Hareide støtter Abu Dhabi-tur: For meget med regnbue-kampagne

Den danske landstræner understreger, at det er vigtigt at tage hensyn til menneskelige rettigheder, men nordmanden mener også, at man skal passe på med at blande sport og politik for meget sammen

For første gang i fem år har DBU sendt et kombineret liga- og U21-landshold på en vinter-træningslejr. En god mulighed for landstræner Åge Hareide at se nærmere på emner til VM-slutrunden til sommer og for fremtiden.

Men det har vakt opsigt, at DBU valgte at sende Hareide og co. til Abu Dhabi i De Forende Arabiske Emirater, der er berygtet for at overtræde menneskerettigheder i landet.

Blandt andet bliver systemkritikere fængslet og tortureret, migrantarbejdere lever under slavelignende forhold og homoseksuelle bliver forfulgt.

Og derfor kan det virke som et paradoks, at DBU vælger at rejse til et land, der undertrykker mange af dens borgeres rettigheder, når unionen selv gør meget for at informere og bekæmpe uligheder og diskrimination.

Landstræner Åge Hareide understreger da også, at det er vigtigt, at man tager hensyn til menneskelige rettigheder. Men han bedyrer også, at man skal passe på med at blande politik og sport alt for meget sammen.

- Vi skal tage hensyn, men så kan man også spørge sig selv om, hvor man kan rejse hen til så? Skal vi deltage ved VM i Rusland? Selvfølgelig skal vi informere så meget som muligt, men man skal passe på med at blande tingene så meget. Risikoen er, at fodbolden bliver et talerør for alt muligt.

- Det skal man være forsigtig med, men vi skal helt sikkert informere vores spillere om tilstanden i det pågældende land, så de er opdateret på emnerne. Jeg tror, at folk kan blive oplyste og forstå situationen, selvom vi vælger at rejse. Det vigtigste er oplysningen, og det bliver også situationen, når VM kommer til at blive afholdt i Qatar, siger Åge Hareide i et interview med Fottballskanalen.

Sidste år valgte DBU og Spillerforeningen at køre en kampagne mod homofobi i fodbold, hvor landsholdets anfører, Christian Eriksen, blandt andet bar et regnbue-anførerbind i en testkamp mod Sverige.

Der var også tale om, at ligalandsholdets anfører i Abu Dhabi skulle gøre det samme, men det droppede man fra DBU's side.

- Det blev for meget. Vi skal ikke blive et ensidigt talerør for regnbue-farven og den type af emner. Vi har gjort opmærksom på det, og det er vigtigt, men fodbolden skal favne alle type mennesker. Vi kan støtte en sag den ene dag, en anden sag den anden. Men det er fodbolden, som er vores primære mål. Det er det, vi arbejder med. Via fodbolden når vi ud til mange mennesker, og det vigtigste er, at vi udvikler unge drenge og piger, som kan blive gode ambassadører, siger Åge Hareide.

Danmark spille senere i dag testkamp mod Sverige på træningslejren i Abu Dhabi.

DBU-formand sender landshold til nation, som bomber børn

Danmark møder Sverige i testkamp før VM i fodbold

Hareide på hospitalet i Dubai: Risikerer operation