EM92: Tysk pap-profil skabte kaos i Aarhus

Pap-tysker sat af holdet - gadekamp i Århus om tyskeren Andreas Brehme

Hør Ekstra Bladets medarbejder fortælle, hvad der er deres bedst EM92 minde (Video: Niels Østergaard)

I dag den 26. juni er det præcist 25 år siden, Danmark vandt EM i fodbold. Ekstra Bladet dækkede selvfølgelig begivenheden massivt og i dag genskaber vi vores dækning og bringer hele dagen artikler fra dengang. Vi livedækker også kampen og giver dig de bedste reaktioner efterfølgende. Følg med hele dagen og genoplev det største danske sportsresultat nogensinde!

-----

Gadens parlament blev voldsomt ophidset, da en forretning i Århus midtby i går dristede sig til at sælge de ualmindeligt grimme tyske landsholdstrøjer og samtidig udstillede en legems-stor pap-figur af Deutchlands anfører Andreas Brehme.

Dagen igennem rasede kampen om ’Andy’, som de kalder den middelmådige prøjsiske forsvarsspiller og tyske anfører.

Strøg-kunder gik spontant ind i butikken, Sportmaster i Frederiksgade, og vendte pap-figuren, så den stod med ryggen til udstillingsvinduet. Voodoo-krig, sagde folk. Når vi ikke selv kan få billetter til finalen, skal vi holde røven oppe på vores landshold med alle andre midler. Hvert lille bidrag hjælper helt sikkert vores helte, var indstillingen.

 

De grimme tyske trøjer blev dagen igennem af vrede kunder dækket med pænere T-shirts fra andre bøjler og hver gang fjernet igen af personale, som absolut ville reklamere med deres åbenlyse landsforræderi.

Men så slog Ekstra Bladet til mod femte kolonne-folkene fra Sportmaster. Den grimme pap-trøje blev efter gentagne formaninger erstattet med en rød-hvid, så Brehme efterhånden så helt menneskelig ud.

Hans pap-hylster blev tilmed sat ud på gaden. Men stadig havde han de væmmelige sorte busker på. Det kunne folk ikke lide. Konsekvent hentede Ekstra Bladet hos nabo-butikken, Agnete og Havmanden, en køn grøn nederdel, som vi med knappenåle hæftede på den upopulære pappenheimer.

Dertil blev tilsat to smukke dannebrog i hals-udskæringen, os så kunne selv en tysker ligne et nogenlunde pænt menneske. For en sikkerheds skyld hældte Ekstra Bladets medarbejder en stor, dansk fadøl i halsen på pap-uhyret. Alle knep gælder – og nu er i hvert fald Brehme sat alvorligt ud af spillet.

Line Baun Danielsen tror på 1-0 til Danmark. Foto: Gert Jensen
Line Baun Danielsen tror på 1-0 til Danmark. Foto: Gert Jensen
 

Line Bauns første fodboldfest

Fodboldfesten på Rådhuspladsen bliver Line Baun Danielsens første store i Danmark. Hun sagde i går aftes ja til at være konferencier, når Ekstra Bladet, Politiken, Mejerierne og TV2 samler mindst 100.000 mennesker om kæmpeskærmen på pladsen.

- Det bliver første gang, jeg kommer til at opleve en stor dansk fodboldfest. Under EM i 84 arbejdede jeg i en børnelejr i USA, hvor man ikke kunne se EM i TV. Jeg måtte nøjes med suset, når venner og familie ringede eller sendte breve, f.eks. da Elkjær sparkede langt over målet, siger Line.

- Under VM i 86 boede jeg i Stockholm, og da kunne jeg følge med i TV. Jeg samlede mine svenske ishockey-veninder til fodboldaftener på altanen, og Dannebrog strittede ud til alle sider. Men stemningen i Danmark efter sejrene i Mexico oplevede jeg ikke.

- Derimod oplevede jeg, da vi kvalificerede os. Jeg underviste i sprog på Strøget, men vi kunne ikke undervise på grund af larmen, så vi hang også ud af vinduerne og sang med på Sejle Op Ad Åen. Den skulle vi også gerne synge i aften, eller noget bedre. Åh, jeg håber, vi kan fejre sejren ved at synge Der Er Et Yndigt Land…

Line Baun Danielsen går på Rådhuspladsen uden manuskript. ’Jeg har først lige sagt ja, så jeg har ikke forberedt noget. Hvad jeg siger, må så blive overraskelsen’, men hun er ikke nervøs ved situationen.

- Det bliver sikkert livligt, men jeg er vant til at have en eller to millioner seere, så det generer mig ikke, hvis der er 100.000 på Rådhuspladsen. Det er da kun rart at kunne se folk, og jeg har prøvet det før, nemlig som konferencier ved en koncert i Århus, hvor der var 15.000.

- Hvordan ender kampen?

- Mit hjerte siger, at vi vinder, og jeg tror det bliver med 1-0. Men hvis vi kan vinde 2-1 vil det være en fantastisk flot kamp.

***

Vi nakker jer

Danskerne tror på sejr i aften. Foto: Erik Gleie
Danskerne tror på sejr i aften. Foto: Erik Gleie

GÖTEBORG (Ekstra Bladet): Auf Wiedersehen, Auf Wiedersehen…

Tyskland er et tegneseriehold, tegneseriehold…

For fan’ da. Vi er på hjemmebane i aften. For selv om et par tusind tyskere smækker deres platfødder i den svenske muld i løbet af eftermiddagen, så kan de med roligaranti ikke hamle op med den dansk/svenske tribune her.

Ekstra Bladet tog publikumspulsen i aftes, foran det gigantiske øltelt midt i Göteborg, hvor der med boder, bajere og blues-musik er linet op til fest for fodbold-freaks.

Stemningen? Ja, den lugter umiskendeligt dansk. Og det vil som bekendt sige HYGGE.

Kun et par enkelte tyske fans forsøger sig nu og da med en slagsang for ’Die Nationalelf’, men de må grinende retirere hver gang og erkende, at ’Tyskland er et tegneseriehold’, når de rustne roligan-røster resolut svarer igen.

- Danskerne er gode, men de har ikke kondition til mere end 20 minutter, smider Günther fra Köln ud over bordet.

- Det er sgu da også rigeligt til jer replicerer Kenn fra Sydhavnen i København, der indgår i en typisk roligan-trio med Jan og Peter. De er nemlig begge fra Farsø i Nordvestjylland.

Både Günther, Thomas og Friedholm ser ud til at stortrives. Og det har sin forklaring.

- Det er bare rart at komme her til Göteborg, hvor både de lokale og danskere skaber en hyggelig atmosfære. Er der virkelig rigtigt, at I slet ikke har nogen hooligans i Danmark? spørger Thomas vantro.

Og da Ekstra Bladet bekræfter:

- Ja, vi må jo desværre affinde os med, at der er nogle enkelte idioter, der giver alle os andre et dårligt image. De danske roligans er derimod sjove, men vi vinder duellen på tribunerne, når vi får forstærkning hjemmefra, lyder det selvsikkert fra Kölner-knægtene.

- Gu’ gør I ej, kommer det fluks fra København/Farsø-fraktionen.

Og så begynder det hele forfra.

HUSK! EKSTRA BLADET LIVEDÆKKER EM-FINALEN 20.15 MANDAG AFTEN

25 år efter: Her er ALLE EM-heltene i dag  

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter