Fat mod, Danmark: Tallene vi kan hænge en sejr på!

I fire kampe indenfor det seneste år har modstanderne scoret mod Schweiz i løbet af de sidste ti minutter

Hvad skal der til før Danmark går videre fra gruppen? Allan Olsen gennemgår det store regnestykke her. Producer: Lasse Brøndal

Det skete i september mod Irland. Det skete også i juni mod Portugal og i marts mod Danmark. Og så skete det også i oktober sidste år mod Belgien.

Der tegner sig et billede af, at Schweiz ikke står distancen over 90 minutter.

Fælles for de fire nævnte kampe er, at modstanderne alle har scoret i løbet af kampens sidste ti minutter. Schweizerne knækker simpelthen og mister koncentration, når der kommer pres på.

Danskerne lavede tre mål på seks minutter, mens Cristiano Ronaldo scorede to i slutminutterne, Romelu Lukaku sikrede sejrsmålet for Belgien også i de sidste minutter. Endelig udlignede David McGoldrick for Irland fem minutter før tid, da de to nationer mødtes i Dublin i sidste måned i EM-kvalifikationsgruppen.

Granit Xhaka, den største schweiziske profil, er vigtig for den måde holdet spiller på. Han er en central nøglefigur som centralt omdrejningspunkt. Foto: Lars Poulsen.
Granit Xhaka, den største schweiziske profil, er vigtig for den måde holdet spiller på. Han er en central nøglefigur som centralt omdrejningspunkt. Foto: Lars Poulsen.
 

Vladimir Petkovics mandskab er godt nok rangeret som nummer 11 i verden, men det er altså ikke på evnen til at lukke af i slutminutterne foran Yann Sommers mål.

Den schweiziske landstræner, Vladimir Petkovic, køber dog ikke præmissen om, at spillerne i udstrakt grad har koncentrationsproblemer i kampens sidste hektiske fase.

- Det vigtigste for os er at være proaktive. Vi vil gerne bestemme og styre kampene. Det gør vi også i langt de fleste tilfælde.

- Det er mere tilfældigt, at modstanderne har scoret til sidst mod os i de kampe. Mod Danmark var vi dominerende og klart bedst i 85 minutter. Som træner fokuserer jeg altid på de positive ting, men det er klart, at vi skal stå distancen i alle 90 minutter, fastslår Vladimir Petkovic.

Vladimir Petkovic ville ikke rigtig forholde sig tild et faktum,a t der i fire kampe i løbet af det seneste år er scoret mod Schweiz i løbet af de sidste ti minutter af kampene.
Vladimir Petkovic ville ikke rigtig forholde sig tild et faktum,a t der i fire kampe i løbet af det seneste år er scoret mod Schweiz i løbet af de sidste ti minutter af kampene.
 

Veteranen kan få en rolle
Petkovic må undvære kreative Xherdan Shaqiri, der er skadet. Han var i øvrigt også fraværende i forårets 3-3 kamp.

Til gengæld er veteranen, 35-årige Stephan Lichtsteiner, igen til rådighed. Og han kan godt få en rolle mod danskerne.

- Jeg røber ikke min opstilling, men der er en god chance for, at Stephan spiller. Jeg vil gerne se hans kvaliteter på banen, forklarer landstræneren.

Vladimir Petkovic havde Dortmund-spilleren Manuel Akanji samt Stephan Lichtsteiner med til pressemødet i Parken.

Mange af spørgsmålene handlede om de to nationers første møde i 3-3 kampen i marts.

- Jeg talte med Thomas Delaney om den kampe, da vi kom hjem til Dortmund. Det var jo en kamp, vi burde have vundet, fordi vi var klart bedst i 80 minutter.

- Vi kommer ikke til at spille mere defensivt, fordi vi er på udebane. Vi er kommet til Danmark for at vinde, siger Manuel Akanji

Seks veje til at besejre Schweiz

1. Indlæg fra fløjene

Schweizerne har vist svaghedstegn overfor indlæg fra fløjene. Derfor skal der slås mange indlæg ind i feltet. Og her skal Danmark sørge for, at hovedstødsstærke spillere som Thomas Delaney, Yussuf Poulsen og Andreas Cornelius kan true gæsterne i Parken.

2. Højt og aggressivt pres

Det handler om at sætte gæsterne under et massivt pres. Åge Hareide har planer om et højt og massivt pres. Det kan danskerne ikke praktisere i 90 minutter. Men når det sker, handler det om, at alle mand er med på vognen, så schweizerne virkelig kommer under stort tryk.

3. Parken

Danmarks hjemmebane kan noget særligt i de store, afgørende kampe. Opbakningen og spændingsniveauet er ekstremt. Derfor er det helt afgørende, at gæsterne kommer til at mærke, at de virkelig er på udebane.

4. Spil med Cornelius

Store, stærke Andreas Cornelius kan blive en afgørende brik i jagten på sejren over Schweiz. Det er oplagt at spille med ham fra start. Han er fysisk stærk og vinder næsten samtlige dueller i feltet. Han kan få en afgørende rolle for Danmark.

5.  Schweiz slækker på koncentrationen til sidst

Det var ikke kun i forårets 3-0 kamp mod Danmark, at schweizerne har slækket alvorligt på koncentrationen mod slutningen af et opgør. Der er flere eksempler på, at der er scoret i løbet af de sidste ti minutter mod dem. Og det giver grobund for, at danskerne skal blive ved til sidste fløjt.

6. Få styr på Xhaka

Den schweiziske anfører, Granit Xhaka, er det centrale omdrejningspunkt på mandskabet. Vi så i det første opgør, hvordan de faldt fra hinanden, da han blev skiftet ud. Arsenal-spilleren er stærk i duellerne og god som igangsætter i omstillingerne. Men han scorer ikke særlig mange mål. Stop ham før, så han ikke når at slå den afgørende aflevering.

 

Schweizisk avis ser meget lyserødt på den danske landsholdslejr. Foto: LISELOTTE SABROE/Ritzau Scanpix Landsholdsfodbold Misundelig på Danmark: - Det er luksus

Tabet af faren og hans sygdomsforløb var hårdt for Pierre Emilie Højbjerg, afslører han i et nyt interview. Foto: Lars Poulsen Landsholdsfodbold Rørende afsløring: Måtte kæmpe mig på hold for at redde min far

Andreas Cornelius jagter bolden på træningsbanen. Han står med gode muligheder for at spille fra start. Foto: Lars Poulsen. Landsholdsfodbold Har været plaget af skader: Nu er han redningsmanden

  Christian Eriksen erkender, at den tid han gennemlever lige nu i Tottenham er den sværeste i de seks år, han har været i klubben. Foto: Lars Poulsen. Landsholdsfodbold Eriksen midt i krisen: Min sværeste tid

1 af 2 Landstræner Vladimir Petrovic i samtale med Granit Xhaka under fredagens afsluttende træning i Parken. Foto: Lars Poulsen.
2 af 2 Det bliver spændende i aften. Foto: Lars Poulsen
20 kommentarer
Vis kommentarer