EM 92 Hele Europa jubler: Vi elsker jer Danmark

Jubelscener i det fodboldglade Europa, da lille Danmark bankede Tyskland

Foto: Ole Buntzen
Foto: Ole Buntzen

I dag den 26. juni er det præcist 25 år siden, Danmark vandt EM i fodbold. Ekstra Bladet dækkede selvfølgelig begivenheden massivt og i dag genskaber vi vores dækning og bringer hele dagen artikler fra dengang. Vi har livedækket kampen og giver dig de bedste reaktioner efterfølgende. Følg med og genoplev det største danske sportsresultat nogensinde!

-----

Europas fodbold-elskere har bøjet sig for den danske fodbold-triumf. - Danmark - vi elsker jer, lyder det overalt. Musens knockout af den kluntede elefant blev mødt med øredøvende jubel.

Danmarks sensationssejr var populær. I timerne efter den danske sejr over Tyskland i Göteborg var Danmark på alles læber og i radio og TV blev der på forskellige sprog talt om 'århundredets EM-chok'.

Danskerne rundt omkring i Europa var med til at præge billedet efter det sidste spark i finalen. Med flag, vimpler, danske slagsange og i de obligatoriske rød-hvide farver var ingen i tvivl om, hvor sejren var gået hen. Det var dansk dynamit, så det fængede.

Hos de danske FN-soldater i Sarajevo var jublen enorm. Danskernes begejstring ved Vilforts mål til 2-0 var så støjende, at det afbrød et telefoninterview, som det britiske nyhedsbureau Reuter var ved at gennemføre med lederen af FN-styrkerne på stedet, General Lewis MacKenzie.

De blev vist nok tilgivet. Den engelske humor fornægter sig ikke.

Foto: Michael Koch
Foto: Michael Koch

Jubel i EXPO 92
I Sevilla var 400 skandinaver samlet i den danske pavillon på EXPO 92. Kampen blev vist på en stor skærm, og hele aftenen kom til at foregå i en boblende sejrsfest - også med deltagelse af skuffede tyskere.

De tog nederlaget med oprejst pande, mens Dannebrog blafrede og spansk TV filmede.

- Tak Danmark, lød det fra de hollandske hooligans som under EM har været i slagsmål med deres tyske kolleger.

- Intet glæder os mere end en dansk sejr. Det er en triumf for fodboldspillet og det gode humør, lød det i hollandsk TV.

Franskmændene har endnu ikke tilgivet, at de tabte til Danmark, men hvis man skal tro en opringning fra et par EB-kolleger, der så kampen på en bistro i hjertet af Paris, var den danske sejr vedkommende.

 

Tyskere er unægteligt ikke den hvidløgsduftende franskmands livret - og slet ikke på fodboldbanen.

Danmark kom med på bekostning af det krishærgede Jugoslavien, men det forhindrede ikke 'det ny Jugoslaviens' ambassadør i Danmark, Slobodan Gojkov i at sende et lykønskningstelegram til den danske EM-slejr...det var efter sigende populært.

Foto: Ole Buntzen
Foto: Ole Buntzen

Norden samlet
Som du måske så på TV-skærmen fra 'finalernes finale' - ihvertfald set med danske øjne, var svenskerne og nordmændene danskere i aftes. Sejren over tyskerne blev fejret overalt i Sverige og Norge, og vi takker for de mange roser, der blev hældt ud over Ricardo og hans krigsmænd i timerne efter den sensationelle EM-sejr...vi står vel sammen i norden.

Alt var dog ikke lutter idyl i det svenske. Tyske fodbold-tilhængere lavede ballade før EM-finalen, og ifølge politiet blev 12 anholdt for slagsmål og gadeuorden. Flere af dem er i forvejen kendt af de svenske myndigheder, da de tidligere har deltaget i ballade under EM-slutrunden.

Ved Stena-terminalen i Göteborg blev yderligere to tyskere anholdt. De blev pågrebet i tolden, da de forsøgte at smugle en gaspistol og tåregasspray ind.

 

Ved redaktionens slut var der endnu ikke kommet hilsen fra Færøerne til Danmarks EM-drenge, men vi iler med at sige hip-hip-hurra fra en kollega oppe mod nord.

I telefonen nærmest græd han af glæde over, hvad hans 'landsmænd' havde præsteret. I Dar-es Salam fik den vesttyske forbundspræsident Richard von Weizsäfker, frokosten galt i halsen under mødet med den tanzanianske udenrigsminister.

Han havde svært ved at fordøje den danske sejr på 2-0. Der var trøstende ord fra udenrigsministeren, men selv den lækre dessert kunne ikke få smilet frem hos forbundskansleren. Det var ren saurkraut!

Ikke kun Europa, men også mange lande rundt om i verden sendte EM-finalen live. Danmarks dynamit-drenge har givet det lille land uvurderlig reklame. I dag vil en hel verden tale om Danmark. Takket være en utrolig fight og en rund bold.

 

Dansk succes gennem tiderne

Dansk fodbold største succeser gennem tiderne:

1908: OL sølv i London efter nederlag på 0-2 til England i finalen.

1912: OL sølv i Stockholm efter nederlag på 2-4 til England i finalen.

1948: OL bronze i London efter nederlag på 2-4 til Sverige i semifinalen og sejr på 5-3 over Storbritannien i kampen om tredjepladsen.

1960: OL sølv i London efter nederlag på 1-3 til Jugoslavien i finalen.

1964: Danmark når semifinalen i Nations Cup, forløberen for EM. I Spanien taber holdet 0-3 til Sovjet i semifinalen, og i kampen om 3. pladsen med 1-3 efter forlænget spilletid til Ungarn.

1983: Danmark kvalificerer sig for første gang til EM-slutrunden.

1984: I slutrunden i Frankrig taber Danmark 0-1 til værtsnationen, vinder dernæst 5-0 over Jugoslavien og 3-2 over Belgien. I semifinalen taber Danmark 5-6 til Spanien efter forlænget spilletid og straffespark.

1985: Danmark kvalificerer sig for første gang til en slutrunde om VM.

1986: I VM-slutrunden i Mexico vinder Danmark 1-0 over Skotland, 6-1 over uruguay og 2-0 over Vesttyskland, men taber i 8.delsfinalerne 1-5 til Spanien.

1990: Brøndby opnår dansk-klubfodbolds fornemmeste internationale resultat ved at kvalificere sig til semifinalerne i UEFA Cup. Taber til Roma efter 0-0 hjemme og 1-2 ude.

1992: Danmark kommer i sidste øjeblik med i EM-slutrunden i Sverige i stedet for Jugoslavien. I indledende runde spiller Danmark uafgjort 0-0 med England, taber 0-1 til Sverige og kvalificerer sig til semifinaler med 2-1 sejren over Frankrig. I semifinalen bliver Holland besejret 7-6 efter forlænget spilletid og straffesparkskonkurrence. I finalen mod Tyskland bringer John Jensen Danmark foran 1-0 i det 19. minut, inden Kim Vilfort cemtererer sejren med et mål til 2-0 i det 79. minut. Hasteindkaldte Danmark er europamester.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?