EM92 Tysk stjerne på knæ: Hylder den største dansker

Peter Schmeichel ledte Danmark til EM-triumfen. Her får du målmandens egen reaktion, John Sivebæk i tårer og en tysker, der storroser helten i buret

Hør Ekstra Bladets medarbejder fortælle, hvad der er deres bedst EM92 minde (Video: Niels Østergaard)

I dag den 26. juni er det præcist 25 år siden, Danmark vandt EM i fodbold. Ekstra Bladet dækkede selvfølgelig begivenheden massivt og i dag genskaber vi vores dækning og bringer hele dagen artikler fra dengang. Vi har livedækket kampen og giver dig de bedste reaktioner efterfølgende. Følg med og genoplev det største danske sportsresultat nogensinde!

-----

GÖTEBORG (Ekstra Bladet): Peter er ikke bare stor. Han er den største. Man kan uden overdrivelse tale om små mirakler, når man skal beskrive præstationen mellem stængerne i aftes. Og kip med klaphatten for det.

Det var først og fremmest hans præstationer, der bar de rød-hvide helte frem til den ufattelige triumf. Et mægtigt festfyrværkeri gik i luften, mens han med holdkammeraterne løb den fortjente æresrunde på et stadion, der gyngede og sejlede af jubel.

Selv en stor del af tyske tilskuere måtte overgive sig, når Schmeichel brillerede med glansredning efter glansredning. Alle var lige vigtige, men det er nok et faktum, at var han ikke på helt utrolig vis nået til det skud ved højre stolpe, som Jürgen Klinsmann fyrede af en halv snes minutter efter Faxe's kanon-mål, så havde vi været på den.

Foto: Lars Poulsen
Foto: Lars Poulsen

Bare fødder
For havde tyskerne fået udlignet på det tidspunkt ville det have givet ro over verdensmestrenes spil. Nu blev det ikke sådan. I stedet så man mest planløshed - og de gange, der blev lynet, var Schmeichel altså på sin post.

- Jeg kan simpelthen ikke fatte, at det er os, der har vundet. Det er en helt ubeskrivelig glæde, jublede Schmeichel, da han barfodet dukkede op på pressekonferencen.

- Men vi fik spillet dem rigtig godt. Og da vi først fik scoret, synes jeg, vi fik greb om tingene i resten af halvlegen. Efter pausen var vi pressede, så det var en lettelse, da Vilfort bankede bolden i nettet til 2-0. Da fik jeg for alvor tro på, at det ufattlige ville lykkes, sagde efter sin super-præstation.

 

Under hele pressekonferencen trippede han tydeligt utålmodigt efter at komme tilbage til holdkammeraterne i det danske omklædningsrum under Nye Ullevi-tribunen, hvor der blev sunget, skrålet og drukket på bedste roligan-vis.

I dag er han garanteret forside-stof over hele verden. Hovedmanden bag en af fodboldhistoriens største sensationer. Og han kan tillade sig at nyde det i fulde drag.

Foto: Kim Agersten
Foto: Kim Agersten

Sivebæks guld-tårer

GÖTEBORG (Ekstra Bladet): Der var glæde, tårer, sved og smerter over hele ansigtet, da John Sivebæk hen under midnat kom ud fra guldbadet. Drømmen om guldet var gået i opfyldelse.

- Det er ikke bare en utrolig stor dag for os spillere, det må være en utrolig dag for hele Danmark. Derfor er jeg simpelthen så stolt.

Fra alle sider føg lykønskninger ned over Sivebæk. Englænderne og franskmændene har stor respekt efter hans spil i Manchester United, St. Etienne og Monaco. Men kampen havde kostet store smerter.

- Jeg valgte selv at gå ud, da min fiberskade sprang op. Så turde jeg ikke at lade kammeraterne i stikken, sagde Sivebæk.

Igen viste Møller Nielsen sin styrke, da han lod den internationalt urutinerede Claus Christensen springe ind på Sivebæks plads - med stor succes.

- Vi har slidt og slæbt i flere uger, og det har kostet os en del ferie, men lige nu er det bare en fantastisk fornemmelse. Sivebæk vidste, at guldet var i sigte, så snart John Faxe havde fyret kanonen af.

- Det gjorde tyskerne rådvilde, og de skændtes på banen. Ingen vidste, hvad der skulle ske, og hvem der bestemte.

- Vi havde hele tiden styr på kampen, selvom vi især efter pausen blev presset ned. Og vi fik hele tiden tyskerne til at spille bolden derhen, hvor de gjorde mindst skade.

Peter Schmeichel (th.) i selskab med Brian Laudrup. Foto: Lars Poulsen
Peter Schmeichel (th.) i selskab med Brian Laudrup. Foto: Lars Poulsen

Mageløs Målmand

- Breme: Schmeichel dukkede os

GÖTEBORG (Ekstra Bladet): Tyskerne skød og skød og skød. Og de headede og headede og headede. De gjorde alt. Men INTET hjalp det. For ikke så længe siden kunne tyskerne lykkeligvis bryde Muren ned. Men mod Peter Schmeichel prellede alt af.

- Min største kompliment! Den danske målmand var fremragende. Han var den direkte årsag til, at Danmark i dag kan smykke sig med titlen: Europamester, lød Andreas Brehmes vurdering, da der var skruet ned for lyshavet på Nya Ullevi - og lyset var slukket endegyldigt for tyskerne.

- Vi havde jo mange flere chancer end danskerne. Jeg mener vi spillede glimrende i kampens første 20 minutter. Allerede i dén fase burde vi have sat os helt afgørende på kampen. Men vi evnede det ikke, fordi Schmeichel var så brillant spillende.

- Danmark havde ubetinget heldet. Men jeg ønsker på ingen måde at forklejne holdets præstation. Den har været storartet gennem hele turneringen, lød Brehmes lykønskning.

 

Dansk succes gennem tiderne

Dansk fodbold største succeser gennem tiderne:

1908: OL sølv i London efter nederlag på 0-2 til England i finalen.

1912: OL sølv i Stockholm efter nederlag på 2-4 til England i finalen.

1948: OL bronze i London efter nederlag på 2-4 til Sverige i semifinalen og sejr på 5-3 over Storbritannien i kampen om tredjepladsen.

1960: OL sølv i London efter nederlag på 1-3 til Jugoslavien i finalen.

1964: Danmark når semifinalen i Nations Cup, forløberen for EM. I Spanien taber holdet 0-3 til Sovjet i semifinalen, og i kampen om 3. pladsen med 1-3 efter forlænget spilletid til Ungarn.

1983: Danmark kvalificerer sig for første gang til EM-slutrunden.

1984: I slutrunden i Frankrig taber Danmark 0-1 til værtsnationen, vinder dernæst 5-0 over Jugoslavien og 3-2 over Belgien. I semifinalen taber Danmark 5-6 til Spanien efter forlænget spilletid og straffespark.

1985: Danmark kvalificerer sig for første gang til en slutrunde om VM.

1986: I VM-slutrunden i Mexico vinder Danmark 1-0 over Skotland, 6-1 over uruguay og 2-0 over Vesttyskland, men taber i 8.delsfinalerne 1-5 til Spanien.

1990: Brøndby opnår dansk-klubfodbolds fornemmeste internationale resultat ved at kvalificere sig til semifinalerne i UEFA Cup. Taber til Roma efter 0-0 hjemme og 1-2 ude.

1992: Danmark kommer i sidste øjeblik med i EM-slutrunden i Sverige i stedet for Jugoslavien. I indledende runde spiller Danmark uafgjort 0-0 med England, taber 0-1 til Sverige og kvalificerer sig til semifinaler med 2-1 sejren over Frankrig. I semifinalen bliver Holland besejret 7-6 efter forlænget spilletid og straffesparkskonkurrence. I finalen mod Tyskland bringer John Jensen Danmark foran 1-0 i det 19. minut, inden Kim Vilfort cemtererer sejren med et mål til 2-0 i det 79. minut. Hasteindkaldte Danmark er europamester.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær