EM92: Billethajerne truer journalister: 'Jeg har desværre ikke min pistol med'

Billet-hajerne ved Nya Ullevi satser højt

Hør Ekstra Bladets medarbejder fortælle, hvad der er deres bedst EM92 minde (Video: Niels Østergaard)

I dag den 26. juni er det præcist 25 år siden, Danmark vandt EM i fodbold. Ekstra Bladet dækkede selvfølgelig begivenheden massivt og i dag genskaber vi vores dækning og bringer hele dagen artikler fra dengang. Vi livedækker også kampen og giver dig de bedste reaktioner efterfølgende. Følg med hele dagen og genoplev det største danske sportsresultat nogensinde!

-----

Göteborg (Ekstra Bladet): Det er ikke tilfældigt, at de kaldes ’hajer’, disse billet-børsens barske børster. De sværmer, skuler og slår ned på byttet med lynets hast. Og når de først har lugtet blod, går der krampe i kæberne.

Stemningen er spændt dagen før Finale-fredag. Hajerne sælger ikke så meget. De køber. Først i dag skal den sidste profit hentes hjem. Og en billet-løs roligan risikerer at skulle af med 2500 svenske kroner for et adgangstegn til projektørlyset bag Nya Ullevis grå beton.

Tre superhajer, to franskmænd og en belgier, sender dræber-øjne efter alt, hvad der lugter af presse. Det mærker vi, da vi taler med en mindre dansk ’sildehaj’, Benny, som pludselig må lægge ansigt til belgiernes hvæsen:
- La’ nu vær’ med at snakke med de skide journalister. Jeg har desværre ikke min pistol med til Sverige, men…, lyder advarslen, fulgt op af en truende bevægelse med pegefingeren.

- Han er strid, den gut. Han er veteran fra både Italien og Mexico, mumler Benny og tørrer belgisk spyt af ansigtet.
- Han er ved at være ond i sulet, for danskerne vil ikke betale den høje pris, og af en eller anden grund vil han ikke sælge til tyskerne. Det gør han nu nok alligevel, når vi kommer tæt på kick off.

Tager hjem
Foran Nya Ullevi træffer vi to aalborgensere i temmelig forskelligt humør.

- Jeg har stået her siden i morges, og jeg tager hjem i aften, hvis jeg ikke kan få ståpladser til 700-800 kroner stykket. Jeg er dybt forarget over, at myndighederne ikke griber ind. Prøv at se de to franskmænd og hvor organiserede, de er.

- Den ene står og køber op til omkring 1000 kroner, mens den anden står 20 meter fra og sælger de samme billetter til minimum 1500 kroner, påpeger Peter med en stemme, der skurrer i roligangen.

Michael har vært mere heldig:
- Jeg løb på en dansk skoleklasse, der havde tre billetter tilovers. Dem solgte deres lærer til mig for 2500 kroner. Så han køber forhåbentlig lidt mundgodt til ungerne, griner han.

Kæmpe EM-fest på Rådhuspladsen med Line og Bamse

Brølet skal høres helt til Göteborg, når de danske EM-helte fejres ved en kæmpefest på Rådhuspladsen i København.

- Der kommer flere, end der nogen sinde har været i Idrætsparken, og stemningen bliver derefter, siger Ekstra Bladets marketingchef, Jens Torpe.

Ekstra Bladet, Politiken, Mejerierne og TV2 er gået sammen om et arrangement, der bringer EM helt ind på kroppen af de mange danskere, som er blevet snydt for billetter til Nya Ullevi i Göteborg. Og de mange tusinder får spillere og journalisters kommentarer til kampen – undskyld sejren – direkte via satellit. Det kan kun opleves i aften på Rådhuspladsen.

Efter en hektisk jagt er det via et belgisk firma lykkedes at finde frem til en 35 kvadratmeter stor TV-skærm, som ejes af Oslo kommune. Den er på vej til Danmark, og det vil glæde teknisk kyndige, at det er en LCD-skærm. Det er det bedste på markedet.

Ulla Pors, kendt for mange fremragende TV-reportager fra USA, er Rådhuspladsens udsendte i Göteborg. Hun bringer interviews med internationale sportsjournalister inden kampen. Og omkring en time efter den, sendes der direkte fra stadion, Så Flemming Povlsen, Henrik Larsen, Brian Laudrup, Peter Schmeichel og alle de andre, kan fortælle deres fans, hvordan de oplevede slaget mod tyskerne.

Asfalt-bal hele natten
Festen på Rådhuspladsen begynder kl. 19.00, og Bamse og Line bliver aftenens par.

Line Baun Danielsen bliver aftenens konferencier, og skal styre den store forsamling til efter midnat. Bamse og hans venner står for den musikalske underholdning, og den store fodboldtosse fra Århus lover, at der bliver knald på.

Bamse spiller, indtil der kommer interviews lige før kampen. Han går på scenen igen efter kampen, og så vil pladsen gynge som en lille båd, fordi tyskerne går rundt med numsen bar.

Efter spillernes hilsen til Rådhuspladsen, bliver der diskotek til den lyse morgen. Det er Diskotek Starligt/Dansk Lyd og Lysservice, der i samarbejde med Ekstra Bladet og Politiken sørger for resten af underholdningen. De var allerede på pladsen efter den uventede sejr over Holland, og allerede den aften kunne karnevallet i Rio gå hjem og lægge sig.

Ny fest lørdag
De mest sejlivede kan nå at hylde spillerne live, for de modtages på Rådhuspladsen lidt over lørdag middag. Tidspunktet er endnu ikke fastlagt, men arrangørerne regner bestemt med, at en pokal bliver midtpunkt for festlighederne.

Spillerne bliver hentet i ’åben bus’ i Kastrup og kørt til Rådhuspladsen. TV2 transmitterer direkte, men festen skal opleves på stedet (selvom det utænkelige skulle ske, at pokalen er rejst til Frankfurt). Line Baun Danielsen vil interviewe spillerne, der allerede har udrettet mirakler i Sverige.

HUSK! EKSTRA BLADET LIVEDÆKKER EM-FINALEN 20.15 MANDAG AFTEN

 

Line Baun Danielsen styrede festen på Rådhuspladsen. Foto: Gert Jensen
Line Baun Danielsen styrede festen på Rådhuspladsen. Foto: Gert Jensen

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær