andet sted siger han jo det, som de fleste andre nok tænker, fortæller Tøfting.

Den tidligere landsholdsspiller, der selv nåede at deltage ved to VM-slutrunder, har svært ved at se, hvordan præstationen på banen skal kunne forklares – eller bortforklares – uanset, hvilke ord, der bliver brugt.

- Tale er sølv, og tavshed er guld for spillerne lige nu. De kan ikke komme med nogen undskyldninger. Der er ikke noget, der hjælper, og der er ikke noget, som kan rette op på det, vi har set i de sidste par kampe, siger Tøfting.

Danmarks næste opgave i VM-kvalifikationen er et opgør mod Kasakhstan i Parken i midten af november, inden en svær udekamp i Rumænien venter til marts næste år.

Fuldbyrdet fiasko: Nyt projekt, Hareide

Pinligt Danmark: Total fiasko mod Montenegro

Rigmænd og fattigrøvene: Alle landsholdsspillernes løn afsløret

Christian Eriksen og Danmark skød med løst krudt mod Montenegro.
Christian Eriksen og Danmark skød med løst krudt mod Montenegro.
 

Mere fra Ekstra Bladet+

Vi kan ikke have en rigspolitichef, der lyver

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind