Før Balkan-brag: Dronemand fanget med to pistoler

Den famøse albanske fan, der afbrød kampen mellem Serbien og Albanien ved at flyve en drone ind over stadion i Beograd, har igen skabt overskrifter dagen før returopgøret

Dronemanden, der her poserer med det albanske landshold forud for opgøret mod Danmark, skaber igen kontroverser. (Foto. Instagram Lorik Cana)
Dronemanden, der her poserer med det albanske landshold forud for opgøret mod Danmark, skaber igen kontroverser. (Foto. Instagram Lorik Cana)

Mens Danmark spiller en vigtig kamp mod Portugal i Braga torsdag aften, brager de to Balkan-nationer Albanien og Serbien sammen på samme tid 3000 kilometer øst for den portugisiske by.

Det opgør er blevet vurderet til at være en 'højrisiko-kamp' efter balladen sidste år i Beograd, hvor de to hold mødtes første gang i Danmarks EM-gruppe.

Her blev kampen afbrudt og i sidste ende aflyst, da en drone fløj ind over stadion med et stor-albansk flag. Det hele udviklede sig til et stort kaos, hvor spillere, fans og sikkerhedsvagter endte i slagsmål.

Landsholdsfodbold - 4. sep. 2015 - kl. 14:39 Albanerne er fuldtallige: Dronemanden er i Danmark

Manden, der startede hele balladen, gik efterfølgende ud på albansk tv og tog ansvaret for episoden. Flere steder i Albanien er han blevet behandlet som en helt, mens han i Serbien - ikke overraskende - er betegnet som en terrorist.

Nu har Ballist Morina, som er navnet på den såkaldte dronemand, skabt overskrifter igen én dag før returopgøret mellem de to nationer.

Flere albanske medier beretter om, at Morina er blevet anholdt af det albanske politi i Tirana onsdag morgen.

Politiet fandt ved en gennemsøgning i hans bil to pistoler, som han ikke havde tilladelse til, samt flere patroner.

Derudover var Morina i besiddelse af 36 billetter til kampen mellem Albanien og Serbien, som spilles i Elbasan. Kampen er for længst udsolgt, og det albanske fodboldforbund udtalte, at de ikke ønskede at se dronemanden til kampen for at undgå ballade.

Morina havde tydeligvis andre planer, da hans navn var trykt på en af billetterne.

Politiet har muligvis afværget endnu en skandale mellem de to nationer, men Morina hævder selv, at han har anskaffet sig pistolen for at beskytte sig selv, da han bliver chikaneret og truet af serbiske nationalister. Det afslørede han i et interview med New York Times, dagen før han blev arresteret.

Dronemanden har dog hele tiden haft en plan om at deltage i Balkan-braget torsdag aften, selvom han var nægtet adgang af det albanske fodboldforbund.

I tirsdags publicerede han en video, hvor han blandt andet sagde, at han havde en overraskelse til den serbiske præsident Aleksandar Vucic, som er inviteret til kampen af den albanske premierminister Edi Rama.

Se også: Olsen i chok: Væmmes over albanerne

- Jeg vil med 100 procents sikkerhed være på stadion mod Serbien. Og jeg har en lille overraskelse til Vucic. Jeg har købt nogle briller til ham, som jeg vil give ham, hvis jeg får muligheden. Hvis de ikke passer til hans ansigt, så kan han bare beholde brillerne som gave, siger Morina i en video på Facebook.

Brille-hentydningen bunder i, at Vucic blev angrebet i Srebrenica tidligere i år, da han deltog i minde-ceremonien i den bosniske by, hvor hans briller gik i stykker.

Den serbiske præsident har ikke anerkendt, at der skete en etnisk udrensning på bosniske muslimer under borgerkrigen i 1990'erne, og nogle af deltagerne ved ceremonien så det som en provokation, at han deltog.

Generelt er sikkerhedsopbuddet enormt op til opgøret mellem de to rivaler.

Landsholdsfodbold - 6. okt. 2015 - kl. 10:48 Skarpskytter på plads til Balkan-brag: Klar til krig - og ny drone!

Der vil være 2000 politibetjente til kampen, og forbundet har lovet det albanske politi at videregive navnene på alle de tilskuere, der køber billetter til opgøret. Derudover vil der være skarpskytter rundt omkring stadion, og en helikopter vil cirkulere rundt i området.

Politiet har også informeret de lokale albanere, der bor tæt på stadion, om, at de ikke skal lukke fremmede ind i deres hjem torsdag aften, og at de skal lukke af for indgangen til deres hustag.

Albanien endte med at vinde den første kamp på skrivebordet, da den internationale sportsdomstol CAS tildelte albanerne tre point, mens serberne fik fratrukket samme point-antal for tilskuerballaden.

20 kommentarer
Vis kommentarer