EM92 Flemming Povlsen: Derfor kunne tårerne ikke holdes tilbage

Kim Vilfort scorede til 2-0 i finalen mod Tyskland. Her får du målscorerens egen reaktion samt Flemming Povlsens rørende beskrivelse af opgøret

Hør Flemming Povlsen forholde sig til, da han græd efter EM-triumfen.

I dag den 26. juni er det præcist 25 år siden, Danmark vandt EM i fodbold. Ekstra Bladet dækkede selvfølgelig begivenheden massivt og i dag genskaber vi vores dækning og bringer hele dagen artikler fra dengang. Vi har livedækket kampen og giver dig de bedste reaktioner efterfølgende. Følg med og genoplev det største danske sportsresultat nogensinde!

-----

Kim Vilfort scorer til 2-0. Foto: Lars Poulsen
Kim Vilfort scorer til 2-0. Foto: Lars Poulsen
 

GÖTEBORG (Ekstra Bladet): Chancen så ud til at være tabt. Men med opbydelsen af sine sidste kræfter kæmpede Kim Vilfort sig til at holde bolden, tog et træk mod venstre og fyrede så det kolde venstreben af.

Og et øredøvende jubelbrøl steg mod himlen, da skuddet fra kanten af straffesparkfeltet via Bodo Illgners venstre stolpe havnede i netmaskerne. I løbet af det næste par sekunder var hele det danske hold samlet i en total triumf-bunke på grønsværen - og 'Sejren er vor' blev sunget med forstærket stemmekraft udenfor.

Et pragtfuldt øjeblik for alle ikke-tyskere i den ganske fodboldverden. Og et nyt bevis på den fantastiske vilje, som præger disse rød/hvide-helte. For at Vilfort overhovedet havde kræfter til at fremtvinge afgørelsen er fantastisk på baggrund af den arbejds-indsats, han havde ydet.

Skævert
Men han havde det altså, og det var også ham, der en halv snes minutter forinden havde en af de største danske chancer for scoring. Da sparkede han imidlertid forbi Illgners mål.

- Den bold ramte jeg desværre lidt skævt - men heldigvis ramte jeg den godt, da jeg fik chancen igen. Endda med venstrebenet, som ellers ikke ligefrem er min stærke side, sagde manden, der bragte ro i mange millioner sitrende sjæle.

- Det var et psykologisk herligt tidspunkt at score på. Indtil da havde vi været under pres, men jeg synes nu ikke, at tyskerne var så skarpe, som man kunne forvente.

- Målet gav os den ro, vi skulle bruge i slutfasen. Ellers kunne de sidste 10 minutter være belvet slemme. Det sad nok i baghovedet på os alle, at hollænderne snød os kun fire minutter før tid på en tilfældig chance.

- Med 2-0 i ryggen kunne vi spille meget mere frigjort. Og tyskerne mistede tydeligvis også troen på, at de kunne vende tingene med så kort tid tilbage, sagde Vilfort - en af de Brøndby-spillere, der var med, da det glippede med at nå UEFA-finalen i Rom.

Denne gang nåede han altså ikke kun. Han triumferede også, og kan smykke sig med titlen Europamester i fodbold. Det kan hverken en Marco van Basten, Frank Rijkaard eller Ruud Gullit. Længere.

Brian Laudrup med pokalen efter sejren over Tyskland. Foto: Lars Poulsen
Brian Laudrup med pokalen efter sejren over Tyskland. Foto: Lars Poulsen
 

Flemming græd af glæde

GÖTEBORG (Ekstra Bladet): Flemming Povlsen har stadig en god ven i den hårde tyske vagthund, Jürgen Kohler. Det forsikrede tyskeren, da han kom ud fra omklædningsrummet. Flemming Povlsen var ellers flere gange tæt på klammerier med tyskerne, når hans temperament flammede efter et groft tyske frispark.

Povlsen hamrede bolden ud i banden, hvor den tyske udskiftningsbænk var placeret. Flere gange måtte kammeraterne dæmpe Povlsen, så han ikke fik gule og rødt kort. Men da kampen var afgjort..

Bagefter græd Flemming af glæde. Alt skulle ud. Pludselig havde holdet og Flemming høstet triumfen. De har arbejdet på sagen i flere uger - men kun de færreste havde drømt om det udfald.

- Det er helt ufatteligt. Det kan ikke beskrives. Jeg glæder mig enormt til modtagelsen i København. Flemming Povlsens optræden var et udtryk for den enorme kampgejst, som i hele turneringen har præget Dortmund-angriberen.

Povlsen var manden - igen. Foto: Lars Poulsen
Povlsen var manden - igen. Foto: Lars Poulsen
 

Det store øjeblik
Povlsens største øjeblik kom, da han lagde op til John Faxes mål. Pasningen bagud var blændende set. Næsten alle andre havde sendt bolden ind i klyngen foran mål. Det var klasse. Senere fik Povlsen ikke de store chancer mod Kohler, men han knoklede som sædvanlig i stil med 24 bryggerheste.

- Man kan altid diskutere om begge danskernes mål var fuldt korrekte, men dommerne anerkendte dem, og alt i alt var danskerne nok det bedste hold, sagde Kohler.

- De gav alt, de spillede som et hold, og de udnyttede deres chancer, sagde Kohler, der i nederlagets stund havde overskud til et smil. Derimod var libero Thoams Helmer dybt deprimeret, og den tyske presse fik næsten intet klemt ud af Borussia-liberoen.

- Det her får jeg ikke ud af systemet foreløbig. Det er mit første EM, og vi var så tæt på titlen.

Den tyske presse var allerede i færd med den første slagtning af holdets indsats under EM. Men Helmer lod, som om han ikke forstod de mange spørgsmål, der handlede om, hvorfor tyskerne ikke kæmpede så godt som danskerne.

Foto: Lars Poulsen
Foto: Lars Poulsen
 

Bag Helmer sneg de vragede Frankfurt-stjerner Manfred Binz og Andreas Müller sig til spillerbussen. Krigen om skylden for nederlaget er allerede begyndt. Det vidste Helmer, men overalt i den tyske lejr prøvede ingen at bortforklare nederlaget.

- Danskerne vandt alt i alt fortjent, lød de fleste kommentarer.

- Vores største problem var Laudrup og Povlsen. Dem fik vores forsvar aldrig under kontrol, og deres hold spillede som helhed klogt, sagde landstræner Berti Vogts.

De dumme danskere havde slet ikke været så dumme.

 

Dansk succes gennem tiderne

Dansk fodbold største succeser gennem tiderne:

1908: OL sølv i London efter nederlag på 0-2 til England i finalen.

1912: OL sølv i Stockholm efter nederlag på 2-4 til England i finalen.

1948: OL bronze i London efter nederlag på 2-4 til Sverige i semifinalen og sejr på 5-3 over Storbritannien i kampen om tredjepladsen.

1960: OL sølv i London efter nederlag på 1-3 til Jugoslavien i finalen.

1964: Danmark når semifinalen i Nations Cup, forløberen for EM. I Spanien taber holdet 0-3 til Sovjet i semifinalen, og i kampen om 3. pladsen med 1-3 efter forlænget spilletid til Ungarn.

1983: Danmark kvalificerer sig for første gang til EM-slutrunden.

1984: I slutrunden i Frankrig taber Danmark 0-1 til værtsnationen, vinder dernæst 5-0 over Jugoslavien og 3-2 over Belgien. I semifinalen taber Danmark 5-6 til Spanien efter forlænget spilletid og straffespark.

1985: Danmark kvalificerer sig for første gang til en slutrunde om VM.

1986: I VM-slutrunden i Mexico vinder Danmark 1-0 over Skotland, 6-1 over uruguay og 2-0 over Vesttyskland, men taber i 8.delsfinalerne 1-5 til Spanien.

1990: Brøndby opnår dansk-klubfodbolds fornemmeste internationale resultat ved at kvalificere sig til semifinalerne i UEFA Cup. Taber til Roma efter 0-0 hjemme og 1-2 ude.

1992: Danmark kommer i sidste øjeblik med i EM-slutrunden i Sverige i stedet for Jugoslavien. I indledende runde spiller Danmark uafgjort 0-0 med England, taber 0-1 til Sverige og kvalificerer sig til semifinaler med 2-1 sejren over Frankrig. I semifinalen bliver Holland besejret 7-6 efter forlænget spilletid og straffesparkskonkurrence. I finalen mod Tyskland bringer John Jensen Danmark foran 1-0 i det 19. minut, inden Kim Vilfort cemtererer sejren med et mål til 2-0 i det 79. minut. Hasteindkaldte Danmark er europamester.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers