EM92: Kurt Thyboe i fri dressur: Holger Danske går amok!

Fodbold-heltene anno 1992 ryster støvet af de harnisk klædte ditto

Foto: Ole Buntzen
Foto: Ole Buntzen

I dag den 26. juni er det præcist 25 år siden, Danmark vandt EM i fodbold. Ekstra Bladet dækkede selvfølgelig begivenheden massivt og i dag genskaber vi vores dækning og bringer hele dagen artikler fra dengang. Vi livedækker også kampen og giver dig de bedste reaktioner efterfølgende. Følg med hele dagen og genoplev det største danske sportsresultat nogensinde!

-----

Hvis kustoden på Kronborg Slot i aften går en tur ned i de dybe, skumle kældre, får han et chok: Holger Danske er væk! Men han strejfer ikke rundt i nattelivet på en tummelumsk friaften. Jeg ved, hvor han er!

Han sidder på Nye Ullevi Stadion i Gøteborg. Iført klap-hat! Og buldrer med sin tordnende stemme: 'Vi er røde, vi er hvide...'! Mens han ryster sine tunge granit-næver truende mod den tyske panser-maskine... så du næsten ka' høre de germanske knogler rasle i rædsel...

Og fra hans lynende øjne skyder laserstråler, der tænder den danske dynamit. Og fra skeden flænger han sit ny-pudsede sværd... så det glimter i solen!

Og ser du nøje efter, ka' du se et flygtigt smil passere hans tusindårs-fjæs, mens du hører ham nynne strofen fra national-sangen om 'de harnisk-klædte danske kæmper...'!

I brumme-koret bag ham genkender jeg Sven Tveskæg, Harald Blåtand, Valdemar Sejr, Erik den Røde, Chr. den Fjerde! Chok-bølgerne fra fodboldheltene anno-92' har pustet det historiske støv af de gamle drenge... så de har snurret 150 gange i kisterne...

Og snuppet en tids-maskine frem til nutiden... pirret af nysgerrig trang til lige at ta' en tit på de fodbold-knægte, der hamrer så voldsomt på døren til det evige helte-galleri, hvor de så længe har hvilet i ophøjet fred.

Foto: Kim Agersten
Foto: Kim Agersten

Snalrede
Og mens de sidder der på tribunen, og gynger med de store bægre øl i deres barkede ru næver, virker de sågu en anelse snaldrede. Det er nok fordi, nutidens humle er væsentligt stærkere end fortidens mjød.

Scene-skift: I en have i den fynske landsby-idyl Over Holluf står en mægtig parabol. Ricardo's krystal-kugle. For i den magiske trylle-dims har den strategiske troldmand i uger, måneder, år studeret og analyseret tysk fodbold.

Selv om Richard Møller snedigt slører sin kamp-plan med barndoms-erindringer! Om mor derhjemme! Der fik den internationale presse til at bryde sammen i latter-kramper.

Ricardo: - Hver gang, jeg her i lejren spiser laks, tænker jeg på mor. Mødre så nu anderledes ud dengang. Når jeg bi'er i den lyserøde laks mindes jeg mors korset i samme stærke farve. Med de der stivere, der holdt det hele oppe. Når mor sku' vaske, hev hun stiverne ud... og så skvat' korsettet sammen.

 

Schmeichel i korset
- Prøv at vurdere mit landshold...som det korset. Op igennem det går en solid stiver, der holder alt sammen. Peter Schmeichel, det store vidunderlige gav'hoved'...vores sikre bank nede bagved, der smitter alle med sin glø'ende vilje...

Kim Christofte, det intelligente menneske, der hver gang udraderer fjendens farligste mand. Flemming Povlsen, vores frontløber, der med sin dynamik trækker hele holdet med, når han modigt udfordrer mo'standeren.

- Nu ve' jeg godt, tyskerne har sagt de vil hive stiverne ud af vores korset...tænk en kamp, det bli'r, når vi gør det samme ved dem.

Foto: Ole Steen
Foto: Ole Steen

Og så krydsede landsholdets muntre rorgænger videre på sin mentale sejlads...med en skæv brok om lomme-uld! Det eneste i verden, der kommer af sig selv!

Og berøring af et citat fra Humphrey Bogart...der engang sagde: de eneste mirakler, jeg kender, er dem, der kommer af hårdt arbejde! Hmmm..hmmm!

Nå...sku den tyske landstræner Berti Vogts ha' haft en spion til den sære seance, kommer han sågu hjem med en front-beretning, der kun ka' gøre tyskerne skøre i hovedet.

Gu' ve' om ikke Ricardo er genial til Poker? Lige til Las Vegas. Selv om det ikke sku' undre mig, hvis han strejfede på de kanter, at de derovre shanghajede ham til et par uger som 'stand- up-komiker'. Ricardo's one-man-show har sågu særprægede kvaliteter.

Scene-skift: Dette kriblende, krablende EM-finale-gys er mere end blot en fodbold-kamp. Det er et kraftigt kultur-sammenstød. Hyggelige lille-putter contra en is-kold stormagt.

Tysk 'ordnung muss sein' contra dansk fantasi. Kaserne-disciplin contra charmerende frihed under ansvar. Saurkraut contra røde pølser. En fight, kun professionelle tør gamble på.

EM's darling som hele verden håber på...mod verdensmestrene, alle eksperter tror på. Et fedt Hitchcock-chok!

Mens der tæller ned... og pulsen begynder at hamre... er der et billede, der ikke vil slippe min hjerne: Da store bom-stærke Henrik Andersen lå skrigende i græsset! I den hidsige feber-kamp mod Holland...allerede en klassiker i fodboldens historie.

Men jeg ved også, de danske helte i aften vilen tyske ørn i vinge-spidserne. Den bider hårdt i struben... Så er det sagt...!

HUSK! EKSTRA BLADET LIVEDÆKKER EM-FINALEN 20.15 MANDAG AFTEN

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers

SCORER

JACKPOT