FIFA indbyder til korruption: Det er som en jodleklub

En forsker i korruption slår fast, at FIFA er en sand arena for korruption

FIFA er en sand arena for korruption, mener norsk forsker (Foto: AP)
FIFA er en sand arena for korruption, mener norsk forsker (Foto: AP)

Skandalerne vælter ind over FIFA, hvor Sepp Blatter er trådt tilbage efter beskyldninger om korruption, og hvor FIFA-bossen Jack Warner har indrømmet bestikkelse før VM 1998 og VM 2010.

Spørgsmålet er, hvordan den slags kan ske med så stort et forbund.

- Strukturelt er det en arena for korruption, siger den norske korruptionsforsker Tina Søreide til VG.

Hun forsker i korruption på Norges Handeslhøjsskole i Bergen.

- FIFA har samme status som en hvilken som helst jodleklub i Alperne, som det blev sagt i en TV-dokumentar. Og rent strafferetsligt er det præcis som en geléklump. Det er næsten  umuligt at gøre noget ved FIFA, fordi de er organiseret som en sammenkomst under schweizisk lov, siger Tina Søreide.

Chuck Blazer ser rar ud, men bestikkelse kunne han ikke holde sig fra (Foto: All Over) Landsholdsfodbold FIFA-boss indrømmer: Bestikkelse i 2010 og 1998

FIFAs tidligere vice-præsident Jack Warner med et af de dokumenter, der skulle kæde Sepp Blatter og FIFA sammen med valget i Trinidad/Tobago i 2010 (Foto: AP) Landsholdsfodbold Nyt FIFA-angreb: 'Selv ikke døden kan stoppe FIFA-lavinen'

- Beslutningsprocessen i FIFA kan man næsten ikke få indsigt i. Der er ingen regler, der siger, at detaljer og begrundelser skal offentliggøres, og ind til for kort tid siden havde de end ikke ekstern revision, siger Søreide.

Tina Søreide foreslår, at FIFA skal fratage lande muligheden for at stemme, hvis de kommer fra lande, hvor man ikke forfølger eller straffer klare mistanker om korruption.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

7 kommentarer
Vis kommentarer