En af de helt store: Dansk landsholdslegende død

En af heltene fra det berømte sølvhold i 1960, Flemming Nielsen, er død, 84 år gammel. På sit dødsleje fik han en rørende hilsen fra sit elskede Atalanta

Landsholdslegende Flemming Nielsen er død i en alder af 84 år. Ekstra Bladet ser tilbage på hans liv og karriere.
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

En af de store, danske landsholdskæmper, Flemming Nielsen, er død, 84 år gammel. Han døde af en kræftsygsom.

Hans søn, Carsten Nielsen, skriver på Facebook:

'Vores far Flemming Nielsen tabte den sidste kamp. Det er med stor sorg at jeg må meddele, at klokken 02.42 fredag den 16. november sov vores far stille ind efter kort tids sygdom. Æret være hans minde.'

Kondolencerne skyller ind i kommentarfeltet under opslaget, blandt andet fra kendte sportsnavne som bokseren Hans-Henrik Palm, den tidligere Team Danmark-direktør Preben Kragelund, kommentatoren Carsten Werge, holdkammeraten Jørgen Salomonsen og sangeren Flemming Antony. Og Preben Elkjær gør det på Twitter:

Flemming Nielsen var med på det berømte sølvhold ved OL i Rom i 1960, hvor han var venstre halfback (midtbanespiller). Han spillede 26 A-landskampe og ville formentlig have spillet mange flere, hvis han ikke var blevet professionel i italienske Atalanta.

Sølvmedaljen fra Rom blev et kært og værdsat minde for Flemming Nielsen. Foto: Jacob Erbahn, Polfoto
Sølvmedaljen fra Rom blev et kært og værdsat minde for Flemming Nielsen. Foto: Jacob Erbahn, Polfoto

Det kunne ikke lade sig gøre, da DBU's stramme amatørbestemmelser gjorde, at hvis man havde stiftet bekendtskab med professionelle forhold og havde taget imod så meget som en daler, var man forment adgang til DBU-hold - og derfor også A-landsholdet.

Sådan gik det sølvholdet fra Rom

Som årene gik - og som presset mod DBU's ledelse steg - lempede man reglerne og opgav helt i begyndelsen af 1970'erne.

I Danmark spillede Flemming Nielsen for B 93 og AB.

Han afsluttede sin karriere i skotske Greenock Morton.

Flemming Nielsen i aktion for fotografen. Polfoto
Flemming Nielsen i aktion for fotografen. Polfoto
 

Siden blev han sportsjournalist på BT, og i sin fritid spillede han videre i mange sammenhænge og ikke mindst på 'Stjerneholdet' med blandt andre Dirch Passer.

Han var et stort navn i Atalanta, og på deres hjemmeside begræder Serie A-klubben hans død.

’Atalanta sørger. Flemming Nielsen er her ikke længere’, skriver klubben og fortæller, at præsident Antonio Percassi og hele Atalanta-familien med bedrøvelse har modtaget nyheden om Flemming Nielsens død.

Flemming Nielsen kom til klubben i 1961 og fik tre sæsoner i klubben. Han bliver stadig husket som en af de store i Atalanta og besøgte jævnligt sin tidligere klub.

Flemming Nielsen var med til at skrive et af de store kapitler i klubbens historie, da han i 1963 var en del af det hold, der vandt den italienske pokalturnering.

Det blev ikke glemt i Bergamo-klubben, der flere gange hyldede heltene fra 1963. I 2013 – 50-året for triumfen – blev holdet fejret med en tur i åben bus, og Bergamo var på den anden ende.

’Hans forbindelse med Atalanta og Bergamo forblev meget stærkt. Han forlod os ikke bare som en god fodboldspiller og en god person, men også som en rigtig atalantino. Vi vil altid huske hans store, hans umiskendelige accent og halskæden fra pokalsejren, som han altid bar med stor stolthed. Ciao, Flemming’, skriver klubben.

På sit dødsleje fik Flemming Nielsen en sidste hilsen fra Atalanta, fortæller hans lillebror, Vagn Nielsen.

- Den var underskrevet af hele det nuværende førstehold, og det var han meget glad for, fortæller han.

Han fortæller, at broderens kræftsygdom var så fremskreden, at det var en lettelse for hele familien, at han nu fik fred.

- Der var intet at gøre, for kræften havde spredt sig og nu også nået spiserøret. Derfor var det bedst for alle, at det gik lidt hurtigt til sidst, så han slap for smerter og ikke skulle ligge og visne væk. Det havde været forfærdeligt, siger Vagn Nielsen.

 

Han beskriver sin syv år ældre bror som meget ambitiøs i alle forhold, og det fik han selv at mærke, da han som tiårig blev hentet af storebroderen fra skolen.

- Så skulle jeg med over i Fælledparken og stå på mål, så han kunne øve sine frispark. Han blev den bedste herhjemme i den disciplin, fordi han som en af de første kunne få bolden til at brække i luften.

- Det passede ham fint, for Flemming ville altid være den bedste, og han debuterede da også for B 93 allerede som 18-årig.

Efter mange år med base i Ålsgarde, boede Flemming Nielsen med sin kone, Birthe, til sidst i en ældrebolig i Helsingør. De to har børnene Carsten og Susan.

Flemming Nielsen har flere gange givet udtryk for, at danskerne var knap så gode til at fejre deres helte.

- Derfor elskede han at vende tilbage til Bergamo om sommeren. Det var hans fristed. Han var et stort navn på et stort hold dernede, og med hans død er der kun en enkelt af spillerne fra dengang tilbage, fortæller Vagn Nielsen.

Flemming Nielsens nevø, Allan Nielsen, der er sportsjournalist på Politiken, skriver om sin onkel:

'Han var en gnistrende personlighed og meget ofte selskabets rablende vanvittige midtpunkt. Han var morfar, farfar og siden 2017 også oldefar. Men Flemming Nielsen var først og fremmest fodboldspiller i stort set hele sit liv'.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Der skides grønne grise i Statsministeriet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind