Annonce:
Annonce:

Ekspert: Man kan spille fodbold med en hjertestarter

Ifølge Hjerteforeningens forskningschef kan man principielt godt spille professionel fodbold med en indopereret hjertestarter

Rørende video: Alle EM-nationer sender hilsen til Eriksen
Annonce:
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

Torsdag oplyste DBU, at Christian Eriksen i samråd med læger har besluttet at få indopereret en hjertestarter for at forhindre en gentagelse af det hjertestop, der ramte landsholdsspilleren lørdag aften i EM-kampen mod Finland.

Ifølge Gunnar Gislason, der er forskningschef i Hjerteforeningen samt professor og overlæge i hjertesygdomme, kan man umiddelbart godt spille professionel fodbold med en såkaldt ICD-enhed (Implanterbar Cardioverter Defibrillator).

- Det kan man principielt, men det er svært at afgøre. Alt afhænger af, hvad den underliggende tilstand er. Det skal man diskutere med personen, der har den, og læger og klubber i forhold til, hvilke risici man tager.

Christian Eriksens tidligere holdkammerat Daley Blind spiller ligeledes med en hjertestarter, efter han oplevede hjerteproblemer. Gunnar Gislason formoder, at det er en lignende type enhed, som man vil give Christian Eriksen.

Annonce:

Han fortæller, at enheden placeres under brystmusklen i venstre side med en ledning ind til hjertemusklen. Derfra overvåger den hjertets rytme og sætter ind, hvis der bliver brug for det.

- Den reagerer, hvis der er optræk til alvorlige hjerterytmiske forstyrrelser. Det kan være meget hurtig hjerterytme, så reagerer den på det og vil så overtage hjerterytmen og på den måde stabilisere. Hvis det ikke lykkes, så vil den afbryde hjerterytmen, og det vil være det samme, som hvis man har hjertestop og bruger en hjertestarter, siger Gunnar Gislason.

Det skete netop for Daley Blind i en træningskamp for Ajax i august sidste år.

- Den giver et stød i hjertet og vil på den måde forsøge at genoprette hjerterytmen. Det er som et spark i brystet og kan være ret ubehageligt, hvis man er vågen, siger Gunnar Gislason og kalder hjertestarteren for en livsforsikring.

Annonce:

- For de fleste vil den aldrig komme i aktion, men for nogle vil den så have effekt. Det er en livsforsikring på den måde, at hvis man har tilbøjelighed til alvorlige hjerterytmer og optræk til hjertestop, så vil den være med til at redde de personer.

- Den er ret god, og den redder liv. Man kan aldrig have en 100 procent garanti, men den er ret effektiv, siger han.

Ifølge forskningschefen er selve indgrebet relativt ukompliceret og foregår i lokalbedøvelse, og som regel kan man forlade hospitalet allerede efter et døgns tid.

Du kan læse mere om en indopereret hjertestarter hos Hjerteforeningen her.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Få eksperternes tips til, hvordan du skal spille på landskampen i aften i videoen her:

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: