Forsker: DBU på vej ind i en dødsspiral

DBU synes ikke at have fattet, at spillernes krav om en kollektiv aftale er ultimativt, og derfor styrer unionen mod afgrunden, siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Hvis DBU ikke anerkender og forstår, at landsholdsspillernes krav om en kollektiv aftale er ultimativt, ender konflikten i en dødsspiral, hvor et reservelandshold ikke sikrer Danmark deltagelse ved EM i Frankrig, hvilket betyder svigtende indtægter, som resulterer i et endnu dårligere landshold og endnu færre indtægter.

Det vurderer arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

- I en situation, hvor DBU ikke kan stille med det bedste landshold, som kan kvalificere sig til EM, er unionen ilde stedt. Så har man katastrofen. Så har man dødsspiralen, siger Flemming Ibsen.

Ibsen anser DBU’s ageren i forhandlingerne for at være ejendommelig, idet unionen ikke synes at have fattet, at Spillerforeningens krav om en kollektiv aftale er ultimativt. DBU står svagt over for et sådant krav, og det giver ingen mening at møde det med et andet ultimatum, mener Ibsen.

Se også: Agger: Forhandlinger brudt sammen med DBU

- Det vil blot resultere i et sekunda-landshold, og så kan DBU hurtigt blive en del af noget meget mindre, siger Ibsen.

- Claus Bretton-Meyer har fået mandat til at slippe af med den kollektive aftale, og hvis han ikke forstår modpartens signaler, så kan man ikke forhandle.

- DBU agerer meget amatøragtigt i denne sag, og det er tragisk, siger Flemming Ibsen.

Se også: DBU til modangreb: Spillerforeningen ønsker ingen løsning

Alle er tabere
Det er ikke kun arbejdsmarkedsforskeren, som stiller sig kritisk over for DBU i denne sag. Christian J. Schultz er kommunikationsrådgiver og har mange erfaringer med fodboldverdenen. Han mener, at DBU's strategi er lidt af en falliterklæring.

- Hvis DBU fastholder sit ultimative krav, så er der reelt ikke noget landshold. Alle er tabere i det spil, men DBU vil være den største taber af alle, siger han.

- Det er respektløst over for spillerne, Spillerforeningen og fans i fodbold-Danmark. Det er uhørt, at DBU bare fastholder sit forhandlingsgrundlag, og det fortæller mig, at DBU ikke helt har forstået omfanget af den konflikt, som DBU selv har skabt, siger Christian J. Schultz.

- Det var meget positivt, at DBU i tirsdags meldte ud, at man ville sætte sig til forhandlingsbordet, og at alt var til forhandling. At man så møder op uden faktisk at ville forhandle er fuldstændigt uacceptabelt.

- Man skal huske, at konflikten opstod, da DBU stillede spillerne over for et ultimatum. Det her er et udtryk for mangel på situationsfornemmelse og fornemmelse for, hvor spillerne og Spillerforeningen er. Man har ikke været god nok til at føre dialog med spillerne, siden den nye ledelse tog over i DBU.

Thomas Christensen er den stærke mand i konflikten mellem DBU og landsholdet. (Foto: Ole Frederiksen) Sport og Spil Det endelige opgør: De afgør fodbold-konflikten

Daniel Agger og Nicklas Bendtner er vant til at blive lønnet for at optræde i landsholdsdragten. (Arkivfoto: Lars Poulsen) Landsholdsfodbold - 4. mar. 2015 - kl. 12:06 Sådan gør de i andre lande: Er danske landsholdsspillere forkælede?

Insisterer på kollektiv aftale
DBU meldte 18. februar ud, at forhandlingerne om en ny, samlet landsholdsaftale var brudt sammen. Unionen meddelte desuden spillerne, at de derfor hver især skulle give tilsagn om, hvorvidt de var klar til at gå 17 procent ned i løn og lave en individuel aftale med DBU frem for en fælles ordning.

Spillerne fik deadline til midnat 2. marts til at indgå på DBU 's betingelser, "da vi ellers er nødt til at se bort fra dig på landsholdet til kampene i første halvår af 2015", som DBU skrev til 40-60 spillere.

Spillerne insisterer på en kollektiv aftale, hvilket William Kvist og Lars Jacobsen understregede med indlæg på deres Facebook-profiler. Det fik DBU til at invitere til ny forhandling, men i praksis ønskede unionen på onsdagens møde ikke at fravige ønsket om individuelle aftaler, hvorfor parterne skiltes uden at have nået en aftale. Læs Spillerforeningens reaktion på det her.

Spillerforeningen melder, at de står klar til at genoptage forhandlingerne, når DBU er klar.

1 af 2 Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen mener, at DBU skal være bedre til at forstå spillerens krav. (
2 af 2 Foto: Jens Dresling
28 kommentarer
Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere