Endelig: DBU i TOTAL u-vending

Trafikken med at sende U-landshold på gratis ophold i slavestaten er indstillet

I Januar deltog to danske U-landshold i en invitationsturnering på Aspire-akademiet i Qatar. Foto: Lars Poulsen
I Januar deltog to danske U-landshold i en invitationsturnering på Aspire-akademiet i Qatar. Foto: Lars Poulsen

Efter et vink med en vognstang fra kultur- og sportsminister, Marianne Jelved, har DBU besluttet at indstille trafikken med at sende ungdomslandshold på gratis ophold i Qatar. Tidligere har et dansk U23-landshold deltaget i en stor invitationsturnering i ørkenstaten, og de sidste to år har U16 og U18-landsholdene været på træningsophold på Qatars voldsomt imponerende Aspire-akademi.

Hver gang har regimet i Qatar betalt alle udgifter, og det har fået flere politikere til at rette kritik mod DBU. Kritikken skyldes ikke mindst, at  Qatar mildest talt har meget svært ved at overholde menneskerettighederne. Således har menneskerettighedsorganisationer og internationale fagforeninger i tommetykke rapporter afsløret, hvordan mere end en million migrantarbejdere i Qatar lever under slavelignende forhold. Flere end 1400 migrantarbejdere er døde inden for de seneste fire år.

Disse nepalesiske arbejdere i Qatar oplever dagligt dødsfald blandt deres kolleger. Foto: Lars Poulsen Jan Jensen Fodbold-VM overskygges af racisme, voldtægt og død

Samtidig beskyldes Qatar for i stor stil at have anvendt korruption og bestikkelse i bestræbelserne på at sikre sig flere af verdens største sportsarrangementer, herunder VM i fodbold i 2022.

Marianne Jelved kæder de mange beskyldninger om korruption sammen med de gratis rejser, som danske klub- og landshold gladeligt har taget imod. Ud over ungdomslandsholdene har har også FC København, AaB, OB og Lyngby haft ungdomshold på gratis luksusture til Qatar. Dansk Håndboldforbund har ligeledes haft et U19-landshold af sted til ørkenstaten.

- I forhold til Qatar klapper vi nu hesten det første stykke tid, siger DBU's formand, Jesper Møller, til Ekstra Bladet.

Han reagerer på baggrund af meldingerne fra ministeren.

Migrantarbejdere kæmper med tiden for at få Lusail Multipurpose Hall, hvor Danmark skal spille, færdig til tiden. (Foto: Lars Poulsen) Håndbold VM bag facaden: Se de uhyggelige slave-forhold

- Vi taler ikke om en egentlig boykot.  Det gør vi ikke, hvis regeringen ikke gør det. Men vi er enige om, at vi skal lægge maksimalt pres på
Qatar. Det skal vi bruge vores internationale organisationer til  og vi skal italesætte det i enhver sammenhæng. Jeg vil også tage sagen op med mine nordiske kolleger, og så afventer vi selvfølgelig den politiske behandling i Folketinget.

Indtil videre siger DBU altså nej til yderligere invitationer fra Qatar. Hvad vil du sige, hvis klubberne kommer og spørger dig om råd?

- At de skal sige nej, som situationen er lige nu. Vi skal først have fundet en fælles holdning til invitationsturneringer, siger Jesper Møller.     

0 kommentarer
Vis kommentarer