Fodbold-farcen er total: Aflyser afgørende VM-kamp

Det umulige er sket: Det danske kvindelandshold kommer ikke i kamp mod Sverige fredag

Ingen havde troet på, det kunne komme så vidt, at kampen ville blive aflyst - heller ikke Ekstra Bladets fodboldekspert
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

– Vi har fået besked fra det danske fodboldforbund om, at kampen ikke bliver spillet. De er ikke blevet enige.

Sådan lyder det fra Sveriges Fodboldforbunds generalsekretær Håkan Sjöstrand til svensk SVT.

Dermed sker det, de fleste troede var umuligt. Danmarks kvinder skal ikke spille den yderst vigtige VM-kvalifikationskamp mod Sverige på fredag i Göteborg.

Hvad det får af betydning for kvindelandsholdet fremover, er svært at sige. Men forvent katastrofale følger.

Kvindefodbolden har fået et kæmpe slag i nakken med denne her sag og det får fatale konsekvenser for det danske kvindelandshold på længere sigt.

Der er en stor risiko for, at kvindelandsholdet bliver smidt ud af VM-kvalifikationen og risikoen for en straf i den følgende kvalifikation eksisterer også. Det er en ganske speciel situation, som FIFA, det internationale fodboldforbund, og UEFA, det europæiske fodboldforbund, skal tage stilling til.

Se deres løn: Så meget tjener landsholds-stjernerne

DBU og Spillerforeningen har i næsten ét år forhandlet om en ny aftale for U21 landsholdet og Kvindelandsholdet i fodbold. Parterne indgik en delaftale i september, så kvinderne kunne spille kampen mod Ungarn.

DBU havde sat en deadline onsdag kl. 10.00, hvor spillerne skulle have meldt sig i landsholdslejren i Helsingør, men her dukkede ingen spillere op. Kvinderne har sagt, at de først vil stille op, hvis de har en endelig aftale.

Der var ellers optræk til nye forhandlinger, efter Spillerforeningen tirsdag aften på ny tog kontakt til DBU-lejren, men den kontakt førte ikke til genoptagne forhandlinger mellem parterne.

Historisk dårlig dag
- Det er en historisk dårlig dag for Kvindelandsholdet og for dansk fodbold samlet set. Det er beklageligt men også helt grotesk, at vi står i en situation, hvor spillerne ikke vil møde op til vigtige landskampe, selv om vi har tilbudt bedre vilkår og inviteret til nye forhandlinger efter kampene. Vi oplever, at Spillerforeningen og spillerne tager landskampe og fans som gidsler i faglige forhandlinger,” siger DBU's elitechef Kim Hallberg til DBU.dk.

Samtidig med aflysningen af VM-kvalifikationskampen mod Sverige, er kampen mod Kroatien på tirsdag nu i farezonen for også at blive aflyst, fordi der ikke eksisterer en aftale mellem DBU og Spillerforeningen.

- Vi kender ikke konsekvenserne endnu, men uanset hvad er dette et kæmpe tab for dansk kvindefodbold, der ellers havde et historisk momentum. Det er trist og beklageligt på alle mulige måder, tilføjer Kim Hallberg.

Mens DBU altså melder kampen aflyst, så har spillerne ikke opgivet håbet endnu. Kvinderne selvtrænede således i Dragør her til formiddag, og inden træningen fortalte Spillerforeningens chef for spillerrådgivning ,Thomas Lindrup, hvorfor.

- Det er forberedelse til kampen på fredag. Der er ikke noget, der er ovre, før den tykke dame har sunget, siger Thomas Lindrup til Ritzau.

- Jeg kan ikke stå inde for, hvad DBU siger. Vi forbereder os som om, der var kamp på fredag. Alt er jo muligt indtil fredag klokken 18.15, siger Lindrup.

DBU har i forhandlingerne med Spillerforeningen tilbudt at øge investeringen i Kvindelandsholdet med to mio. kr. om året. Unionen er villig til at betale 4,6 mio. kr. i fremtiden, men den stigning har Spillerforeningen ikke været tilfredse med. Kvindelandsholdet har ønsket en større stigning i det beløb, DBU betaler årligt.

DBUs kommunikationschef Jakob Høyer sagde forleden til Ekstra Bladet, at der stadig er uenighed om en række principielle ting. Det gælder ikke mindst, hvem der skal uddele stipendiaterne. Spillerforeningen vil have pengene skal indgå i en fælles pulje, mens DBU ønsker en individuel uddeling.

Samtidig ønsker DBU en samarbejdsaftale, så der i fremtiden ikke bliver holdt fagforeningsmøder under landsholdssamlingerne.

Fodboldfarcen eskalerer: Direktøren tager på ferie midt i historisk krise

Opdateres...

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+