EM92: Flemming P forarget: Stor tysk avis håner danskerne inden EM-braget

Veloplagt Flemming Povlsen er ude med snøren, efter at den tyske avis Bild hånede danskerne

Hør Ekstra Bladets medarbejder fortælle, hvad der er deres bedst EM92 minde (Video: Niels Østergaard)

I dag den 26. juni er det præcist 25 år siden, Danmark vandt EM i fodbold. Ekstra Bladet dækkede selvfølgelig begivenheden massivt og i dag genskaber vi vores dækning og bringer hele dagen artikler fra dengang. Vi livedækker også kampen og giver dig de bedste reaktioner efterfølgende. Følg med hele dagen og genoplev det største danske sportsresultat nogensinde!

-----

GÖTEBORG (Ekstra Bladet): Fiskene i Stenungssund-vigen bed ikke på, men i aften kommer tyskerne på krogen, lover den danske stjerne-angriber Flemming Povlsen med sit velkendte drengede smil.

Og selv om man skulle tro, det var umuligt, er han blevet endnu mere opsat i de sidste dage op til braget på Nya Ullevi. Årsagen er en artikel i million-avisen Bild, hvor man har gjort grin med danskernes måde at tale tysk på.

- Vi udtaler måske ikke nogle sch-lyde 100 procent korrekt, men vi kan da tale deres sprog. Er der måske nogen af dem, der kan tale dansk? Nej. Og det skulle de hellere bruge plads på, sagde Povlsen lettere forarget.

- Sådan noget irriterer mig virkelig. Jeg synes, det er for dårligt, at man i den grad tillader sig at være nedladende over for andre, fastslog han – og gentog det i mikrofonen, da han lidt senere blev interviewet af en tysk tv-station.

Det skete ved bådebroen for foden af Hotel Stenungsbaden, inden han vandrede op til vrimlen af journalister fra stort set alle europæiske nationer, der ventede på den sidste snak med de danske spillere, inden det går løs.

De danske spillere hyggede sig med minigolf tidligere under turneringen. Peter Schmeichel spiller, mens Flemming Povlsen og Mogens Krogh ser på. Foto: Lars Poulsen
De danske spillere hyggede sig med minigolf tidligere under turneringen. Peter Schmeichel spiller, mens Flemming Povlsen og Mogens Krogh ser på. Foto: Lars Poulsen

Ro
Og en meget stor del af dem ville have fat i netop Povlsen, der nok var kendt før dette EM, men hvis navn nu blinker endnu kraftigere på stjernehimlen.

- Det er selvfølgelig dejligt, men også lidt anstrengende med al den opmærksomhed. Og jeg er glad for, at det bliver overstået nu, så vi får godt og vel et døgn i fuldstændig fred og ro til den sidste opladning. For det har vi brug for, sagde Dortmund-spilleren.

Han bliver næppe kåret til EM’s bedste spiller, men vi vil uden betænkning kåre ham til denne turnerings mest værdifulde. Han har været en af de ubestridte ledere i det succesrige kollektiv, der ikke bliver mindre succesrigt af et finale-nederlag.

Men hvorfor tale om nederlag?

- Vi har slået europamestrene. Nu venter verdensmestrene altså. Og det er selvfølgelig en ny eftertragtet skalp, som vi alle vil have. Og hvis vi finder takterne fra de foregående kampe frem, tror jeg også på, vi kan få den. Mere skræmmende er tyskerne ikke, selv om jeg må indrømme, at de har en fantastisk vinder-mentalitet, sagde han.

- Det er givet, at det bliver meget vigtigt for os at få styr på Thomas Hässler. For det er ham, der er drivkraften i deres spil. Det er ham, som trods sine kun 1,66 meter, der har det store overblik.

- Hvordan det skal gøres, ved jeg ikke. Og det vil jeg heller ikke blande mig i. Jeg er sikker på, at Richard, som han har gjort hele tiden, nok skal finde den rigtige taktik. Han har selv været holdkammerat med det lille boldgeni i FC Köln. Og det samme har han været med manden, der bliver hans direkte modspiller – Jürgen Kohler. Verdens måske bedste markeringsspiller.

Men Flemming Povlsen føler ham på ingen måde skræmmende, og han har tidligere haft held til at score i dueller mod jernmanden fra Juventus.

Ikke på landsholdet, men bl.a. i en Europa Cup-kamp for PSV Eindhoven mod Kohlers daværende klub Bayern München. Og tillige i en turneringskamp for Borussia Dortmund mod Bayern i forrige sæson.

- Hvis vi gør vores dueller op, vil jeg sige, at der står uafgjort. Han har holdt mig helt nede, men jeg har altså også haft ham på krogen. Og jeg betragter muligheden for at få det igen i aften ligeså stor, som det modsatte, fastslog Povlsen.

Han mener, at de rød/hvide skal satse på en eksplosiv start, som så forhåbentlig kan give udbytte i form af et hurtigt mål på samme måde som Holland og Frankrig.

 

Vielen Bank
- Bortset fra mod svenskerne, har vi jo ikke prøvet at være bagud i en kamp. Så det er svært at sige, hvordan holdet vil reagere, hvis tyskerne får et hurtigt mål. Derfor håber jeg meget på, at vi får det. For så tror jeg også, at vi kan komme til at styre tingene.

- Nu er vi så tæt på det helt store. Så vi skal have den triumf med hjem, slutter han.

Ja, tak, siger vi bare.

Hellere Vielen Bank end Vielen Dank.

***

Larsen krammer videre

’Store’ vil være EM-topscorer

Henrik Larsen scorer altid i kampe mod Thomas Hässler, så han satser på en ny krammetur i aften. Foto: Kim Agersten
Henrik Larsen scorer altid i kampe mod Thomas Hässler, så han satser på en ny krammetur i aften. Foto: Kim Agersten
 

GÖTEBORG (Ekstra Bladet): Henrik Larsen bliver EM-topscorer.

Det lyder som en dårlig vittighed, men store Henrik fra Lyngby kan i aften blive manden, der knuser de tyske EM-drømme.

- Sidst jeg spillede mod deres bedste, Thomas Hässler, scorede jeg.

- Det var i en pokalkamp mellem Juventus og min klub Pisa. Vi tabte desværre 3-2, men som vi har spillet her i Sverige, er jeg overbevist om, at vi vinder med de samme cifre, siger Henrik Larsen.

Selvtilliden lyser ud af ham.

Han er sikker på, at Danmark vinder EM-finalen.

- Jeg er godt klar over, at jeg er det danske holds store overraskelse.

- Jeg sad på udskiftningsbænken, da Danmark spillede 0-0 mod England, men mine mål mod Frankrig og Holland har pludselig bragt mig i de store overskrifter verden over.

- Jeg har stadig svært ved at fatte, hvad der er sket, men drømmen må gerne fortsætte mod tyskerne.

- Jeg vil ikke blive forbavset, hvis de holder et ekstra øje med Larsen fra Lyngby.

- Der skal både held og dygtighed til at komme i en EM-finale. Vi har haft begge dele. Spørgsmålet er bare, om vi kan blive ved.

Tynde Hässler
Henrik Larsen har stor respekt for Thomas Hässler, som han betegner som en af dette EM’s store stjerner.

- Han er vist 30-40 kg lettere end mig, men derfor skal han ikke have lov til at komme forbi, kommer det med et stort smil på læben fra kong Henrik af Lyngby.

Han er selv 1,88 meter høj og vejer 87 kg.

- Jeg kan ikke forestille mig, at Ricardo vil have mig til at stække ham.

- Han løber meget ude ved sidelinjen, mens jeg helst vil spille på midten. Hvis holdet står og mangler en mand til en bunden opgave, er jeg klar til at tage den, for vi er alle indstillede på at ofre os for hinanden.

Henrik Larsen har bestemt ikke fået stjernenykker efter sin succes.

Han er stadig den glade dreng, der giver sig tid til at tale med såvel danske som udenlandske journalister.

- Det er gået utroligt hurtigt.

Inden kampen mod England i Malmø, var der ikke ret mange journalister, som ville tale med mig.

- I dag står folk nærmest i kø for at komme til. Sådan er livet.

- Er du EM’s topscorer, når finalen er overstået?

- Det ville være en kæmpe oplevelse, hvis jeg blev det, men det er ikke noget, jeg bevidst jagter.

- Jeg spiller for holdet, og der vil ikke gå nogen skår i min glæde, hvis jeg må gå fra banen uden at have scoret.

- Det vigtigste er, at vi vinder. Jeg er jo ikke angriber, som Flemming Povlsen. Ham passer vores modstandere hele tiden på, og det har givet mig chancerne.

***

Klar til at løfte trofæet

- Vi er blevet en flok vindere, der ikke tror, vi kan tabe, siger Lars Olsen

Den danske anfører er klar til af løfte trofæet. Foto: Kim Agersten
Den danske anfører er klar til af løfte trofæet. Foto: Kim Agersten
 

GÖTEBORG (Ekstra Bladet): Lars Olsen er klar til som den første at løfte det seks kilo tunge, Henri Delaunay-trofæ, der er det synlige bevis på en EM-triumf, jublende i vejret i aften ved 22-tiden.

Den 32-årige anfører var i det store hele smertefri i går. Næsten mirakuløst, når man tænker på hans tilstand for bare to døgn siden.

- Jeg har løbetrænet uden problemer, og jeg er sikker på, at jeg spiller. Så der er helt bestemt lettet en sten fra mit hjerte, sagde Lars Olsen på det afsluttende pressemøde i danse-salen på Hotel Stenungsbaden.

Og selv om der ikke var musik, var stemningen høj inden for dørene. Men der var mange som så frem til en nat, hvor det ville blive svært at falde i søvn.

- Nu er timerne ved at være lange. Og jeg kan bestemt godt forestille mig, at jeg kommer til at vende og dreje mig nogle gange, inden jeg går til drømmeland, sagde han.

Videre
- Det er en fantastisk oplevelse, der venter. Og selvfølgelig er det da noget særligt at være den, der skal modtage trofæet. Men nu skal vi altså lige vinde først. Og det bliver meget svært, erkendte anføreren, der inden EM havde tippet Tyskland som europamestre.

- Men det tip holder forhåbentlig ikke. Jeg skal i hvert fald nok selv modarbejde det efter bedste evne. Og jeg tror på, vi kan vinde. Bl.a. fordi alle mand i denne trup simpelt hen ikke tror på, de kan tabe.

- Dermed har vi et godt og meget vigtigt våben som modtræk til tyskernes vinder-mentalitet, og tro ikke, vi er mætte af succes. Vi er glade for, hvad vi har lavet, men vi vil have det sidste med også, fastslog Lars Olsen.

Optimismen og forventningen var blandt andet skruet op, fordi alle skadede så ud til at blive spilleklar, ligesom kræfterne langsomt var ved at vende tilbage hos alle.

Den positive udvikling på lazarettet betyder, at Richard Møller formentlig kun ændrer på en plads i forhold til opgøret mod Holland. Kent Nielsen kommer med i stedet for Henrik Andersen og skal varetage markeringsopgaverne sammen med Torben Piechnik, mens Kim Christofte flyttes ud i venstresiden.

***

Vi har rygraden

Peter Schmeichel lover dansk EM-sejr

Ingen grund til at gøre noget ud af Thomas Hässler og hans frispark, mener Peter Schmeichel. Foto: Simon Sven
Ingen grund til at gøre noget ud af Thomas Hässler og hans frispark, mener Peter Schmeichel. Foto: Simon Sven
 

GÖTEBORG (Ekstra Bladet): England kom med Gary Lineker, Sverige havde Thomas Brolin, franskmændene stillede med Jean Pierre Papin, og hollænderne kom flyvende med Marco van Basten.

De fik alle lov til at smage Peter Schmeichels hede ånde.  Thomas Brolin og Jean Pierre Papin måtte bruge snedig list for at passere den danske super målmand, mens Gary Lineker og Marco van Basten deprimerede forlod henholdsvis Malmø Stadion og Ullevi Stadion.

- Vi har ingen grund til at frygte tyskerne. Vi har bevist, at vi kan være i selskab med de store navne. Derfor skal vi spille på nøjagtig samme måde i finalen, som vi gjorde mod hollænderne, siger Peter Schmeichel.

Han er sejrssikker, som han sidder i en dyb lænestol på spillerhotellet omringet af danske og internationale journalister.

- Vi har rygraden til at vinde EM-finalen. Vi er en sammenspillet enhed, og det har givet resultater mod Frankrig og Holland.

Han frygter ikke, at lille Thomas Hässler skal overrumple ham som han gjorde med den svenske målmand Thomas Ravelli i semifinalen i Stockholm.

- Der er ingen grund til at gøre noget ekstra ud af Thomas Hässler og hans frispark.

- Da vi spillede mod Holland, inviterede vi nærmest Ronald Koeman til at sparke direkte på mål på de frispark, som hollænderne fik. Hvis tyskerne skulle få et frispark lige ude foran straffesparksfeltet, vil jeg foreslå, at vi sætter så få folk som muligt i muren.

- Hvis der står alt for mange i muren, har jeg svært ved at se, hvad der sker, men vi skal naturligvis passe på ham, understreger Peter Schmeichel.

HUSK! EKSTRA BLADET LIVEDÆKKER EM-FINALEN 20.15 MANDAG AFTEN

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers

SCORER

JACKPOT