EM92 Kong Fodbold alias Pelé hylder denne danske stjerne

Selveste Pelé hylder Brian Laudrup og kalder ham sin yndlingsspiller

Hør Ekstra Bladets medarbejder fortælle, hvad der er deres bedst EM92 minde (Video: Niels Østergaard)

I dag den 26. juni er det præcist 25 år siden, Danmark vandt EM i fodbold. Ekstra Bladet dækkede selvfølgelig begivenheden massivt og i dag genskaber vi vores dækning og bringer hele dagen artikler fra dengang. Vi har livedækket kampen og giver dig de bedste reaktioner efterfølgende. Følg med og genoplev det største danske sportsresultat nogensinde!

-----

GÖTEBORG (Ekstra Bladet): Kronprins Frederik og Prins Henrik var på Nya Ullevi i aftes. Men den helt store virak skabte deres tilstedeværelse nu ikke. Selveste Kongen - fodboldkongen - var der nemlig også. Edson Arantes do Nascimento - alias Pelé - er rejsende i fobold.

Og naturligvis havde han lagt sin vej forbi fodboldens øjeblikkelige mekka. Pelé både smilede og klappede, da EM-finalisterne tog livtag på billardtæppet. Men generelt bliver øjnene sørgmodige, når FORTIDENS altoverskyggende stjerne bliver bedt om at vurdere NUTIDENS kapaciteter.

- Verden ser aldrig en ny Pelé. Og underholdende spillertyper som Rivelino og George Best, der brillerede med raffinerede indslag, er også passé.

- Desværre. Det er ikke ubetinget spillernes skyld. Fejlen ligger i det faktum, at alt for mange hold nu om stunder spiller direkte fejt.

- Der findes trænere, som ligefrem forbyder visse spillere at gå til angreb. De er kun med for at spille destruktivt.

- Slip dog spillerne fri, lyder Pelés indtrængende appel til de trænere, der med henvisning til, at intet er vigtigere end resutlatet, nærmest computer-styrer deres tropper fra sidelinjen. Resultatet er alt for ofte forudsigeligt trilleri uden risikofyldte eksplosioner.

 

Heldigvis findes der undtagelser. Herlige undtagelser. Det erkender Pelé og iler med at pointere, at hans udtalelser skal ses som en generel vurdering af spillets udvikling. Det aktuelle EM har han kun haft mulighed for at følge sporadisk. Men den intense finish har trods alt givet Pelé belæg for at gå på banen med en påstand, der pr. automatik får enhver dansker til at rive og flå begejstret i klaphatte-snoren.

- I denne EM-finale var det vigtigste for mig at studere Brian Laudrup.

- Danskeren er ganske enkelt en RIGTIG fodboldspiller!

Værs'go', venner - ikke mindst Oh-la-Laudrup.

Kong Fodbold har talt.

Pele i 1958. Foto: arkiv
Pele i 1958. Foto: arkiv
 

Typer som Laudrup er, når de ikke iføres taktisk spændetrøje, spillets redning. Og lykkeligvis har adskillige af Laudrups landsmænd ved dette EM truttet i glædestrompeten og givet verdens mest udbredte spil nyt håb. Måske smilede Pelé ligefrem, da han i nat gik til ro i Sheratons suite 169 her i Göteborg.

Det var trods alt ulejligheden værd at vende tilbage til byen, hvor han som 17-årig i 1958 tog et udødelig spring ind på scenen.

Henrik Andersen. Foto: Carsten Andreasen
Henrik Andersen. Foto: Carsten Andreasen
 

Vi glæder os til at se Henrik

GÖTEBORG (Ekstra Bladet): Anfører Lars Olsen sendte i karrierens største øjeblik varme hilsener til Henrik Andersen. - Henrik har været en af de store kræfter i vores indsats her under EM, og vi vil gøre alt for, at han kan feste med os nu, sagde Lars Olsen.

- Vi har ikke fattet, hvad det vil sige at være europamestre. Det går nok først op for os om nogle dage. Men som anfører føler jeg ikke noget specielt.

- Det havde været den samme fornemmelse, hvis jeg havde været en af de andre spillere i truppen.

Lars Olsen har spillet sig i omdrejninger under dette EM, og han har sendt mange skeptikere i skammekrogen.

For tre uger siden blev Olsen - også i disse spalter - kritiseret for en for passiv indstilling. Men i finalen var det Lars Olsen, som styrede forsvaret og holdt hovedet koldt i den hede svenske midsommer-aften, hvor alle danske fodbold-drømme blev opfyldt.

 

Frankrig skal lære af Danmark

GÖTEBORG (Ekstra Bladet): Den franske præsident Mitterand kan godt begynde at tage ved lære af Danmark.

- Det kan hele det franske folk, siger den tidligere franske EM-træner fra succesåret 1984, Michel Hidalgo.

Han var i Sverige for at være kommentator for fransk TV. Han er i dag ansat i det franske fodboldforbund, hvor han vil opfordre til, at man indleder et tættere samarbejde med danskerne.

- Fransk fodbold fik en lektion af Danmark i den indledende runde. Det nederlag skal vi være stolte af, for det kan forhåbentlig få os til at tage VM-kvalifikationskampe mere seriøst end EM-slutrunden.

Michel Hidalgo har to favoritspillere på det nykårede danske EM-hold: Flemming Povlsen og Brian Laudrup.

- De er dansk fodbolds playboys. De har en udstråling, som er fantastisk at følge. De er med til at gøre international fodbold seværdigt.

- Læg mærke til Flemming Povlsen. Han slider og slæber, og ind imellem blander han sig i skænderierne med de tyske spillere.

- Han er en boheme, der er i en klasse for sig.

- Brian Laudrup minder mig om mine spillere Platini og Giresse fra 1984, hvor vi blev europamestre.

- Jeg skal ærligt indrømme, at jeg synes det danske hold ved EM i 1984 teknisk set var bedre, end holdet der i aftes blev mestre ved at slå tyskerne 2-0, men hvis fransk fodbold i dag kunne give sig tid til at lære af danskerne, ville vi også kunne sole os i den velfortjente succes, som danskerne har fået her i Sverige, sagde Michel Hidalgo.

Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen
 

Skæppeskøn fodboldkamp

- Vi er vice-europamestre, derfor er jeg ikke skuffet, sagde forbundstræner Berti Vogts efter 0-2-nederlaget til Danmark.

- Vi tabte til et særdeles velspillende dansk mandskab. Men vor indsats kan vi ikke være tilfreds med. Vi havde mange chancer, men udnyttede dem ikke.

Vogts fortsatte:

- Vi havde brug for et hurtigt mål, men vi var ikke i stand til at lægge tilstrækkeligt pres på danskerne. Rudi Völler, der ikke var på banen på grund af en skade i venstre underarm, havde denne kommentar.

- Danskerne voksede endnu en gang med opgaven. De forsvarede sig helt formidabelt og havde det fornødne held, der er nødvendigt, når man skal vinde et europamesterskab.

- Vi burde have vundet kampen. Vi havde chancer nok. Men hvis man vinder 2-0, har man også fortjent sejren. Danskerne spillede periodevis meget, meget flot fodbold, sagde Andreas Brehme.

- Vi havde spillet i det meste af kampen. Vi udnyttede bare ikke de mange muligheder for at afgøre kampen. Men vi undervurderede overhovedet ikke danskerne. De spillede en skæppeskøn fodboldkamp, sagde Stefan Reuter.

Dansk succes gennem tiderne

Dansk fodbold største succeser gennem tiderne:

1908: OL sølv i London efter nederlag på 0-2 til England i finalen.

1912: OL sølv i Stockholm efter nederlag på 2-4 til England i finalen.

1948: OL bronze i London efter nederlag på 2-4 til Sverige i semifinalen og sejr på 5-3 over Storbritannien i kampen om tredjepladsen.

1960: OL sølv i London efter nederlag på 1-3 til Jugoslavien i finalen.

1964: Danmark når semifinalen i Nations Cup, forløberen for EM. I Spanien taber holdet 0-3 til Sovjet i semifinalen, og i kampen om 3. pladsen med 1-3 efter forlænget spilletid til Ungarn.

1983: Danmark kvalificerer sig for første gang til EM-slutrunden.

1984: I slutrunden i Frankrig taber Danmark 0-1 til værtsnationen, vinder dernæst 5-0 over Jugoslavien og 3-2 over Belgien. I semifinalen taber Danmark 5-6 til Spanien efter forlænget spilletid og straffespark.

1985: Danmark kvalificerer sig for første gang til en slutrunde om VM.

1986: I VM-slutrunden i Mexico vinder Danmark 1-0 over Skotland, 6-1 over uruguay og 2-0 over Vesttyskland, men taber i 8.delsfinalerne 1-5 til Spanien.

1990: Brøndby opnår dansk-klubfodbolds fornemmeste internationale resultat ved at kvalificere sig til semifinalerne i UEFA Cup. Taber til Roma efter 0-0 hjemme og 1-2 ude.

1992: Danmark kommer i sidste øjeblik med i EM-slutrunden i Sverige i stedet for Jugoslavien. I indledende runde spiller Danmark uafgjort 0-0 med England, taber 0-1 til Sverige og kvalificerer sig til semifinaler med 2-1 sejren over Frankrig. I semifinalen bliver Holland besejret 7-6 efter forlænget spilletid og straffesparkskonkurrence. I finalen mod Tyskland bringer John Jensen Danmark foran 1-0 i det 19. minut, inden Kim Vilfort cemtererer sejren med et mål til 2-0 i det 79. minut. Hasteindkaldte Danmark er europamester.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.