Eks-landsholdsspiller i sit livs kamp: Syg af kræft

René Henriksen har fået konstateret kræft i knoglemarven og er allerede i gang med behandlingerne – kræften kan aldrig helt forsvinde, men den kan holdes helt nede

Hvordan lever man med knoglemarvskræft? En nuværende patient forklarer sygdomsforløbet her

På fodboldbanen vandt René Henriksen mange danskeres fodboldhjerter med sin elegante måde at optræde på.

AB’eren var en af de bedste og mest elegante forsvarsspillere i Superligaens historie.

Men lige nu er han i gang med en kamp, han ikke kan vinde.

Den 48-årige tidligere landsholdsanfører fik tidligere på året konstateret knoglemarvskræft (myelomatose) og er allerede i gang med kræftbehandlingerne.

Kan ikke kureres
Det er en forholdsvis sjælden sygdom, som oftest rammer personer over 50 år. I Danmark rammes lige over 200 mænd af knoglemarvskræft om året.

- Det er en kræftform, der ikke kan kureres, men den kan holdes i ro. Og det er en sygdom, jeg sagtens kan leve med i mange år.

- Men som sportsmand generer det mig, at jeg ikke kan vinde. At jeg ikke kan få sygdommen udryddet. Til gengæld kan jeg få den bragt ned på et minimum, så jeg i det mindste kan spille uafgjort, som René Henriksen formulerer det over for Ekstra Bladet.

Den tidligere landsholdsanfører, der var med til fire slutrunder med Danmark, værner meget om sit privatliv.

Som spiller var René Henriksen sjældent i overskrifterne og havde det bedst sådan.

Det er stadig sådan, han foretrækker det, men han har indvilget i at fortælle sin historie til Ekstra Bladet for at undgå rygter og myter om den sygdom, han nu kæmper mod.

- Jeg troede, at jeg havde overstået mit livs kamp på fodboldbanen. Nu tager jeg det her som mit livs kamp.

- Jeg er fast besluttet på at finde styrken og klare det, forklarer René Henriksen, der har et stærkt håb om, at videnskaben på kort sigt får bugt med sygdommen, så kræften kan fjernes fra dem, der bliver ramt i fremtiden.

René Henriksen var en populær spiller på landsholdet. Foto: Lars Poulsen
René Henriksen var en populær spiller på landsholdet. Foto: Lars Poulsen

Kunne ikke gå på trapper
René Henriksen har siden karrierestoppet i 2006 holdt den gode form ved lige med løbetræning og fodbold på lavere niveau.

Blandt andet på oldboys-landsholdet, hvor han har været en del af spillerrådet.

Han opdagede, at der var noget galt i starten af året, da han fik problemer med at gå på trapper.

- Jeg blev pludselig meget forpustet, da jeg gik på trapper. Det kunne jeg ikke få til at passe sammen med, at jeg var i så god form, forklarer René Henriksen, der siden kom til undersøgelser og fik diagnosen knoglemarvskræft for et par måneder siden.

- Udfordringen er, at jeg producerer for mange hvide blodlegemer og derfor har en uhensigtsmæssig fordeling af røde og hvide blodlegemer.

- For halvanden måned siden fik jeg den første kemobehandling og flere venter i fremtiden. Til august skal jeg afslutte med en stamcelle-transplantation som afslutning på min behandling, hvorefter sygdommen forhåbentlig er bragt til hvile, siger René Henriksen.

Fuldstændig afklaret
Som alle andre, der bliver af kræft, har det været en hård omgang, men han er fuldstændig afklaret med sin situation som kræftpatient i Danmark.

- Jeg er parat til at kæmpe alt, hvad der kræves. Det er klart, at jeg var rystet, da jeg fik beskeden. Men nu er jeg fast besluttet på, at sygdommen ikke skal styre eller overtage mit liv.

- Det er klart, at jeg lytter til kroppens signaler. Der er dage, hvor jeg ikke har kontrol over, hvordan kroppen reagerer efter kemobehandlinger. Da jeg havde afsluttet den første kemobehandling, kæmpede jeg med træthed og kvalme. Det accepterer jeg naturligvis.

- Men jeg fortsætter med at træne de drenge, jeg træner i AB. Jeg forsøger at opretholde mit normale liv. En del af min egen mentale behandling er at blive ved med at leve så normalt som muligt, siger René Henriksen til Ekstra Bladet.

Værd at vide om knoglemarvskræft

Kan knoglemarvskræft helbredes?

Nej, myelomatose (kræft i knoglemarven) kan ikke helbredes, men sygdommen kan bringes i ro for kortere eller længere tid.

Hvem rammes?

Sygdommen rammer sjældent personer under 45 år og er mest almindelig hos personer over 50. Lidt flere mænd end kvinder får diagnosen. I Danmark har 224 mænd og 169 kvinder om året i gennemsnit fået konstateret myelomatose de seneste år.

Hvad er chancen for at overleve?

Overlevelsen efter diagnosen myelomatose er forbedret meget gennem de seneste 15 år. Efter et år er 83 pct. mænd og 89 pct. kvinder fortsat i live. Efter fem år er tallene henholdsvis 52 pct. og 54 pct. Ved udgangen af 2015 levede lidt over 1066 mænd med diagnosen, mens tallet for kvinder var 965. I gennemsnit dør 130 mænd og 100 kvinder om året af sygdommen.

Hvordan behandles myelomatose?

Kræften kan behandles med kemoterapi, stamcelletransplantation, immunmodulerende behandlinger, proteasomhæmmere, antistoffer, lægemidlet panobinostat og strålebehandling. I de senere år er der sket meget store fremskridt i behandlingen af myelomatose, så selv ældre og svagelige patienter kan som regel tåle de nye behandlinger og opnå forlænget levetid med en god livskvalitet.

Hvad er symptomerne?

De tidligste symptomer på myelomatose kan være smerter i ryg, arme eller ben, træthed og infektion. Myelomatose har en særlig tendens til at angribe og svække knoglerne, og svækkelsen kan blive så udtalt, at der kan opstå sammenfald af ryghvirvler eller knoglebrud. Hos mange patienter er ryghvirvlerne svækket af sygdommen, og immumforsvaret bliver også påvirket.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

 

*** 

 

Elegantieren 

Han var fodboldens svar på Fred Astaire.

Når han på smuk og elegant vis styrede sit forsvar, mindede det på mange måder om den berømte balletdanser, der svævede over gulvet på et kunstnerisk højt niveau.

René Henriksen fik mange kælenavne, da han i perioden 1988-2006 var aktiv på banen. Forsvarsministeren og Danmarks mest elegante var blot nogle af dem.

René Henriksen styrede det danske forsvar i flere år. Her ses han i en testkamp mod Cameroun forud for VM i 1998. Foto: Lars Poulsen
René Henriksen styrede det danske forsvar i flere år. Her ses han i en testkamp mod Cameroun forud for VM i 1998. Foto: Lars Poulsen

Med til fire slutrunder
Han blev aldrig et naturligt produkt af den danske talentudvikling, fordi han fik sit gennembrud i en sen alder.

Som 28-årig debuterede han på landsholdet i 1998 og kom med til VM-slutrunden i Frankrig samme år, men fik ikke spilletid, da Danmark opnåede det historisk bedste resultat ved et VM med en kvartfinale.

Siden tog han revanche som en bærende figur ved EM 2000, ved VM i 2002 og igen ved EM 2004, hvorefter han i en alder af 34 år indstillede sin landsholdskarriere efter slutrunden i Portugal.

66 gange optrådte han for det danske landshold. 24 af kampene i rollen som anfører.

Han fik anførerbindet i den historiske og bemærkelsesværdige 2-0 sejr over de franske europa- og verdensmestre ved VM i 2002, da Jan Heintze blev sat af.

Siden beholdt han anførerbindet, indtil karrieren blev indstillet på landsholdet efter 0-3-nederlaget til Tjekkiet i kvartfinalen ved EM 2004 i Portugal.

Han udførte altid sine opgaver på en elegant måde som den kloge, teknisk velfunderede forsvarsspiller, der sjældent tacklede, men altid placerede sig rigtigt og forudså, hvad der ville ske.

Det var ikke uden grund, at han ofte blev betegnet som Danmarks mest elegante forsvarsspiller med sin helt egen Franz Beckenbauer-stil.

René Henriksen havde stor succes i AB. Foto: Lars Poulsen
René Henriksen havde stor succes i AB. Foto: Lars Poulsen

Andersens opfindelse
René Henriksen blev på mange måder daværende AB-træner Christian Andersens opfindelse.

Han blev generalen i det tremands-forsvar, som AB fik succes med i slutningen af 90’erne.

AB er og har altid været hans klub, og han var med til at vinde pokalturneringen med akademikerne i 1999.

Samme år blev han solgt til græske Panathinaikos, hvor han også havde stor succes, inden han i 2005 vendte hjem til hjerteklubben.  

René Henriksen

Født: 27. august 1969 (48 år)

Karriere:

AB: 1988-99: 339 kampe – 42 mål

Panathinaikos: 1999-2005: 136 kampe – to mål.

Stoppede i 2006, efter han et år tidligere var vendt hjem til AB i den næstbedste række

Danmark:

1998-2004: 66 landskampe – ingen mål.

Hæder:

1999: Kåret som Årets Pokalfighter, da AB vandt pokalturneringen.

2000: Årets Spiller i Danmark.

2003/04: Vinder af det græske mesterskab og pokalturneringen med Panathinaikos.

Seneste nyt

Benny bekræfter vores bange anelser om regeringen

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.