Fanatiske fans og store skandaler: Det venter Danmark i Montenegro

Montenegro er kendt for at have fanatiske fodboldfans, der til tider kan gå over stregen, men fodbolden i det sydøsteuropæiske land handler ikke blot om sejre på banen men også på lægterne

Montenegros fodboldlandshold har de seneste år haft et par skandaler hængende over hovedet på grund af fansene. Foto: Imago Sport
Montenegros fodboldlandshold har de seneste år haft et par skandaler hængende over hovedet på grund af fansene. Foto: Imago Sport

Montenegro og Danmark krydser klinger i aften på Podgorica City Stadium i den meget afgørende VM-kvalifikationskamp. Hjemmeholdet har dog været ramt af en række skandaler, som har kostet dem flere bøder og sanktioner. Alt dette på grund af uroligheder blandt fans.

Den montenegrinske fankultur er en del anderledes end den vesteuropæiske. For montenegrinerne er der meget mere på spil end blot de tre point i kampens hede. Journalist, forfatter med speciale i fankultur og medforfatter til bogen 'Hooligan - De Danske Broderskaber', Tom Carstensen, mener, at fankulturen i Østeuropa er ekstrem, men at Montenegro ikke er i samme målestok som deres nabolande.

- Generelt har Østeuropa og Balkan en ret fanatisk fankultur, men Montenegro er et af de mindre lande i den henseende. Men på Balkan generelt er fodbold en af de største sportsgrene, hvor der er en større og mere voldelig fankultur end i Danmark, eksempelvis i nabolandet Serbien.

- Det er ret udbredt i mange af de her østbloklande, at man slås i forbindelse med fodbold. Politiet er dog blevet mere opmærksom på det, så det er nogle gange lettere at slås et andet sted - eksempelvis i en skov, som man eksempelvis ser i Rusland og Polen, siger Tom Carstensen til Ekstra Bladet.

De sydøst- og østeuropæiske fans er dog langt fra fanatiske og voldelige alle sammen. Hooligan-ekspert og forfatter til bogen 'Kategori C - hooligans i Europa', Peter Grønlund, pointerer, at der er forskellige typer fans, som hersker på fodboldstadioner i det østlige Europa.

- Der er mange ekstreme fans i Østeuropa, men sådan er alle fans ikke. Fankulturen er også meget delt op som herhjemme, hvor der både er hooligans med romerlys og røgbomber og også andre mere fredelige fans, siger Peter Grønlund til Ekstra Bladet.

I 2015 gik det helt galt for de montenegrinske fans, da de smed fyrværkeri på banen og ramte den russiske målmand Igor Akinfeev, som måtte lade sig udskifte. Foto: All Over Press
I 2015 gik det helt galt for de montenegrinske fans, da de smed fyrværkeri på banen og ramte den russiske målmand Igor Akinfeev, som måtte lade sig udskifte. Foto: All Over Press
 

Montenegro har et hooligan-problem
Tilbage i marts 2015 gik tilskuerurolighederne over gevind, da Montenegro mødte Rusland i EM-kvalifikationen. Her blev Ruslands målmand Igor Akinfeev ramt af fyrværkeri i hovedet efter blot et minuts spil. Spillerne endte med at forlade grønsværen og kom først på banen 33 minutter efter.

Efter angrebet måtte den russiske målmand udgå med en hjernerystelse Urolighederne stoppede dog ikke der, da tilskuerne kastede mere fyrværkeri ind på banen, og spillerne begyndte at slås indbyrdes. 68 minutter inde i kampen valgte kampens dommer at afblæse kampen, og opgøret blev ikke genoptaget igen.

Efter kampen mod Rusland fik Montenegro 50.000 euros i bøde af UEFA.

Hooligan-ekspert Peter Grønlund mener, at den sydøst- og østeuropæiske fankultur har ændret sig drastisk, og det er langt væk fra den vestlige fankultur, som man kender det fra eksempelvis England og Tyskland.

- Hooliganismen fylder rigtig meget. Østeuropæerne har tilføjet nogle helt nye dimensioner til den fankultur, der startede i England, som englænderne slet ikke kan genkende længere. Mange af de hooligans, der er i Østeuropa, er jo kampsportsmaskiner, siger Peter Grønlund.

Ifølge TV-redaktør på den montenegrinske kanal Vijesti TV, Aleksander Radovic, skal der skrappere midler i brug for at stoppe de mange uroligheder på Podgorica City Stadium.

- Det betyder ingenting at betale en bøde i forhold til, hvor alvorligt det er at skade en spiller eller en tilskuer, fordi sikkerheden har fejlet på stadion. For at stoppe volden, må man systematisk gøre noget ved fodboldkampene. Det er ikke nok at lave nye forslag. Regeringen bliver nødt til at gøre noget. Det er kun 20 tilskuere, der skaber problemer. Det skal stoppe, sagde Aleksandar Radovic til BalkanInsight.

Hooligan-ekspert og forfatter til bogen 'Kategori C - hooligans i Europa', Peter Grønlund, kan drage paralleller til England, hvor den engelske fankultur også havde en voldelig start.

- Der er nogle andre tilstande i Montenegro, og man kan sammenligne det lidt med, da hooliganisme blomstrede op i England på godt og ondt. Der vidste myndighederne ikke, hvad de skulle gøre for at komme det livs. De er lidt startet forfra, siger Peter Grønlund.

I 2011 lavede montenegrinske fans også ballade, da hjemmeholdets fans begyndte at slås voldsomt før VM-kvalifikationskampen mod England. Under kampen blev Englands målmand Joe Hart ligeledes angrebet med fyrværkeri, men det var ikke i samme grad som skandalekampen i 2015.

Igor Akinfeevfra Rusland måtte bæres fra banen, da han blev ramt af fyrværkeri under kampen mellem Montenegro og Rusland i marts 2015. Foto: All Over Press
Igor Akinfeevfra Rusland måtte bæres fra banen, da han blev ramt af fyrværkeri under kampen mellem Montenegro og Rusland i marts 2015. Foto: All Over Press
 

Heftig aktivitet på lægterne
Når Danmark går på banen i aften mod Montenegro, kan de danske fans og spillere forvente en stor opbakning til hjemmeholdet, hvor de montenegrinske fans ikke vil holde sig tilbage. De danske fans burde dog ikke have noget at frygte, hvis man spørger Peter Grønlund.

- Der kommer nok til at være hektisk aktivitet på lægterne, og lidt som de fleste hjemmebanehold drømmer om, hvor der er gang i den på en positiv måde. Udeholdet skal ikke føle sig velkommen på stadionet, men de danske fans har ikke meget at frygte. Den danske fankultur har ikke den store betydning i det store internationale hooliganmiljø, så montenegrinerne ser ikke nogen værdi i at angribe nogle danskere, siger Peter Grønlund.

Danmark har aldrig gæstet Podgorica City Stadium i forbindelse med en landskamp. De to nationer har mødt hinanden to gange tidligere, hvor Danmark og Montenegro har vundet en kamp hver. Senest blev det til en 0-1 sejr til Montenegro i Parken i oktober 2016.

Spansk fodbold Spanien stopper træning: Barcelona-stjerne chikaneret af egne fans Der har været masser af juble over for Eriksen - nu skal det følges til dørs. Foto: Lars Poulsen Landsholdsfodbold VM-gyser: Sådan kommer Danmark i drømmeland

FC København Masker kan sende fodboldfans i hooligan-register

Sport og Spil Fodbold-Europas mørke kapitel: De værste hooligan-drab

10 kommentarer
Vis kommentarer