Harald var datidens Agüero: Danmark kunne have vundet VM

Danmark havde verdens bedste angriber i 1966, hvor vi endda havde to målmonstre

Eks-holdkammeraten hylder 'Guld-Harald'. (Video: Mårten Damgaard)

Danmark vandt i 1992 europamesterskabet i fodbold, men spørgsmålet er, om Danmark også kunne have været verdensmestre?

Tilbage i 1966 var chancen der med nu afdøde Harald Nielsen i spidsen.

- Vi havde i hvert fald et godt hold og kunne have stillet med verdens bedste angriber i Harald Nielsen, der havde været topscorer to år i træk i Sere A, og som kunne gå ind på Chelseas hold i dag, siger forfatteren Joakim Jakobsen til Ekstra Bladet.

Joakim Jakobsen, der i 2009 skrev bogen 'Guld Harald' husker, at Danmark havde mere end en stærk angriber.

- Vi havde også Ole Madsen fra Sparta Rotterdam, der som stationært målmonster ville passe til The Championship og Burnley i dag, siger Jakobsen.

- Det gør lidt ondt at tænke på, hvad det kunne være blevet til i 1966, for vi kunne have stillet med verdens farligste angreb, siger Jakobsen.

Harald Nielsen er det største fænomen nogensinde i Danmark, mener Joakim Jakobsen (Foto: Polfoto) Kendte På Zlatan-hylden: Harald var Laudrup x Seebach x Helmig

Han kalder det tåbeligt, at Danmark ikke var med VM i 1966.

- Vi kunne have stillet med et enormt godt hold med stamme fra sølvårgangen fra 1960, og det var en af de dårligste VM-slutrunder, der har været, for flere af de store nationer havde dårlige årgange, siger Jakobsen.

Skal forfatteren sammenligne Harald Nielsen med en spiller fra nutidens fodbold, så falder valget på argentinske Sergio Agüero fra Manchester City.

- Harald mindede lidt om Sergio Agüero. Han var utrolig hurtig i opfattelsen af rummet omkring sig. Han skar ind i bolden og skærmede den væk og sparkede i en bevægelse. Han vidste hele tiden, hvor brikkerne omkring ham var, siger Jakobsen.

Sergio Agüero ved med Argentina i VM-finalen sidste år (Foto: AP)
Sergio Agüero ved med Argentina i VM-finalen sidste år (Foto: AP)
 

Harald Nielsen var en af dem, som Allan Simonsen så op til som ung (Foto: Rasmus Baaner) Landsholdsfodbold - 12. aug. 2015 - kl. 09:34 Allan Simonsen sørger: Så stor var Guld-Harald

Bolognas hjemmeside hylder Harald Nielsen en sidste gang (Foto: Camilla Stephan) Italiensk fodbold - 12. aug. 2015 - kl. 11:46 Bologna mindes Guld-Harald: Farvel mester

- Når folk siger, at det er en anden tid, og fodbold dengang er ikke som i dag, så er det rigtigt, men lige her omkring Harald, der havde han altså noget, der også ville virke i dag. En fornemmelse for, hvor målet stod, og hvad der var af forhindringer. Noget som kun ganske få havde, og så kunne han altså klappe til den med begge fødder, siger Jakobsen.

Vil man mindes den gamle storspiller, så er intet bedre end at sætte et nummer fra starten af 90'erne på.

- Haralds svigerinde er jo Anisette, og hun sang 30 år efter OL 'Vær folkets stjerne i nat' ved Parkens åbning. Det er ejendommeligt, for der jo ingen, den sang passer bedre på, end den gjorde på Harald og det håb, der var omkring landsholdet i 1960, siger Jakobsen.

VM i 1966 blev i øvrigt vundet af England, mens Danmark ikke ville spille med og imod spillere, der fik penge for deres fodbold, og derfor var Danmark slet ikke med ved slutrunden.

I EKSTRA (og i dagens papiravis) kan du læse et langt interview med Joakim Jakobsen, der fortæller, hvor stor Harald Nielsen var, og hvordan det var at skrive bogen med Guld-Harald.

24 kommentarer
Vis kommentarer