Man kan godt tale om der er en verden til forskel på trænerstilen fra Morten Olsen til Åge Hareide.
To trænere i den modne fodboldalder, men også to vidt forskellige typer. De har i sandhed hver deres tilgang til trænergerningen. Morten Olsen er fra den gamle skole med disciplin i højsædet, mens Åge Hareide mere er den moderne leder, der også prioriterer disciplin, men han er mere typen, der viser stor tillid til sine spillere.
Landsholdets nye anfører Simon Kjær kender alt til fortiden. Han har været med siden 2009, men har siden Åge Hareide kom til i foråret fået en mere fremtrædende rolle som ny kaptajn.
Vidt forskellige typer
- Det handler om nyt hold, nye spillere, en ny træner, en ny spillestil og en ny kultur. Tilsammen giver det alt sammen en ny start, og alene i det ligger der et friskt pust og en stærk, positiv energi.
- Nogle spillere føler nok, at der en ny træner, der ser dem på en ny måde, og det giver måske en smule mere tryk på til træningen, hvor alle gerne vil vise noget overfor et nyt trænerteam.
- Det er sundt for en trup. Vi har fået en ny start - og en god start, siger Simon Kjær og beskriver den forskel, han oplever efter skiftet fra Morten Olsen til Åge Hareide.
- Åge og Morten har hver deres stil. Og det i sig selv er en god ting. Morten var en fantastisk fodboldtræner, men alene det at skifte til en ny træner og en anden stil, giver jo noget friskhed og en chance for en ny start.
- Åge giver afgjort mere frihed til spillerne, men det er under ansvar, og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at hvis man ikke respekterer det ansvar 100 procent, falder Hareides hammer hurtigt og hårdt. Åge har på meget kort tid og med mange nye spillere indført et nyt spillesystem, og det har han gjort imponerende effektivt.
- Jeg er ikke i tvivl om, at vi har fået en god stil, der passer til det spillermateriale, vi har nu - og som vi kun vil bygge på og gøre bedre og bedre, siger Simon Kjær.
I legendernes fodspor
DBU meldte aldrig officielt ud, at Simon Kjær er blevet landsholdets nye kaptajn. Den 27-årige stopper fik bindet mod Liechtenstein, og så talte man lige som ikke mere om det.
Men den nye ’titel’ er ikke sådan noget, der går i glemmebogen hos Fenerbahce-stopperen.
- Jeg føler, jeg går i fodsporene fra nogle ægte landsholdslegender.
- Landstræneren viser mig stor tillid, og det forpligter, men først og fremmest er jeg bare stolt, privilegiet og fokuseret på opgaven.
- Det lyder måske som en kliché, at det er en decideret drengedrøm for mig at stå med det bind om armen for mit land. Men jeg tror faktisk godt, at folk forstår mine følelser og min stolthed, forklarer Simon Kjær.
Danmarks bedst betalte fodboldspiller, der får 30 mio. kr. netto om året, er også blevet en del af anførergruppen i Fenerbahce.
- Det føles naturligt at være anfører på det her tidspunkt i min karriere, Og især efter de tre seneste sæsoner, hvor jeg også har haft en naturlig lederrolle i Lille og Fenerbahce. Jeg er 27 og er jo egentlig først ved at nå de år, der normalt er de bedste i karrieren, forklarer han.
En måde at samle alle på
Det var Simon Kjærs ide, at landsholdstruppen skulle samles i en rundkreds midt på banen til, hvad der lignede en rituel dans efterfulgt af et krigerisk brøl.
- Jeg er ikke anfører-typen, der holder lange peptalks i omklædningsrummet for at banke stemningen i vejret, så at samle holdet på den her måde passer mig perfekt.
- Det er en god måde at samle alle, mærke sammenholdet og give hinanden gejst og få pulsen op. Vi var nogle stykker, der efter Liechtenstein-kampen talte om, at vi kunne bruge noget nyt til at vise, mærke og symbolisere vores sammenhold - og at det her er en ny start på mange ting, også vores vaner og kultur som hold.
- Så samlede jeg gutterne, og vi gjorde det inden kampen, og da vi så havde slået Armenien, ville Åge gerne have, at vi gjorde det igen - og det virkede vældigt godt. Man rykker også helt fysisk tæt sammen og føler sig som en enhed, forklarer Simon Kjær.
Kaptajnen har nu et ansvar for, at sammenholdet bliver stærkt på fremtidens landshold.
- Da jeg kom på landsholdet for mere end syv år siden, var der en fast sammentømret trup med toneangivende folk som Christian Poulsen, Jon Dahl Tomasson og Daniel Agger, der havde spillet sammen i flere år. Det var en kæmpefornøjelse at blive lukket ind i det sammenhold, som det landshold havde.
- Nu har vi et nyt landshold, hvor der på ret kort tid har været en stor udskiftning af spillertruppen, og vi skal i de kommende år opbygge vores eget hold, vores eget sammenhold, vores egne resultater - og ja, vores æra med landsholdet. Vi har et kæmpepotentiale i truppen, rent fodboldmæssigt, og når vi har været sammen et stykke tid, bliver det helt fantastisk, forudser Simon Kjær.
Landsholdsanføreren samles med holdkammeraterne mandag, hvor forberedelserne begynder til de to VM-kval-kampe mod Polen og Montenegro.
Vestergaard inden VM-kamp: Polsk stjerne den bedste jeg har mødt