Historiske Danmark: Se tallene for verdens bedste defensiv

Danmark er suverænt den nation, hvor der er scoret færrest mål mod i 2018 – kun to gange er Kasper Schmeichel blevet passeret i år

- Hvis vi ikke spiller godt, skal vi altid kunne spille til nul og derved få ét point, mener landstræner Åge Hareide. Foto: Lars Poulsen.
- Hvis vi ikke spiller godt, skal vi altid kunne spille til nul og derved få ét point, mener landstræner Åge Hareide. Foto: Lars Poulsen.
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

CARDIFF (Ekstra Bladet): Det kan godt være det danske landshold ikke spiller sprudlende offensiv fodbold og scorer mål på samlebånd. Det har 2018 i hvert fald dokumenteret.

Når Åge Hareides mandskab har scoret to mål i samme kamp, hvilket er sket tre gange i år, har der været tale om en målfest.

Men det har ikke betydet så meget, at Christian Eriksen & Co. blot har formålet at score 10 mål i årets 11 landskampe. For Danmark har haft en historisk jerndefensiv uden sidestykke.

I 2018 har Danmark været den fodboldnation, hvor der er scoret færrest mål imod. Glem vikarlandskampen mod Slovakiet. Den er ikke med i regnskabet, fordi Åge Hareide ikke stod i spidsen for holdet i den kamp.

Glem alt om Frankrig, Belgien, Spanien, Brasilien, England og alle de andre store fodboldnationer.

Danmark har i år haft verdens bedste defensiv.

Kun ét mål i åbent spil
De kolde fakta viser, at Kasper Schmeichel blot er blevet passeret to gange i løbet af to kampe. Kun én gang i år er der scoret mod ham i åbent spil. Det var Mario Mandzukic fra Kroatien. Han udlignede til 1-1 i 1/8-finalen ved VM. Den anden scoring faldt på straffespark efter en VAR-kendelse mod Australien. I de ni øvrige landskampe har Kasper Schmeichel holdt buret rent. En imponerende bedrift for modstanderne har trods alt været: Chile, Sverige, Mexico, Peru, Frankrig, Wales, Irland, Østrig og Panama.

- Hvis vi ikke spiller godt i en landskamp, skal vi altid kunne spille til nul, siger Åge Hareide, der har skabt et stærkt og solidt fundament med sin pragmatiske tilgang til spillet.

Danmark står før årets to sidste landskampe med en statistik, der siger fem sejre og seks uafgjorte. Åge Hareides mandskab er tilmed ubesejrede 22 kampe i træk.

Nordmanden startede med et tre mandsforsvar, men skiftede allerede i løbet af hans første år som landstræner til fire mand i bagkæden, fordi det var det spillerne følte sig mere trygge med.

Nu har Henrik Dalsgaard, Simon Kjær, Mathias Zanka Jørgensen og Jens Stryger Larsen de seneste fire kampe udgjort det defensive fundament, men nu bliver en af de vigtigste brikker fjernet, efter som Simon Kjær har meldt afbud.

Jon Dahl Tomasson og Åge Hareide har valgt, hvem der skal afløse Simon Kjær i det centrale forsvar. Navnet vil de endnu ikke ud med, men det ligger til Andreas Christensen. Foto: Lars Poulsen.
Jon Dahl Tomasson og Åge Hareide har valgt, hvem der skal afløse Simon Kjær i det centrale forsvar. Navnet vil de endnu ikke ud med, men det ligger til Andreas Christensen. Foto: Lars Poulsen.
 

Anføreren er vokset
Netop anføreren mener Åge Hareide har haft stor betydning for den måde Danmarks defensiv har udviklet sig på, fordi det ikke har haft den store betydning, hvem Simon Kjær har haft som makker. Alle er faldet ind i rytmen ved siden af ham.

- Simon har haft en stor sæson for os og Sevilla. Han er vokset ind i anførerrollen på en fantastisk måde. Han er anfører med sin tilstedeværelse. Og netop den tilstedeværelse er måske det sværeste at erstatte, mener Åge Hareide.

Han er ikke bekymret for, at der nu skal puttes en anden ind i bagkæden som Zankas makker.

- Alle spillere her har erfaringen og har spillet kampe i vores forsvar. Jeg tror, ham der får chancen vil vokse i den rolle. Det er også en chance for at vise sig frem. Og netop det handler fodbold jo om, siger landstræneren, der har besluttet sig, hvem der skal afløse Simon Kjær, men han sætter endnu ikke navn på. Andreas Christensen ligner afløseren.

- Da vi startede for to et halvt år siden var vi et usikkert hold, fordi Danmark havde kikset flere slutrunder. Vi kunne mærke spillerne var bange for at lave fejl alle steder på banen. Det har vi fået ændret, fordi vi har en stærk tro på det vi gør er det rigtige, supplerer assisterende landstræner Jon Dahl Tomasson.

Åge Hareide og Simon Kjær i stor omfavnelse efter 1-0 sejren over Peru ved VM. Anfører Simon Kjær har spillet en markant rolle i, at Danmark kun har lukket to mål ind i hele 2018. Foto: Lars Poulsen
Åge Hareide og Simon Kjær i stor omfavnelse efter 1-0 sejren over Peru ved VM. Anfører Simon Kjær har spillet en markant rolle i, at Danmark kun har lukket to mål ind i hele 2018. Foto: Lars Poulsen
 

Succes er selvforstærkende
Simon Kjær har – sammen med Kasper Schmeichel - været omdrejningspunkterne i landsholdets imponerende defensiv i 2018.

Men nu skal Danmark klare sig uden anføreren, der har meldt afbud med en skade. I øvrigt den blot tredje landskamp han går glip af på to et halvt år med Åge Hareide i spidsen for holdet.

- Det føles fantastisk at være en del af det forsvar, der har gjort det så godt. Det er altså enestående tal selv blandt holdene i verdenstoppen. Vi kan være stolte af det defensive arbejde, og jeg er som anfører helt utroligt stolt af vores præstationer generelt i 2018, siger Simon Kjær til Ekstra Bladet.

Som en del af forklaringen på det bomstærke defensive fundament, forklarer han:

- Vi har en tryghed i systemet, der gør, at selv om der er blevet skiftet lidt ud ved siden af mig, så forstår alle Åges system og hans principper. Vi arbejder benhårdt i den samme retning.

- Jeg synes, vi har udviklet os meget, fordi vi kan stå komfortabelt som hold i både højt og lavt pres, og så er succes selvforstærkende, siger Simon Kjær.

Anfører fremhæver også mentaliteten som en væsentlig forklaring på, at Danmark er ubesejrede i 22 kampe.

- Vores vilde stime uden nederlag skyldes, at Åge altid siger til os, at resultatet er vigtigt af testkampe, for de også tæller til verdensranglisten. Vi ved jo, at vores placering på verdensranglisten betyder, at jo højere, vi ligger, jo bedre seedning får vi. Det er ekstra motivation, ligesom det er ekstra motivation, at vi har nogle fantastiske statistikker at forsvare - det med at være ubesejrede og med de mange cleansheets, fastslår Simon Kjær, der altså må se de to landskampe mod Wales og Irland hjemme i Sevilla.

Så mange mål har de ti bedste nationer lukket ind

Danmark er suverænt det landshold blandt de ti bedste nationer på FIFA-ranglisten, der i 2018 har lukket færrest mål ind. Her er oversigten over, hvor mange mål de forskellige nationer har lukket ind samt placeringen på ranglisten i parentes. De ti lande er rangeret efter, hvor mange mål de har lukket ind i 2018:

Danmark (10): To mål*

To mål er lukket ind i 11 landskampe i 2018. Blot ét i åbent spil fra Mario Mandzukic. Det andet blev scoret på straffespark efter en VAR-kendelse. Sat ind af Mile Jedinak.

-

Brasilien (3): Tre mål

Brasilien har blot lukket tre mål ind i 13 landskampe i år. Belgien scorede de to, da holdet sendte sydamerikanerne ud af VM-kvartfinalen. Den sidste scoring i år stod Schweiz for i gruppespillet ved VM.

-

Belgien (1): 9 mål

De røg godt nok ud i VM-semifinalen til de senere verdensmestre fra Frankrig, men for den aktuelle etter på FIFA-ranglisten har det været et stort år. Der er blot lukket ni mål ind i 15 landskampe i løbet af 2018.

-

Schweiz (8): 10 mål

Schweiz, der røg ud af 1/8-finalen til Sverige ved VM, har lukket 10 mål ind i 12 landskampe i år. Udover Sverige har alpelandet tabt til England og Belgien.

-

Uruguay (6): 10 mål

Det blev et exit i kvartfinalen til de senere verdensmestre fra Frankrig. Siden VM er målene haglet ind lige som nederlagene har stået i kø for Luis Suarez & Co.

-

England (5): 14 mål

Siden exiten i VM-semifinalen mod Kroatien er målet raslet ind hos englænderne. De holder den dog under én scoring i snit. 14 mål er der scoret mod dem i 15 landskampe i år.

-

Spanien (9): 14 mål

De er normalt berømte for en stærk defensiv centreret omkring Sergio Ramos. Men 2018 bliver ikke historisk på den måde. I 12 landskampe har modstanderne – så som England, Argentina, Tyskland, Marokko, Portugal, Schweiz, Rusland og Wales – scorede 14 gange.

-

Portugal (7): 15 mål

De har blot tabt to af 15 kampe i løbet af 2018. Men det har kun været i syv af kampene holdet har formået at spille til nul.

-

Frankrig (2): 16 mål

De vandt VM og har blot tabt én kamp i 2018 – testkampen i marts mod Colombia – 2-3. Men der er scoret ét mål i snit fra modstanderne i de 16 kampe, som Didier Deschamps mandskab har spillet i år.

-

Kroatien (4): 22 mål

0-6 blamagen mod Spanien gjorde ondt i Nations League. På trods af finalepladsen ved VM har året været præget af et hold, der har været lette at score mod. I 15 kampe har modstanderne scoret 22 mål.

 

 

* Kampen for det danske vikarlandshold mod Slovakiet er ikke med i opgørelsen. Kun landskampe, hvor Åge Hareide har stået i spidsen for holdet.

 

Landsholdsprofil: I kan ikke lide den måde jeg spiller på

Landstræner-emne: Jon Dahl vil være chef igen

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind