Hareides hovedpine: Hvordan bliver der plads til Bendtner?

Åge Hareide har mange mulige angrebskombinationer med de spillere, han har til rådighed – det ligner et tremands-angreb mod Polen

- Nicklas Bendtner er kommet ind i truppen med meget positiv energi, lyder det fra Åge Hareide. Her scorer angriberen et drømmemål mod Molde. Video: AP/SNTV

Åge Hareide stikker hånden i sidelommen på den sorte Hummel-dragt og hiver sine notater frem.

Han noterer flittigt og justerer i notaterne. Landstræneren er i gang med at finde opskriften på at knække Polen. For ti måneder siden tog polakkerne mildest talt fusen på Hareide. De spillede afventende, stod kompakt og satsede på omstillinger mod Danmark på hjemmebanen i Warszawa.

Bendtner erkender: Det var en stor fejl

- Vi var måske lidt naive i Polen. Derfor handler om at finde den rigtige balance på holdet. Vi må sørge for, at Polen ikke får muligheder for at spille kontrafodbold på os, forklarer Åge Hareide, der primært har fokus på, hvordan Danmark skal nedbryde den kompakte polske defensiv.

- Vi er på hjemmebane i en kamp, hvor vi skal vinde. Derfor er det helt naturligt at tænke på vores angrebsspil. Vi kommer ingen vegne, hvis vi stiller os ned i Parken for at forsvare os. Derfor må vi angribe med alt, hvad vi har, men vi må også gøre det med omtanke, forklarer han.

Hareides hovedbrud
Men mange spørgsmål melder sig for landstræneren før kampen, der reelt kan afgøre Danmarks VM-skæbne: Skal Nicolai Jørgensen spille som central angriber eller på venstrekanten? Skal Nicklas Bendtner spille fra start eller affinde sig med en jokerrolle på bænken?

Skal Viktor Fischers enorme energiniveau bruges fra start? Er Andreas Cornelius skarp nok til at spille fra start? Har Kasper Dolbergs skæve sæsonstart nogen betydning for spilletid? Er Pione Sisto et alternativ til startformationen?

Den endelige angrebskonstellation mangler stadig for Åge Hareide, som ikke kan garantere Nicklas Bendtner en startplads. Foto: Lars Poulsen
Den endelige angrebskonstellation mangler stadig for Åge Hareide, som ikke kan garantere Nicklas Bendtner en startplads. Foto: Lars Poulsen

Det mest centrale spørgsmål landstræneren skal tage stilling til er dog: Skal Danmark spille med et to eller tremands-angreb mod Polen?

Åge Hareide har rigtig mange offensive kombinationsmuligheder, når han skal sammensætte sit angreb.

- Vi skal arbejde med at finde den bedste angrebskonstellation, siger Åge Hareide, der vil spille med enten to eller tre i forreste linje.

Vil helst spille centralt
Den helt store udfordring for landstræneren bliver placeringen af Nicolai Jørgensen, der med sikkerhed kommer til at spille mod Polen.

- Jeg føler mig bedst tilpas som central angriber, som også er positionen, jeg spiller på klubholdet. Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, jeg lige så gerne vil spille på kanten. Men der er selvfølgelig taktiske hensyn, som man af og til tager højde for, siger Nicolai Jørgensen, der hilser den skærpede konkurrence velkommen i landsholdsregi.

EM-kvindernes hemmeligheder: Flugt fra Taliban og holdfoto med Messi

Opgaven for Hareide bliver at få plads til enten Andreas Cornelius eller Nicklas Bendtner, fordi de kun kan spille centralt.

Det vil skubbe Nicolai Jørgensen ud på kanten, hvis Danmark spiller med tre i angrebet. Muligheden er også et to-mandsangreb med Nicolai Jørgensen og Andreas Cornelius, som det så ud under tirsdagens åbne træning på Helsingør Stadion.

- Nicklas Bendtner er kommet ind i truppen med meget positiv energi. Det er dejligt at se, han er glad for at være her. Han har enorm erfaring og en fantastisk målstatistik. Det kan få stor betydning for os, siger Åge Hareide, der glæder sig over Viktor Fischers klubskifte med spilletid i Mainz.

Samme attitude
- Viktor er en type med enorm energi. Det er dejligt at have ham tilbage. Han er med sit humor og positive energi vigtig for vores hold, forklarer landstræneren.

Det er første gang i år Viktor Fischer er med, efter han røg ud i kulden i hans daværende klub Middlesbrough. Nu har han fået en ny start i håbet om at få karrieren tilbage på sporet.

Viktor Fischer er et velkomment grinende ansigt i landsholdslejren. Foto: Lars Poulsen
Viktor Fischer er et velkomment grinende ansigt i landsholdslejren. Foto: Lars Poulsen

- Det er helt retfærdigt jeg først er kommet med igen nu. Jeg har ikke spillet, og så kan jeg ikke forvente at være på landsholdet.

- Logisk set rykker jeg lidt tilbage i hierarkiet, når jeg ikke har været med. Men jeg kommer som den samme spiller og med den samme attitude. Jeg vil arbejde hårdt og kæmpe for, at jeg skal spille, siger Viktor Fischer, der kan bruges på både højre- og venstrekanten og som andenangriber i et tomands-angreb.

Hareides mange muligheder
Åge Hareide spiller enten med to eller tre mand i angrebet mod Polen. Han har truffet beslutningen, men vil endnu ikke afsløre den. Her ser vi på nogle af mulighederne, specielt hvis det ender med tre mand i forreste linje som det kunne tyde på, fordi holdet på det seneste har haft størst succes med den formation.

Højrekanten

1. Viktor Fischer

Han er venstrebenet. Det vil være en fordel han kan trække ind i banen for at afslutte.

2. Pione Sisto

Han er bedst på højrekanten. Han kan udfordre og har hurtige fødder. Bliver nok en joker på bænken.

3. Kasper Dolberg

Det er en lidt uvant position for ham. Men landstræneren har nævnt ham som en mulighed på den plads

4. Christian Eriksen

Det virker ikke som en realistisk løsning, fordi landstræneren foretrækker hans mange kvaliteter kommer til udtryk centralt i banen

Venstrekanten

1. Nicolai Jørgensen

Åge Hareide har brugt ham en del i den position. Det kan blive en gentagelse, hvis Danmark har tre i front. Han kan trække ind i banen og afslutte.

2. Viktor Fischer

Efter skiftet til Mainz er det her han har optrådt i de to første kampe. Han er venstrebenet og er tryg ved pladsen.

3. Christian Eriksen

Han har optrådt her mange gange i landsholdsregi, men landstræneren ser ham helst i en central position, hvor han er mest med i spillet.

4. Pione Sisto

Han har farten og evnen til at udfordre. Han kan sagtens spille i den position.

Angrebet

1. Nicolai Jørgensen

Han spiller positionen på klubholdet med stor succes. Og det er her han helst vil spille.

2. Andreas Cornelius

Han er en udpræget boksspiller. Han er startet på bænken de to første kampe i sin nye klub.

3. Nicklas Bendtner

Han blev efterudtaget, men formen er fremragende og selvtilliden er I top. Det ligner en jokerrolle til ham.

4. Kasper Dolberg

Han er kommet lidt skidt i gang med den nye sæson og har endnu ikke scoret. Han står ikke forrest i køen


Rygtet væk i gigantisk handel: Nu taler Dolberg om storklub-bud

Ekstra Bladet i Trondheim: Her er Bendtners nye liv