EM 92 Ufatteligt! Vanvittigt! Afsindigt! Danmark er Europamester

Ufatteligt. Vanvittigt. Afsindigt. Bimlende skørt. Men vidunderligt, herligt, herligt, herligt... Danmark er Europamester. 'The Darling Danes' erobrede verden.

Foto: Lars Poulsen
Foto: Lars Poulsen

I dag den 26. juni er det præcist 25 år siden, Danmark vandt EM i fodbold. Ekstra Bladet dækkede selvfølgelig begivenheden massivt og i dag genskaber vi vores dækning og bringer hele dagen artikler fra dengang. Vi har livedækket kampen og giver dig de bedste reaktioner efterfølgende. Følg med og genoplev det største danske sportsresultat nogensinde!

-----

Ufatteligt. Vanvittigt. Afsindigt. Bimlende skørt. Men vidunderligt, herligt, herligt, herligt... Danmark er Europamester. 'The Darling Danes' erobrede verden.

Jamen...det gør da ikke noget, jeg rent ud indrømmer, jeg skriver det her i en sø af tårer...der rammer tasterne, gør dem glatte...så mine ekstase-rystende hænder der sjutter hid og did...

Det var tapperhedens triumf. Intelligensens triumf. Dansk fantasi og cool hjerne smadrede den tyske panser-maskine i stumper og stykker. Aldrig i den nerve-sønderflængende gyser fandt tyskerne ud af, hvad pokker, der dog skete.

Frustrerede, hidsige huggede de til danskerne med alle de dirty tricks, der findes i bogen...og et par stykker efter egen speciel germansk opskrift.

 

Men de danske drenge har hjerter af guld. De spiller med sjælen. Den danske contra-gift sivede ind i blodet på tyskerne...og kvaste dem psykisk.

Og midt i dette tapre brag, demonstrerede danskerne elegance, charme...blændende kreativ fantasi. Kun et kvarter midt i anden halvleg frygtede, danskerne sku' gå ned.

Foto: Lars Poulsen
Foto: Lars Poulsen

Tyskland piskede tempoet vildt i vejret...og Kent Nielsen sprang akrobatisk på linjen...og reddede os. Klinsman brager et hug mod den fjerneste trekant...men Peter Schmeichel fløjt i et panter-spring! Genialt...

Og stadig...med ryggen mod muren...sloges danskernes heroisk...og holdt hovedet koldt...is-koldt.

Og så torpedoen, der sænkede de før kampen så arrogante tyskere: Kent Nielsen buldre frem over græsset, slår bolden i en snæver kanal frem til Kim Vilfort...der næsten snubler i bolden...men så sparker koncentreret... og via stangen drejer læderkuglen ind. 2-0...!

Og underet er sket. Under-hunden bed den tyske ørn i struben... og fik den til at flakse til jorden. Det var system-fodbold, der her blev dræbt. Af danske hjerner...vildt mod...sugende fight...snu, rap contra-videnskab.

Og nedover arenaen buldrede sangen 'Auf Widersehen'.

Foto: Lars Poulsen
Foto: Lars Poulsen

Stressede tyskerne
Før vi drillede stormagten...så de arme tyskere stressede hysterisk rundt. Det begynde nervøst, tøvende, afventende fra begge sider. Så fik tyskerne tag i kampen.

Nærgående angreb, da Riedle og Klinsmann med en dobbelt-header testede Schmeichels reaktioner. I fysik og tempo er de i denne fase overlegne. Så træder Brian Laudrup ind på scenen, spreder guldstøv over græsset med finter og hæl-spark.

18 minutter ind i den lidt forkølede indledning: John Faxe Jensen giver os feberhed varme helt ud i det yderste af tå-spidserne...da han slam-banger læder-kuglen råt i nettet.

Efter en genial detalje på fløjen af Flemming Povlsen...der i et lyn-rush fikserer det tyske forsvar, da han går direkte mod mål i et fladt ryk, der åbner et kolossalt hul...hvor Faxe bare står og venter...helt nøgen! Strip-tease af den germanske defensiv!

Og 1-0 til Danmark...! Jamen, tænker man euforisk i disse sekunder, holder eventyret da aldrig op. Fra nu er det danskernes kamp. Intelligent tempo-dræber de kampen. Kører bolden i raffinerede mønstre.

Foto: Lars Poulsen
Foto: Lars Poulsen

Schmeichel
Og overalt huserer evigheds-maskinen Faxe. Her, der, ligemeg ibrændtpunktet. Erobrer bolde, bandespiller cool, frækt... sætter angreb i gang.

Kun i to lynende glimt er tyskerne farlige. Da Klinsmann torpederer bolden fladt mod fjerneste stolpe...og Schmeichel beviser, han er verdens bedste keeper...da han i et kamikaze-dyk vipper bolden til hjørne...og da Effenberg smasker et kanon-hug på kassen...timet og flabet fistet voer stangen af Peter.

Vi stresser tyskerne, de spiller løst...ukoncentreret. Og den danske contra-videnskab slår gnister. Jamen ta' den lige helt ind: Vi er Europamester. For første gang i verdenshistorien.

Guddommeligt at være der...denne aften, tapre, kloge danskere skrev det mest forbløffende kapitel i international fodbold.

Vi kom ind i denne turnering med stop og armbind...vi flyver fra den på et magisk flyvende tæppe...mens fodbold-guderne synger i kor: Vi er røde, vi er hvide...så er det sagt...!

SÅDAN GIK DET:
EM-finale i fodbold i Göteborg
Mål: 19. minut 1-0 John Jensen
79. minut 2-0 Kim Vilfort
Advarsler: Danmark: Torben
Piechnik. Tyskland: Stefan
Effenberg, Thomas Hässler,
Stefan Reuter, Thomas Doll,
Jürgen Klinsmann.
Tilskuere: 37.800

Ranglisten

Hvad er det, når Danmark banker Verdensmestrene? VERDENSKLASSE! Derfor et velfortjent 8-tal til alle mand.

Peter Schmeichel (8★) - Målmand
Ren Superklasse. Begik ikke én eneste fejl i hele kampen, og var igen den halve sejr værd med sin smittende udstråling og selvtillid.

Lars Olsen (8★) - Forsvar
Dirigerede off-side fælden mesterligt og brugte atter sin enorme rutine til gang på gang at placere sig gunstigt. Spillede meget sikkert.

Torben Piechnik (8★) - Forsvar
Fodboldverdenen står snart ikke længere! Struttede af kampiver og var yderst værdifuld i defensiven. Fremme fik den indimellem med både hæl og tå. Var Klinsmann ligeværdig i luften. Mindst.

Kent Nielsen (8★) - Forsvar
Vendte tilbage med bravour. Udslettede Riedle med kontante tacklinger og betydelig styrke i luften. Reddede tilmed et mål på fantastisk vis, da Klinsmann centrede på tværs.

Kim Christofte (8★) - Wing
Var placeret som wingback i stedet for Henrik Andersen, og den opgave løste den geniale universalspiller mesterligt. En bolderobring fra Reuter vil blive husket i årevis.

John Sivebæk (8★) - Wing
Var muligvis ikke HELT iorden, men fremstod ikke desto mindre som en vigtig brik. Siv's overblik og ro var af kolossal betydning, når der skulle holdes på bolden i det opbyggende spil.

John 'Faxe' Jensen (8★)  - Midtbane
Faxe's kanonskud banede vej for sejren, og senere var han ustyrlig. Dæmmede op for Effenberg, og deltog flittigt i kombinationsspillet. Pragtpræstation.

Kim Vilfort (8★) - Midtbane
Danmarks marathonløber overkom det mest utrolige, og det altafgørende mål var den fortjente prik over i'et. Operede langt fremme og tvang Sammer ud allerede i pausen

Henrik Larsen (8★) - Midtbane
'Store' fik ikke lejlighed til at indtage matchvinderrollen denne gang, men arbejdede kolossalt i kollektivets interesse. Var frygtløs og havde mægtig aktionsradius.

Brian Laudrup (8★) - Angriber
Når Danmark stødte contra, kørte han rundt med Buchwald, der virkede rundtosset som om, han havde været i en svingdør 20 gange. Laudrup spillede med temposkift, raffinerede driblinger, overblik og boldbehandling. Klasse-klasse-klasse.

Flemming Povlsen (8★) - Angriber
Lagde storartet op til Faxe's brag til 1-0 takket være et blændende overblik. Udfordrede det tyske forsvar konstant, og fik sat en masse i gang, selv om Kohler forsøgte at suge sig fast som en blodigle.

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter