Fremtiden er ung: Her er Hareides himmelstormere

Den nye landstræner har signaleret, at Andreas Christensen og Pierre Emile Højbjerg er to af dem, der skal tegne fremtidens landshold

Andreas Christensen og Pierre Emile Højbjerg er to af de unge spillere, som Hareide satser på i sin første kamp mod Island. (Foto: Lars Poulsen)
Andreas Christensen og Pierre Emile Højbjerg er to af de unge spillere, som Hareide satser på i sin første kamp mod Island. (Foto: Lars Poulsen)

I mere end tre måneder har han utålmodigt ventet på dagen. På tidspunktet, hvor han for første gang stod i spidsen for det danske landshold. Et job, han har kaldt det største hidtil i trænerkarrieren.

Tirsdag kl. 17.44 trådte Åge Hareide ind på MCH Arena. Den 62-årige nordmand skridtede fronten af i en sort frakke med DBU-logoet på brystet og så et par helt nye Copa Mundial, kultfodboldstøvlen fra Adidas.

På trods af en smilende, venlig og reflekterende nordmand er der i sandhed ikke meget at smile over i øjeblikket. Det er et landshold i dyb krise, han overtager. Det er et hold uden sejr i ni måneder. Det er et hold, der ikke har vundet seks kampe i træk. Ikke siden 13. juni og 2-0 sejren over Serbien har landsholdet haft noget at juble over.

Men de manglende sejre er ikke noget Hareide har brugt tid på i løbet af de foreløbig to møder, han har holdt med spillertruppen.

En anden ung gut i truppen er 24-årige Martin Braithwaite. Se interview med ham her. (Video: Ersnt van Norde)

Kasper Schmeichel prøver at blive bedre hver dag (Foto: Lars Poulsen) Landsholdsfodbold - 22. mar. 2016 - kl. 20:32 Schmeichel efter pris: Jeg kan stadig udvikle mig

Med hjertet og godt humør
- Vi har slet ikke fokus på, hvad der skete sidste år. Vi tænker på, hvad vi skal gøre fremadrettet. Og så tænker vi på at vinde mod Island. Sejre betyder alt i fodbold, siger Åge Hareide og forklarer, hvad han vil have ud af testkampen mod Island.

- Jeg vil se folk, der spiller med hjertet og viser godt humør på banen, påpeger nordmanden, der siger, han på forhånd har en stor del af sit nye hold klar på papiret.

Inden truppen trænede første gang tirsdag, havde Hareide og Jon Dahl Tomasson, landsholdets nye assistenttræner, holdt et par møder med spillerne. Her har Hareide forklaret sine ideer til, hvordan landsholdet skal spille i fremtiden.

Det handler om at tage lidt flere chancer. Men det handler i højere grad også om at spille mere direkte på den sidste tredjedel af banen. Det er her, nordmanden lægger sin fokus. Han ser ingen grund til at fokusere på den danske defensiv. Den fungerer fint. Til gengæld skal der scores flere mål, samtidig med, at der skal flere spillere i boksen. Og det har han blot to træninger til at få ændret, før ’dommen’ falder torsdag aften.

Den 23-årige Aston Villa-forsvarer Jores Okore er noteret for otte A-landskampe. Se ham her. (Video: Ersnt van Norde)

Helt nyt system
To af dem Hareide satser på, er truppens to yngste spillere – 19-årige Andreas Christensen og 20-årige Pierre Emile Højbjerg.

Det blev han bekræftet i sidste fredag, da han fra tribunen i Gelsenkirchen så det indbyrdes opgør i Bundesligaen mellem de to danskere.

Og nordmanden overlod ingen tvivl efter sin første landsholdstræning. De to bundesligaspillere optrådte på det rigtige hold under hele træningen, når der blev spillet til to mål.

- Det kan godt tænkes, at vi prøver med et tre-mandsforsvar, siger den nye landstræner.

Andreas Christensen optrådte også først til højre i et tre-mandsforsvar og siden på den defensive midtbane foran et fire-mands forsvar.

- Det passer mig fint at spille i et tre-mandsforsvar. Det har jeg gjort flere end ti gange i sæsonen i Gladbach, hvor jeg synes, det har fungeret meget fint, forklarer Andreas Christensen, der heller ikke er afvisende overfor en rolle som det defensive anker på midtbanen.

- Dér har jeg spillet flere gange, og det kan bestemt også være en mulighed for mig, påpeger han.

Mange får chancen
Pierre Emile Højbjerg får også en central rolle på fremtidens landshold. Først centralt på en fem-mands midtbane, siden skubbet ud til højre, da midtbanen blev reduceret til fire mand.

- Det er spændende med nye impulser. For os er det vigtigt at lære hinanden at kende på banen og overholde de aftaler, vi indgår, forklarer Pierre Emile Højbjerg.

Det kan godt være, Hareide har sit nye hold klar, men han lægger også op til, at mange i truppen får chancen i de to kampe mod Island og Skotland. Han vil gerne se, hvad de har at byde på.

- Det kan sagtens tænkes en del spillere får chancen for at vise, hvad de kan. Det vigtigste for mig er at finde dem, som passer bedst sammen, påpeger han.

Landstræner Åge Hareide fortæller lidt om sine forventninger, før den første landskamp mod Island:

12 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere