Han er større end Flemming Toft og Gunnar 'Nu'

Danskerne har stemt Svend Gehrs ind som danmarkshistoriens største sportskommentator

Svend Gehrs er brugernes foretrukne kommentator. (Arkivfoto: Kristian Linnemann)
Svend Gehrs er brugernes foretrukne kommentator. (Arkivfoto: Kristian Linnemann)

Det er ti år siden, Svend Gehrs gik på pension fra en lang karriere som fodbold-kommentator.

Og det er endnu længere siden, han havde sin storhedstid som folkekær kommentator til landsholdets kampe i firserne.

Alligevel valgte et flertal i Ekstra Bladets afstemning onsdag at stemme på ham som 'Danmarks største sportskommentator' foran andre koryfæer som Flemming Toft og Gunnar 'Nu' Hansen.

Og det er Gehrs selv meget beæret over.

- Det kan jeg da kun være glad for. Jeg ville da være et skarn ellers. Jo, det er jeg skam stolt over, siger Gehrs, da Ekstra Bladet fanger ham torsdag.

Han tilskriver landsholdets succes i firserne som den væsentligste årsag til, at han huskes for så meget godt.

- Det var mit store held, at jeg var med i den epoke, hvor dansk fodbold opnåede, hvad vi alle sammen havde håbet på og drømt om. Sepp-epoken betød et internationalt gennembrud. Og det var jeg med til hele vejen. Derfor blev jeg et synonym med den tid. Og der var sgu mange højdepunkter, siger han og griner.

En helt ufattelig beskrivelsesevne
Han debuterede selv som journalist ved VM i England i 1966 som journalist for Ekstra Bladet, inden han et par år senere skiftede til Danmarks Radio. Her mødte han manden, der var forbilledet og idolet, da Gehrs selv var en dreng, Gunnar 'Nu' Hansen.

- Han var mit barndomsidol. Første gang jeg blev konfronteret med ham var jo i radioen. Og da jeg første gang trådte ind i Idrætsparken, vidste jeg allerede, hvordan der så ud, selv om jeg aldrig havde set det før. Så god var han til at beskrive det i radioen. Det var en helt ufattelig beskrivelsesevne, og han lærte mig en fantastisk masse. Blandt andet om disciplin i forberedelsesfasen, fortæller Gehrs.

Tofts EM-finale: Elkjær satte ild til min taske

Det er først og fremmest landskampene fra firserne, de danske fans husker Gehrs for.

Men han var også med mange andre steder, inden gennembruddet kom på Wembley i 1983. Eksempelvis i Argentina fem år tidligere, da det sydamerikanske land afviklede VM - og vandt turneringen selv.

Det står stadig som et af højdepunkterne i en ellers afvekslende og spændende karriere, fortæller han.

- Det var meget overvældende, deres setup omkring især deres egne kampe. Jeg havde aldrig oplevet noget lignende og fik da også næsten et chok, da de sprøjtede al den konfetti ud over banen. Det hele blev pakket ind i det. Så gjorde det selvfølgelig heller ikke noget, at de (det argentinske landshold, red.) spillede godt, siger han og tilføjer, at det var i forlængelse af netop den slutrunde, at en livslang kærlighed til Tottenham Hotspur begyndte.

'Kun en vej for mig'
- Tottenham købte jo Osvaldo Ardiles efter VM. På det tidspunkt var det usædvanligt, at engelske klubber købte udlændinge. Ardiles havde spillet virkelig godt til VM. Han blev min foretrukne spiller i hele turneringen, og da de så købte ham, var der kun en vej for mig, siger Gehrs.

Ellers er det landsholdets kampe under Sepp Piontek, der fylder mest i hukommelsen.

- Da vi kvalificerede os til en slutrunde, EM i Frankrig i '84. Alene det at vi kvalificerede os var i sig selv noget enestående dengang. I Sepps periode var der det ene højdepunkt efter det andet. Vi slog den ene nation efter den anden, og der var altså mange sjove skridt på vejen. Det var alt sammen noget, jeg havde drømt om som knægt. Normalt havde det været sådan, at vi (landsholdet, red.) spillede to-tre gode kampe om året. Og det var som regel i kampe, hvor det ikke i gjaldt noget.

Toft om kritik: Jeg er ikke ekspert

- Men pludselig begyndte vi at opnå resultater i kampe, hvor der faktisk var noget på spil. Det gjorde indtryk på alle.

- Den bedste af dem alle er stadig Sovjet-kampen (Grundlovsdag i 1985, red.). Den havde alt, hvad en stor kamp skal have. Fremragende vejr, en kvalificeret modstander, der blev ved og ved og ved med at komme. Og vi kom hele tiden igen, siger han.

Da havde landsholdet allerede imponeret med semifinalepladsen ved EM året før. En plads der blev opnået efter en legendarisk kamp mod Belgien, som Danmark vandt 3-2.

- Selvfølgelig er den kamp også en, jeg husker. Vi var jo nede i sækken og fik snøret den op og kom igen. Den kamp havde så meget også. Der var rivaliseringen mellem danskerne i belgisk fodbold og deres klubkammerater. Det gav et ekstra aspekt. Der var jo flere onde episoder i kampen, husker han.

'Djævelsk gode kommentatorer'
Selv om Gehrs efterhånden er blevet 74 år, er passionen for fodbold ikke blevet mindre. Fra hjemmet i Vallensbæk ser han fortsat meget fodbold.

- Jeg ser meget. Men jeg er nået dertil, hvor jeg vælger mine ting. Jeg er blevet rigtig god til at vælge fra. Der er jo et kæmpe udbud, så man bliver helt firkantet i hovedet. Man skal jo have fem fjernsyn for at følge med i det hele. For mig handler det i høj grad om spansk fodbold. Jeg vil gerne se Real Madrid og Barcelona og Celta Vigo på grund af Michael Krohn-Dehli.

- Men jeg følger også gerne med i engelsk fodbold. United, Liverpool, Arsenal og selvfølgelig Tottenham.

- Hvad mener du om niveauet blandt kommentatorer i dag?

- Det er en djævelsk masse gode kommentatorer, som virkelig har sat sig godt ind i deres stof. Det er tydeligt at høre, hvordan de er velforberedte. Du må ikke spørge mig, hvordan jeg kan høre det. Det er ud fra min egen erfaring. Det er meget sjældent, jeg møder en kommentator, der er uforberedt, siger Svend Gehrs.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter