Alonso sender Spanien i semifinalen

Spanien vandt lørdag aften 2-0 over Frankrig på to mål af 100 kamps-jubilaren Xabi Alonso

Spansk jubel efter 1-0-målet. (Foto: AP)
Spansk jubel efter 1-0-målet. (Foto: AP)

I USA bruges begrebet ’et dynasti’ om sportsklubber, der dominerer gennem en årrække.

Brasilien i Pele-æraen nærmer sig noget tilsvarende inden for fodbold. Og efter Spanien lørdag aften eliminerede Frankrig efter en magtdemonstration, så giver det god mening, at placere La Furia Roja i samme kategori.

De uovervindelige - los invencibles tromlede i store træk hen over Frankrig takket være en storkamp fra en af holdets normalt anonyme arbejdsmænd.

Xabi Alonso rundede denne aften 100 landskampe for Spanien med at score begge mål i kvartfinale-triumfen. Og det var en passende belønning for en stor kamp, hvor Xabi Alonso stort set var involveret i alt hvad Spanien foretog sig.

Læs også:

Se også: Skøre Balotelli: Mere mand end Peter Pan

Sikke et Xabilæum.

Enhver der havde troet, at Frankrig med en stribe på 23 kampe i træk uden nederlag før kampen mod Sverige, ville være i stand til at byde Spanien trods blev grumme skuffet.

Landstræner Laurent Blanc havde foretaget markante rokeringer i sin startformation oven på balladen mod Sverige. Det medførte at den bedste spiller hos Les Bleus under dette EM, backen Mathieu Debuchy, var blevet skubbet frem på midtbanen i et forsøg på sammen med Antony Révellière at dæmme op for Spaniens angreb over den flanke.

Mistanken om, at Blanc havde stjålet oplægget til den franske gameplan fra Roy Hodgson, da England mødte tricoloren i gruppespillets første kamp. Kvæle modstanderen, ingen ambitioner og så håbe på heldet - Le bus avec le forsvar, eller hva det nu hedder. Hva’ pokker det lykkedes jo for de dumme englændere mod Frankrig, så kunne franskmændene vel gøre det endnu bedre.

Det kiksede i markant grad, da Spanien efter bare 19 minutter reelt afgjorde kampen med scoringen til 1-0. Den dobbelte back-løsning blev sat totalt af, da Jordi Alba drønede af sted og følt fandt Xabi Alonso fri til at heade 1-0 føringen i nettet.

Læs også:

Se også: EM: Rollerne er skiftet i Frankrig-Spanien

En nærmest dræbende scoring for kampen. La Furia Roja har vist sig uhyggelige til at forsvare føringer i sin storhedstid. Intet hold har formået at score mod Spanien i en knald-eller-fald kamp ved en slutrunde siden VM 2006... dengang gjorde Frankrig det til gengæld tre gange. Forklaringen på den høje defensive kvalitet på holdet kan faktisk findes ved at kigge tilbage til det nederlag. Fem spillere fra dengang var med i startformationen i aftes - og havde Carles Puyol og David Villa ikke været ude med skader, så havde tallet endda været højere.

Første halvleg gik da også til ende over en forudsigelig skabelon, hvor spanierne masserede bolden rundt uden for alvor at gå efter den dræbende 2-0 scoring. Og Frankrig evnede ikke at fravige oplægget fra Laurent Blanc.

Det blev meget bedre for franskmændene efter pausen, hvor Blancs tropper kom ud med meget mere mod på sagerne, og fik flyttet spillet op på spaniernes banehalvdel. Men det blev aldrig for alvor farligt, og efter en time gik luften stille og roligt af de franske forhåbninger.

Og selv om kampen skulle helt ind i sidste minut inden Spanien fik det straffespark, som blev omsat til 2-0, så var kampe reelt afgjort længe før.

Næste kamp byder på et møde med Cristiano Ronaldo, og hvem andre kan stoppe los invencibles end spilleren, som gerne vil ryste Messis skygge af sig i debatten om hvem der er verdens bedste?

1 af 3 Xabi Alonso havde styr på franskmændene gennem hele kampen. (Foto: AP)
2 af 3 Benzema og de andre franskmænd kom ikke frem til mange chancer. (Foto: AP)
3 af 3 Spansk jubel efter 1-0-målet. (Foto: AP)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i fodbold
Seneste i fodbold
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen