Hånes af legenden inden EM-finale: 'I er kun på Serie 5-niveau'

Den hollandske EM-vinder i fodbold på herresiden Arnold Mühren giver ikke meget for kvindefodbolden og sine egne, som får hug inden finalen mod Danmark

Kvindefodbold har aldrig været så populært og debatteret i Danmark, som i løbet af de seneste uger. Det skyldes den danske succes ved EM, der nu byder på en fantastisk finale mellem de rød-hvide og tulipanværterne fra Holland.

I netop Holland bliver fodbolden også debatteret lystigt.

Nu blander en EM-vinder fra 1988 sig så i den aktuelle debat om niveauet på kvindefodbolden - eller mangel på samme - hvis man spørger Arnold Mühren. Han er ikke just begejstret for kvindefodbold, og særligt ikke hans landskvinder, som ellers nyder stor succes og roser. Men altså ikke fra Mührens mund.

Over for det hollandske medie Telegraaf er kritikken krads som en kløpind med pigge på.

- Hvis du satte det hollandske kvindelandshold over for et Serie 5-amatørhold, ville de stadig få store problemer, siger Mühren først og fremmest til Telegraaf om sine landsmænds niveau.

Her stopper Mührens kritik dog ikke. For han mener ikke, at kvinderne på nogen parametre kan måle sig med mændene i fodboldens verden. Den påstand kommer i kølvandet på, hvordan fodboldkvinder ville klare sig, hvis de skulle spille mod mænd.

- Mænd er meget hurtigere og stærkere end kvinder. Derfor ville kvinder ikke kunne klare sig mod mænd. Duelstyrke og løbekapacitet er rodfæstet i mænd, siger Mühren.

doc6w370bc2qd01lqua0dbe.jpg 

'Over mit lig'
Mühren mener, at herrefodbolden er mere brutal end kvindefodbolden overhovedet kan blive. Og dér ligger den afgørende forskel på kvinde- og herrefodbold, mener han.

- Det er endnu mere fysisk med spark og glidende tacklinger. Jeg ville gerne se kvinderne stå imod det. Mændene er bare hurtigere. De har også en anden mentalitet. Den siger, 'det er over mit lig', når de er på banen. Hvis kvinderne skulle konkurrere mod mandlige amatører, ville de ikke vinde. Men de ville heller ikke tabe 20-0.

Den hollandske kommentator René van der Gijp, siger ifølge Telegraaf, at det er 'vanvittigt', at nogle mennesker laver sammenligninger mellem kvinde- og herrefodbold.

- Det er helt ude i hampen. Den første scoring af Holland i semifinalen var på et vanvittigt højt niveau. Og der hørte man flere sige, at 'det ville være en fremragende scoring på herresiden også'. Hvad handler det om? Jeg forstår det ikke.

Berry van Aerle, der ligesom Mühren var en del af herrernes EM-guldvinderhold fra 1988, går imod sin tidligere holdkammerat. Han mener, at kvinderne viser højt niveau. Måske endda højere end det niveau, herrerne leverede i 1988.

- Vi tabte point på vejen mod finalen i 1998, og kvinderne har vundet alt indtil videre. Hvis du ser udelukkende på den sportslige præstation, kan man godt sammenligne deres bedrift med vores i 1988, siger Aerle til Telegraaf.

doc6w37cap4e07vyd15hdq.jpg 

Dansk sviner til kvinderne
Der er rigeligt at debattere i hollandsk fodbold i disse tider. Især på herresiden. Her er der kæmpekrise hos 'Oranjes' sejrsvante mænd. EM 2016 i Frankrig var ganske sensationelt uden hollandsk deltagelse, og Arjen Robben og co. ligger aktuelt kun på en tredjeplads i gruppe A.

Så måske er det derfor, at Mühren er lidt ond i sulet over kvindernes succes?

Den hollandske kvindefodbolddebat kommer i øvrigt i kølvandet på den danske. Herhjemme blev debatten antændt af forfatteren og kulturskribenten Jeppe Krogsgaard Christensen, der i en klumme bragt i Berlingske blandt andet har skrevet:

- At opleve kvindelandsholdet på tv er lidt som at overvære en skolekomedie kommenteret, som var det en ballet på Det Kgl. Teater. Eller som om nogen havde sat Nordkoreas talskvinde - overdrivelsernes mest absurde symbol – i kommentatorboksen. Deres niveau er ikke over det, der findes i serie 2 eller 3 i Fælledparken, skriver Jeppe Krogsgaard Christensen, som Ekstra Bladet ikke har kunnet få fat i til en uddybende kommentar.

Til gengæld har Jens Rebensdorff, journalist og klummeskribent på Berlingske, støttet op om sin skribentkollega:

- Jeg må erkende, at jeg selv om jeg gerne ville se kvindefodbold, så opstår der desværre et dilemma, når jeg så tænder for tv’et. For uanset de gode intentioner, den øgede medietid og alverdens kommissioner med prominente kvinder i spidsen, så er kvindefodbold bare ikke spændende at se på.

Søndag klokken 17 spiller de danske kvinder EM-finale mod Holland.

Quiz EM-kvinder i Skolefodbold

Sådan har du ikke set EM-stjernerne før: Kan du genkende dem?

Frustrerede EM-kvinder: Hvis vi var herrer, ville det være noget andet 

Holland provokerer: Vi er det bedste hold ved EM

Skanning afslører: EM-helt ramt af sportens værste skade