Annonce:
Annonce:

Fem gode grunde: Derfor stråler Kong Christian

- Vi spiller 4-3-3 på en anden måde end Danmark gjorde tidligere – vi er optaget af at skabe plads til Christian Eriksen centralt i banen, siger Åge Hareide, der kalder ham et forbillede for alle med dansk pas

Annonce:
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

ALMATY (Ekstra Bladet): Hvis nogen stadig har været det mindste i tvivl om Christian Eriksen stadig er et spirende talent på jagt efter stjernerne, blev den tvivl fejet af bordet onsdag ved middagstid, da landsholdstruppen landede i Almaty efter næsten seks timer flyvning direkte fra København.

Personalet i den lille lufthavn i landet, der reelt har tilhørsforhold til både Europa og Centralasien, lader flere af de danske spillere gå i fred. Men Tottenham-stjernen vil de gerne fotograferes med og have en autograf af.

Christian Eriksen er ikke længere knægten fra Middelfart. Han er Danmarks største stjerne og en international profil fra verdens mest profilerede liga, Premier League.

Det kan godt være, at de over det meste af kloden stadig forbinder Danmark med Michael Laudrup, men i fremtiden kommer Christian Eriksen til at være et billede på noget man forbinder med Danmark.

Christian Eriksen strækker ud efter et træningspas på det centrale stadion i Almaty, hvor Danmark lørdag aften spiller skæbnekamp. Alt andet end sejr vil være stor fiasko. Foto: Lars Poulsen
Christian Eriksen strækker ud efter et træningspas på det centrale stadion i Almaty, hvor Danmark lørdag aften spiller skæbnekamp. Alt andet end sejr vil være stor fiasko. Foto: Lars Poulsen
 

Annonce:

Den store forvandling
En måneds tid før Åge Hareide tiltrådte som landstræner i foråret 2016 mødte Ekstra Bladet ham på hjemmebanen i Molde. Her lå det ham meget på sinde - udover sportslig succes - at den vigtigste opgave var at få Christian Eriksen til at stråle i landsholdsregi.

Et talent, en spiller med så stort potentiale og så fantastiske tekniske kundskaber havde Danmark de foregående år fået alt for lidt ud af.

15 måneder efter sin tiltræden kan Åge Hareide tillade sig at smile og klappe sig selv på skulderen. Christian Eriksen er ikke bare blevet landsholdets vigtigste spiller. Nu fungerer han og sprudler.

For med syv scoringer i 11 kampe under nordmanden, er Christian Eriksen som forvandlet fra tiden med Morten Olsen ved roret, hvor status var 57 kampe og blot seks scoringer.

Nu skal Eriksen ikke kun måles og vejes på, hvor mange mål og assist han leverer, men faktum er, at han – i takt med succesen i Tottenham – har tilpasset sig den nye, direkte måde landsholdet spiller på. I visse momenter kan den godt ligne den direkte spillestil i Tottenham.

Annonce:

- Vores spil var mere statisk under Morten Olsen, hvor jeg ikke følte, jeg fik de samme chancer. Vi har mindre opspil nu og kommer frem til flere chancer.

- Jeg kommer tættere på målet på den måde vi spiller, fordi det er langt mere direkte. Modstanderne kommer også i situationer, hvor de er mindre forberedte på, hvad vi gør, mener Christian Eriksen.

 

Banen er perfekt og omgivelserne er specielle i Almaty, hvor spillerne lørdag får udsigt til snedækkede bjergtoppe fra banen på det centrale stadion. Foto: Lars Poulsen
Banen er perfekt og omgivelserne er specielle i Almaty, hvor spillerne lørdag får udsigt til snedækkede bjergtoppe fra banen på det centrale stadion. Foto: Lars Poulsen
 

4-3-3 på en helt anden måde
Men hvorfor i grunden den store forskel, når Danmark lørdag aften mod Kasakhstan spiller 4-3-3, som Morten Olsen elskede og sjældent fraveg.

Åge Hareide forklarer:

- Vi spiller 4-3-3 på en helt anden måde, end Danmark gjorde det under Morten Olsen.

- Vi er meget optaget af at skabe plads og få Christian Eriksen meget mere på bolden inde i mellemrummet mellem forsvar og midtbane.

Annonce:

- Jeg husker specielt en landskamp Danmark spillede tidligere mod Armenien, hvor Lasse Schöne og Michael Krohn-Dehli optrådte på kanterne. De trak ind i banen, så der ikke blev plads til Christian Eriksen. Derfor var det svært at sætte ham i scene.

- Nu er vi meget optaget af at have tre angribere fremme. Yussuf Poulsen, Nicolai Jørgensen og Martin Braithwaite skaber plads og rum for Christian, påpeger landstræneren.

Christian Eriksen supplerer:

- Det er meget anderledes vi spiller 4-3-3 på. Tidligere havde vi kun én angriber (Nicklas Bendtner), mens de to kanter trak ind i banen og deltog i opspillet.

- Jeg ser det som en klar fordel med tre angribere, hvis det altså passer i forhold til modstanderen. Det giver mig langt flere muligheder, når jeg skal spille bolden fremad banen, forklarer han.

Taler med fødderne
Åge Hareide havde gjort Christian Eriksen til anfører forleden mod Tyskland, men lørdag aften er bindet igen tilbage på armen hos Simon Kjær.

Annonce:

- Christian er ikke anførertypen, der snakker så meget. Han taler jo med fødderne, og det gør han godt. Men han har et meget klogt fodboldhoved, som jeg også kan lære noget af, erkender landstræneren.

Åge Hareide kalder Christian Eriksen for et forbillede for alle danske spillere, fordi hans indstilling og mentalitet er et ønskescenarium for en træner.

Lørdag aften spiller Christian Eriksen sæsonens kamp nummer 61.

- Det mest fantastiske er, at Christian vil det her landshold så meget. Det er ikke længere en selvfølgelighed, at de bedste spillere stiller op.

- De største stjerner bliver ofte presset af klubberne til at blive hjemme fra landsholdet. Men Christian stiller altid op. Han er altid positiv og har den rigtige indstilling, siger Åge Hareide.

- Jeg håber, vi topper med det her hold i den her kvalifikation. Som spiller får man ikke mange chancer for at komme til et VM. Jeg har prøvet det, og det var en stor oplevelse. Det vil virkelig gavne alle os, hvis det sker.

Annonce:

- Så der er ikke noget jeg hellere vil end at spille en landskamp i Kasakhstan, siger Christian Eriksen, der kender betingelserne: Alt andet end tre point er en fiasko.

Fem gode grunde til Eriksens succes

Her er fem grunde til, at Christian Eriksen er blevet så markant en figur på det danske landshold, hvor han har scoret syv mål i 11 landskampe under Åge Hareide.

 

1. Spiller 4-3-3 på en anden måde

Det er to vidt forskellige måder systemet spilles på – under Morten Olsen og Åge Hareide. Nu handler det om få spilstationer og hurtigt til afslutning. I dag har Christian Eriksen tilmed flere angribere foran sig end tidligere. Samtidig bliver der skabt plads til ham centralt i banen, fordi de to kantspillere ikke trækker ind i banen. Det er en langt mere direkte spilfacon.

-

2. Udviklingen i Tottenham

Man skal ikke underkende den udvikling og position han har fået på klubholdet. De senere år er han vokset i Tottenham og har gennemgået en udvikling fra talent til markant Premier League-profil. Det har også betydning for præstationerne på landsholdet, fordi der nu i perioder spilles lidt på samme måde. Det handler om at bringe bolden hurtigt frem med få stationer og tidlige afslutninger.

 -

3. Oftere centralt i banen

Tidligere kunne Christian Eriksen godt ’svæve’ ude på kanterne. Nu har der været ekstrem fokus på han skal optræde centralt i banen og i mange tilfælde er retvendt mod modstandernes mål. Det betyder, at han med sin teknik og fine overblik kan fange modstanderne i ubalance med én uventet aflevering.

-

4. Modenheden

Christian Eriksen er blevet 25 år og meget mere moden som fodboldspiller. Han træffer overvejende de rigtige beslutninger på banen. Han bliver aldrig den højtråbende type, men er spilleren med Åge Hareides ord, der lader fødderne tale.

-

5. Kommer til flere chancer

Det er en påstand, som Christian Eriksen i øvrigt er enig i, at han kommer til langt flere målchancer nu frem for tidligere. På den måde Danmark spiller – uanset om det er 3-5-2 eller 4-3-3 – har det handlet om at tilpasse spillestilen meget efter Christian Eriksen for at bringe ham mere i scene.

 

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er reelt straffrit at sjofle almindelige menneskers hårdt tjente penge bort
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: