Grattis Sverige!!! Her er europamestrene

Sverige er europamestre for U21-landshold efter finalesejr på straffespark mod Portugal

Her er de svenske Europamestre (Foto: AP)
Her er de svenske Europamestre (Foto: AP)

I 1948 vandt Sverige guld ved fodboldturneringen ved OL i London. 67 år efter kom nationens anden fodboldtitel i hus, da det svenske U21-landshold slog Portugal i finalen ved U21-EM med 4-3 efter straffesparkskonkurrence og 0-0 i ordinær tid.

På forhånd var Sverige regnet som turneringens dårligste hold, men åbningssejren mod Italien viste sig ikke at være en enlig svale.

I finalen var det godt nok Portugal, der startede som lyn og torden, men tættere på end et hug på overliggeren fra anfører Sergio Oliveira kom man ikke, og efterhånden fik svenskerne taget brodden af Portugal, der ikke kom til lige så mange chancer som i 5-0-massakren i semifinalen mod Tyskland.

Se også: Storklubs sidste ønske: Giv os dansk U21-profil

Efter pausen kom Sverige bedre med, men topscorer John Guidetti misbrugte tre muligheder for at blive matchvinder, og da Portugal heller ikke kunne score i den anden ende måtte kampen ud i forlænget spilletid.

Her havde Sverige mest at skyde med, men begge hold virkede trætte efter en lang sæson og en lang turnering. Det var derfor helt naturligt, at kampen gik i straffesparkskonkurrence, og her viste Sverige sig stærkest, selvom fjerde spark blev brændt. Matchvinder blev keeper Patrik Carlgren, der flot reddede tredje og femte spark.

Sverige er europamestre efter straffesparkskonkurrence (Foto: AP)
Sverige er europamestre efter straffesparkskonkurrence (Foto: AP)
 

Hjemme i Danmark kan landstræner Jess Thorup sidde og tænke tilbage på, at det lige så godt kunne være blevet til dansk guld. I marts spillede man uafgjort 0-0 i Portugal, mens det ugen inden EM blev 2-2 mod Sverige, men i semifinalen var Sverige altså klart stærkere end Danmark.

Finalens eneste ’danske’ bidrag var FC Københavns Ludwig Augustinsson, der spillede en god kamp som venstre back og scorede på svenskernes tredje straffespark, mens FC Midtjyllands Kristoffer Olsson og Randers’ Mikael Ishak måtte se hele triumfen fra bænken.

Se også: Efter dansk kritik: Ti stille, så ordner vi resten

Tiden vil vise om de nye svenske navne med tiden bliver lige så store navne som Gunnar Gren, Gunnar Nordahl og Nils Liedholm var det i sidste årtusinde, hvor de gik under navnet Gre-No-Li efter guldet i 1948.

Foreløbig skal de svenske spillere hyldes i Stockholm onsdag, hvor de mellem 16 og 18 skal køres i åben bus til en åben fest, hvor alle svenskere er inviteret i stil med Danmarks fest i 1992.

Se Portugals hug på overliggeren:
U21-finale: Hvilket frisparksdrøn

82 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i fodbold
Seneste i fodbold
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen